«Δεν υπάρχει λύση του χρέους χωρίς ανάπτυξη»

«Δεν υπάρχει λύση του χρέους χωρίς ανάπτυξη»

Εν όψει διαμόρφωσης  του νέου Συμφώνου Σταθερότητας ή Συμφώνου για το Ευρώ η Ελλάδα οφείλει να αναδεικνύει το ζήτημα της ανάπτυξης και συνακόλουθα της τόνωσης της απασχόλησης. ‘Έστω κι αν τώρα από πολλούς άσπονδους φίλους θεωρούμαστε ως χώρα με μειωμένη διαπραγματευτική δυνατότητα, αυτό δεν μπορεί να μας αποτρέπει από το να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Γι΄ αυτό και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι η Επιτροπή τελικά δέχθηκε την πρότασή μας για μείωση ή και απάλειψη της εθνικής συμμετοχής για το ΕΣΠΑ. Αυτό, ωστόσο, είναι προσωρινό. Καταδεικνύει, όμως, ότι αν διαμορφώνουμε κάθε φορά τεκμηριωμένη άποψη μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Οφείλουμε, λοιπόν, να αρθρώσουμε «ευρωπαϊκό λόγο» και να δείξουμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές που μπορούν να δώσουν διέξοδο στο ευρωπαϊκό αδιέξοδο της κρίσης χρέους. Οφείλουν όλοι στα κέντρα λήψης αποφάσεων να κατανοήσουν ότι πάνω απ΄ όλα η συγκυρία είναι απότοκο της ανεξέλεγκτης λειτουργίας των τραπεζών και των κεφαλαίων υψηλού ρίσκου. Οφείλουν να  δουν τη λειτουργία των νέων θεσμών οικονομικής στήριξης των κρατών μελών, ως εργαλεία αναθέρμανσης της οικονομίας κι όχι ανακύκλωσης των προβλημάτων χρέους των κρατών, δηλαδή των τραπεζών. Οφείλουν να εξετάσουν το ζήτημα της κοινής οικονομικής διακυβέρνησης, της διεθνώς συντονισμένης επιβολής φόρου Τόμπιν, αλλά και του ελέγχου των διεθνών ροών κεφαλαίου.

Αλλιώς κι εμείς θα «βοηθήσουμε» ώστε οι πολίτες της Ευρώπης να διολισθήσουν σε θέσεις ακόμα πιο έντονης αμφισβήτησης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος της ενοποίησης. Κι αυτό την ώρα που δυστυχώς φαίνεται ότι τέτοιες απόψεις  εξαπλώνονται και στην Ελλάδα. Γι ΄ αυτό, περισσότερο παρά ποτέ,  η Βουλή και οι πολίτες είναι απαραίτητο να ενημερώνονται έγκαιρα και διαρκώς για τους στόχους της ελληνικής διαπραγμάτευσης, αλλά και τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης εν όψει των μεγάλων αλλαγών που προωθούνται στην Ευρώπη.

Από τη σημερινή κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όπου υπήρξε ενημέρωση από την αν. υπ. Εξωτερικών κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.

 

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.