Αυτές οι ώρες απαιτούν υπευθυνότητα και κοινό νου από τον καθένα

Αυτές οι ώρες απαιτούν υπευθυνότητα και κοινό νου από τον καθένα

0 427

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΨΗΦΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 02.11.2011

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Αυτή η κοινοβουλευτική περίοδος είναι η πλέον σημαντική, αν όχι δραματική, στην εξέλιξη του μεταπολιτευτικού βίου. Ειδικά αυτές τις ημέρες καλούμαστε να δώσουμε σαφή απάντηση για το πώς θα προχωρήσουμε, μεσοστρατίς που είμαστε, το επόμενο διάστημα για να εντείνουμε την προσπάθεια σωτηρίας της χώρας.

Το έχω πει επανειλημμένα και θα το πω και πάλι. Αυτές οι ώρες απαιτούν υπευθυνότητα και κοινό νου από τον καθένα.
Πρέπει τουλάχιστον να ομονοήσουμε σε ένα minimum αποφάσεων. Να συμφωνήσουμε σε έναν εθνικό στόχο που δεν είναι τίποτε άλλο:
• από την δίκαιη κατανομή των βαρών, των θυσιών για την εξαφάνιση των ελλειμμάτων, που είναι απαραίτητος όρος για να επιβιώσουμε
• την ανάπτυξη υγιούς παραγωγικής βάσης
• την σταθερή προσήλωσή μας στο Ευρωπαϊκό μέλλον
• την εντατική διαπραγμάτευση για την μεταφορά πόρων στις χειμαζόμενες οικονομίες του νότου, αναγκαίων για την επιβίωση τους.
Kοντολογίς, δίνοντας την ύστατη ώρα διαπιστευτήρια αξιοπιστίας στους εταίρους μας, ανορθώνοντας μέσα από κλίμα ομόνοιας την εικόνα της χώρας να συνεχίσουμε τον αγώνα να πείσουμε ότι:
• Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει,
• αλλά και ότι η Ε.Ε. πρέπει να αλλάξει ρότα. Το λένε όλοι πλέον. Κι αυτοί που θεωρούνται απολογητές του φιλελευθερισμού. Αναφέρομαι στο κεντρικό άρθρο του Economist σήμερα. Διαβάζω…: «έχρι σήμερα η κρίση στην Ευρωζώνη είχε να κάνει με την πίεση των αγορών. Όμως τα δημοσιονομικά μιας χώρας δεν ορίζονται μόνο από τις αγορές, αλλά δοκιμάζονται και από τις αντοχές των πολιτών να δεχθούν αυξήσεις στους φόρους και περαιτέρω περικοπές. Μια κυβέρνηση χάνει το πολιτικό της κεφάλαιο πολύ πριν ξεμείνει από αγαθά να φορολογήσει»

Κυρίες και κύριοι
Θεωρώ ότι ακόμα και τώρα μπορούμε να βρούμε φόρμουλες συμφωνίας. Κάθε νοήμων πολίτης το βλέπει ότι σε αυτά μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Δεν μπορεί να το κάνει το πολιτικό σύστημα… αν όχι είμαστε σε απόλυτη αναντιστοιχία με την κοινωνία.

Κι επιμένω και πάλι…Το κούρεμα από μόνο του δε φτάνει, αν δε συνοδευτεί με επιπλέον χρηματοδοτικά προγράμματα για την Ελλάδα, ενέσεις ρευστότητας για τη στήριξη, δηλαδή, των επενδύσεων, κι όχι με σκληρή και χωρίς προοπτική λιτότητα..

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να ομονοήσουμε ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται η ψήφιση νέων μέτρων που αφορούν μείωση αποδοχών υπό την απειλή επόμενης εκταμίευσης.

Αντίθετα, χρειάζεται μείωση του μη μισθολογικού κόστους, απλοποίηση της γραφειοκρατίας δικαστικής και φορολογικής, ό,τι, δηλαδή, κάνει απωθητική τη χώρα στις ξένες επενδύσεις και κρατάει ομήρους πολίτες και πολιτικούς στα μικρά ή μεγαλύτερα εγχώρια συμφέροντα. Χρειάζεται αποκατάσταση της αξιοπιστίας, κάτι δύσκολο, όμως αναγκαίο…

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Μέσα από τις προσπάθειες της Βουλής και της Κυβέρνησης, η Ευρώπη πήρε την ιστορική απόφαση να προχωρήσει ενωμένη και να σταθεί αλληλέγγυα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Εξασφαλίσαμε για τη χώρα μας μια πολύ σημαντική μείωση των βαρών μας, του χρέους μας.

Είναι αναμφίβολα μια σημαντική διαγραφή χρέους, ίσως η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ, ίσως μάλιστα θα έπρεπε και νωρίτερα να είχαμε διαπραγματευθεί στη βάση αυτού του στόχου. Σε κάθε περίπτωση χωρίς δραστική μείωση χρέους και αναπτυξιακή πολιτική, δεν υπάρχει λύση.

Στο πλαίσιο αυτό και με όπλο τις σημαντικές αλλαγές που ήδη έχουμε καταφέρει, έστω και με πολλές καθυστερήσεις, μπορούμε να προχωρήσουμε στις τομές που θέλουμε να κάνουμε, έχοντας μια γερή πλάτη της Ευρώπης για τη χρηματοδότηση των αναγκών μας.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Με σταθερό το αίτημα για συνεννόηση, δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση γιατί με όπλο την κυβερνητική σταθερότητα πρέπει να προχωρήσουμε στο χτίσιμο ένα κράτους αποτελεσματικού, δίπλα στον πολίτη, υπηρέτη του δημοσίου συμφέροντος και όχι ιδιοτελών συμφερόντων.

Στην προσπάθεια αυτή σταχυολογώ δύο κεντρικούς στόχους που και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει θέσει και που όλοι μαζί θα πρέπει να στηρίξουμε και μέσα από τη σημερινή συζήτηση:
• Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, ώστε να αποκτήσει ο πολίτης εμπιστοσύνη στην Πολιτεία. Ευνομία, διαφάνεια, πραγματικό «πόθεν έσχες» για όλους τους παράγοντες του δημοσίου βίου
• Κανόνες διαφάνειας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Νέο εκλογικό σύστημα, για να σπάσουμε εξαρτήσεις. Μελλοντική συνταγματική αναθεώρηση, μετά από ουσιαστικό διάλογο.
• Ένταση της προσπάθειας απονομής δικαιοσύνης, γιατί αυτό είναι ένα από τα βασικά στοιχεία, για τα οποία σήμερα ο Ελληνικός λαός παλεύει και αισθάνεται αδικημένος.
• Προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, με αποτελέσματα που πρέπει να είναι ορατά.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Πράξη ευθύνης είναι να αφήσουμε τις προσωπικές στρατηγικές.
Πράξη ευθύνης είναι να κάνουμε ο καθένας στον τομέα του χωρίς μικροπολιτικούς ακτιβισμούς που ανήκουν σε μια Ελλάδα που πλέον ξεθωριάζει στο βάρος της ανέξοδης πελατειακής λογικής που έχτιζε μέχρι χθες.
Πράξη ευθύνης είναι να ενεργήσουμε ώστε να διαφυλάξουμε το ευρωπαϊκό μέλλον.

Πράξη ευθύνης είναι ακούσουμε τις διαμαρτυρίες των πολιτών καιν να δουλέψουμε για δίκαιες και αξιόπιστες λύσεις στο γόρδιο δεσμό των ελλειμμάτων, μακριά από τις σειρήνες της λαϊκίστικης μανιέρας του χθες.
Έχουμε δουλειά μπροστά μας. Ασκούμε κριτική. Παλεύουμε μέσα από τη θεσμική διαδικασία να στηρίξουμε τη χώρα για να βελτιώσουμε μαζί με όσους εξ Εσπερίας πραγματικά πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή Ελλάδα. Δικαιολογία για καθυστερήσεις δεν υπάρχει. Μόνο η ανάληψη ευθύνης για να σταθεί η χώρα στη δύσκολη ώρα. Γι’ αυτό ψηφίζουμε ναι.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.