Ανακατανομή των βαρών από τη μετανάστευση, αναθεώρηση Δουβλίνου 2 και ενιαία πολιτική...

Ανακατανομή των βαρών από τη μετανάστευση, αναθεώρηση Δουβλίνου 2 και ενιαία πολιτική ασύλου στην ΕΕ, κοινοί στ’οχοι Ελλάδας – Κύπρου

0 400

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερομηνία: Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011

Θέμα: Δήλωση της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννας Νταλάρα, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Κύπρο

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Χριστόφια, καθώς και τους Υπουργούς Εσωτερικών, κ. Νεοκλή Σηλικιώτη, και Εργασίας, κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους, είχε σήμερα το μεσημέρι στη Λευκωσία η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αρμόδια για μεταναστευτικά ζητήματα, κα Άννα Νταλάρα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο.

Μετά τις συναντήσεις η Υφυπουργός Εργασίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είχα την τιμή και τη χαρά να συναντηθώ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και πραγματικά μας δόθηκε η ευκαιρία για μία πολύ χρήσιμη, εφ’ όλης της ύλης, συζήτηση.

Όπως είναι φυσικό για άλλη μία φορά πρωτεύον ζήτημα, στο οποίο εκφράστηκε η στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, υπήρξε η επίλυση του Κυπριακού και η ανταπόκριση της τουρκοκυπριακής πλευράς σε μία δίκαιη λύση.

Φυσικά ως εκ της θέσεώς μου μιλήσαμε και για το μείζον θέμα της μετανάστευσης. Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί και τις δυο Κυβερνήσεις και για το λόγο αυτό συμφωνήσαμε να υπάρχει διαρκής επικοινωνία και συντονισμός, ενώ αναλύσαμε και τρόπους διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στη βάση της εμπειρίας που διαθέτουν οι δύο χώρες.

Παραθέσαμε επίσης τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη χάραξη μίας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής πολιτικής, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει ανακατανομή των μεταναστευτικών βαρών στις χώρες της Ε.Ε.

Επιπλέον, είχαμε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση με τους συναρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τους ενημέρωσα για τις δράσεις που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση τόσο για τη διασφάλιση των νόμιμων μεταναστών, που ζουν στην Ελλάδα, όσο και για την ορθολογικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Έχουμε μια σταθερή και συνεχή συνεργασία με την Κυπριακή πλευρά, αλλά και ουσιαστική σύμπτωση απόψεων. Ιδιαίτερα θα ήθελα να υπογραμμίσω την αξία που έχει η πρωτοβουλία των μεσογειακών χωρών να αναπτύξουν συντονισμένη δράση για τα ζητήματα μετανάστευσης, προσφύγων, κτλ.

Είναι καθοριστικής σημασίας για εμάς η κατανόηση και η πρόθεση συμπαράστασης που έδειξε η Κυπριακή Ηγεσία στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας, που αποτελεί πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, θέλω να σημειώσω πως οι αντοχές της Ελλάδας είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένες. Όπως αναφέραμε και με τους συναδέλφους εδώ, απαιτείται να προχωρήσει άμεσα η αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, αλλά και να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιμερισμού των μεταναστευτικών βαρών μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Το μεταναστευτικό δεν είναι εθνικό, αλλά ευρωπαϊκό θέμα. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι εν όψει της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο, το 2012, θα έχουμε τη δυνατότητα να αναδείξουμε ιδέες, νέες πρακτικές, στη βάση των δημοκρατικών αρχών, των αρχών της αλληλεγγύης, όπως προσδιορίζονται από τις συνθήκες της ΕΕ για τα θέματα της μετανάστευσης.»

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.