ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ

1 692

ΑΝΝΑ ΝΤΑΛΑΡΑ, ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

 

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

 

 • Με ΚΥΑ, που βρίσκεται για τελική υπογραφή στο υπ. Οικονομικών, μειώθηκε ο αριθμός των ενσήμων, από 200 που απαιτούνται για την ανανέωση της άδειας παραμονής όσων ζουν και εργάζονται νόμιμα στην Ελλάδα, σε 120. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα εξαγοράς του 20%. Παράλληλα με την ίδια ΚΥΑ διασφαλίζεται η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σε όσους έχουν 50 ένσημα ετησίως για όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως.

 

 • Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η επεξεργασία από νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη διαδικασία ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας 52/2009 σχετικά με τις κυρώσεις για την «μαύρη εργασία» των παρανόμως διαμενόντων στη χώρα αλλοδαπών. Μπορεί να τεθεί σε κοινοβουλευτική διαδικασία μέσα στον Ιούνιο.

 

 • Συντάχθηκε Π.Δ. με το οποίο ρυθμίζεται το δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας όσων υπάγονται στο υπό ανοχή καθεστώς που ορίζεται από τον Ν. 3907/11, δηλαδή όσων αλλοδαπών δεν είναι δυνατή η απέλαση ή επιστροφή στη χώρα προέλευσής τους. Το σχέδιο βρίσκεται για έλεγχο στο γρ. της υπουργού Εργασίας.

 

 • Προκηρύχτηκε η μελέτη που θα αφορά τη δημιουργία ενός μεταναστευτικού χάρτη όπου θα επιχειρηθεί στοχευμένα η απεικόνιση της ανθρωπογεωγραφίας του μεταναστευτικού ζητήματος στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο αξιολόγησης των κατατεθειμένων προτάσεων.

 

 • Υπογράφηκε το μνημόνιο για την εκκλησία όπου κύρια δράση είναι η υλοποίηση ενός night shelter. Έχουν συντονισμένα γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το έργο να καταστεί επιλέξιμο από την Ε.Ε. Η έγκριση χρηματοδότησης για τον «Ξενώνα μιας Νύχτας» από το Αποθεματικό απροβλέπτων εκκρεμεί από το Υπ. Περιφερειακής Ανάπτυξης.

 

 • Με διεθνείς επαφές (Μ. Βρετανία, Ισπανία, Βέλγιο, Σουηδία, Κύπρος) διαμορφώνουμε πλατφόρμα συνεργασίας με τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, ενώ θέτουμε το ζήτημα της αναθεώρησης του κανονισμού Δουβλίνο II, της ανακατανομής των βαρών που προκύπτουν από τις μεταναστευτικές ροές, της διαμόρφωσης ενιαίας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και ιδιαίτερα των συνεργειών και ανταλλαγής τεχνογνωσίας για θέματα επιστροφών, όπου έχουμε καταρχήν εξασφαλίσει μια καλή συνεργασία.

 

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

 • Σχεδιάζουμε σε συνεργασία με φορείς και την κοινωνία των πολιτών δράσεις για την 15η Biennale Νέων Καλλιτεχνών στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη-Φθινόπωρο του 2011).
 • Βρισκόμαστε σε φάση υλοποίησης των Θυρίδων Νεανικής Επιχειρηματικότητας.
 • Υλοποιούμε ήδη δράσεις με φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ΜΚΟ κα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού.
 • Σε φάση κατάθεσης προτάσεων βρίσκεται η διαμόρφωση καμπάνιας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Progress για την καταπολέμηση των φαινομένων αποκλεισμού των νέων στην αγορά εργασίας.
 • Υλοποιούμε το Πιλοτικό Πρόγραμμα για την κινητικότητα των Νέων του Μεσογειακού Γραφείου Νεότητας (ΜΟΥ).
 • Υπογράφηκε Μνημόνιο μεταξύ Καναδά και Ελλάδας με στόχο την διευκόλυνση της πρόσβασης σε πολιτιστικές ανταλλαγές νέων από τις δύο χώρες.
 • Υλοποιούμε πολιτιστικές δράσεις σε συνεργασία με θεατρικές ομάδες για μαθητές και νέους σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και ακριτικές περιοχές της Ελλάδας.
 • Ενεργοποιήθηκε και πάλι το παράρτημα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς στην Θεσσαλονίκη.
 • Αναμορφώσαμε και εμπλουτίσαμε το εκπτωτικό πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων».
 • Σε τελική φάση βρίσκεται η υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, γεγονός που θα συνδράμει στην καλύτερη προώθηση των δράσεων της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.
 • Τέλος υλοποιούμε μια σειρά στοχευμένων δράσεων για την υποστήριξη των νέων σε θέματα νομικά, εργασιακά, στήριξης επιχειρηματικότητας, θέματα πολιτισμού, που είναι στη διάθεσή σας αναλυτικά.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

 • Για πρώτη φορά οι δικαιούχοι δελτίων θεάματος Χειμερινής Περιόδου 2011 μπόρεσαν να λάβουν και από τις λοιπές παροχές του προγράμματος έτους 2011, (τριήμερη – τετραήμερη εκδρομή εαρινής – φθινοπωρινής περιόδου), κάτι που δυστυχώς δεν ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.
 • Διευκολύναμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) και των οικογενειών τους, στις παροχές κοινωνικού χαρακτήρα του Οργανισμού.
 • Βελτιώσαμε αρκετά το επίπεδο των θεατρικών παραστάσεων και των κοινωνικών προγραμμάτων, ώστε να είναι περισσότερο ελκυστικά, κυρίως στους νέους εργαζομένους.
 • Συνδέσαμε τις βάσεις δεδομένων της Εργατικής Εστίας και του ΙΚΑ, και εργαζόμαστε για τη διασύνδεση και με τη βάση δεδομένων του ΟΑΕΔ και του TAXIS.
 • Μέσω της διασύνδεσης με το ΙΚΑ προχωρήσαμε στην καταγραφή των οικονομικών κριτηρίων των δικαιούχων ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός των προγραμμάτων με στόχο να είναι δικαιούχοι όσοι πραγματικά βρίσκονται σε δυσχερή οικονομικά θέση. Παράλληλα, πήραμε την απόφαση ώστε πιλοτικά στο νομό Αττικής για το 2011, τα δελτία κοινωνικού τουρισμού να διανεμηθούν ταυτόχρονα με την απογραφή των δικαιούχων, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό την ταλαιπωρία των πολιτών που είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν δύο και τρεις φορές στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας για να πάρουν το δελτίο κοινωνικού τουρισμού. Είναι και αυτό μια «ανέξοδη» καινοτομία που ανακουφίζει τους πολίτες και κυρίως τους χαμηλόμισθους.
 • Αυξήσαμε τους ωφελούμενους του ΟΕΕ. Το πρόγραμμα θα καλύψει πανελλαδικά 570.000 άτομα (αριθμός μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι) και η διάρκειά του για πρώτη φορά θα είναι ολόκληρος χρόνος (από 1/4/2011 μέχρι 31/3/2012).

 

1 COMMENT

 1. Aννα, υπήρξαμε συμμαθήτριες στο ίδιο τμήμα, στην ίδια τάξη στο Β΄Γυμνάσιο Θηλέων Αθηνών. Το όνομά μου ακριβώς κάτω από
  το δικό σου.
  Με την αποχώρησή σου από τον υπουργικό θώκο, σου εύχομαι υγεία προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.