Χρειάζεται διάλογος και πλαίσιο για να αφήσουμε θετική παρακαταθήκη στην πολύπαθη νέα...

Χρειάζεται διάλογος και πλαίσιο για να αφήσουμε θετική παρακαταθήκη στην πολύπαθη νέα γενιά

0 470

Άποψη της Άννας Νταλάρα για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας “Δομή, Λειτουργία, Διασφάλιση της Ποιότητας των Σπουδών Σπουδών και Διεθνοποίηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων” της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Οι μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα συμπυκνώνουν την ουσία της  φιλοσοφίας κάθε πολιτικού φορέα, καθώς καθορίζουν, εν πολλοίς, τους όρους κοινωνικής κινητικότητας, αλλά και τη μελλοντική διάρθρωση τόσο του κοινωνικού ιστού, όσους και της ίδιας της συντεταγμένης πολιτείας. Γι’ αυτό και συνήθως αποτελούν πράξεις ουσιαστικής σημασίας, που εγγράφονται στην ιστορική συνέχεια, είτε με θετικό είτε με αρνητικό πρόσημο. Ειδικά όλα αυτά ισχύουν στον υπερθετικό βαθμό, όταν μιλάμε για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Θυμίζω την πολιτική παράδοση, που έφερε ο “νόμος πλαίσιο” που θέσμισε την ακαδημαϊκή ζωή από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα. Πιστέψαμε και πιστεύουμε σε ένα απολύτως συμμετοχικό, ανοικτό δημοκρατικό Πανεπιστήμιο. Σίγουρα από αυτήν τη διακήρυξη αρχών μέχρι την πραγματικότητα που βιώνουμε εδώ και κάποια χρόνια υπάρχει απόσταση. Ωστόσο οι αρχές στις οποίες στηρίχτηκε το ανοικτό δημόσιο Πανεπιστήμιο, όλες αυτές τις δεκαετίες, έστω κι αν κακοποιήθηκαν από στελέχη της ακαδημαϊκής κοινότητας, πολιτικούς και πολίτες δεν είναι για απόσυρση. Γι’ αυτό και εν όψει των μεγάλων θεσμικών αλλαγών στα ΑΕΙ οφείλουμε να εξετάσουμε προσεκτικά, τι θα κρατήσουμε από το παρελθόν και τι οσμώσεις θα κάνουμε, ώστε να λειτουργήσουν πραγματικά οι μεταρρυθμίσεις και να εισφέρουμε, έτσι, στις μελλοντικές γενιές.

Θεωρώ, για ένα τέτοιο ζήτημα εθνικής σημασίας, που αγγίζει το μέλλον της επόμενης γενιάς, ότι ο όρος του εξαντλητικού διαλόγου με τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι απαράβατος. Κι αυτό, για να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στον αναγκαίο διοικητικό έλεγχο και την ακαδημαϊκή αυτοδιοίκηση, τη δημοκρατική λειτουργία και την αυξημένη παραγωγικότητα, την εφαρμοσμένη και τη βασική έρευνα, την ουσιαστική γνώση και την ακαδημαϊκή αναζήτηση. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση ήταν θετικές και αναγκαίες οι τροποποιήσεις που έφερε το υπ. Παιδείας.

Αναμφισβήτητα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας “Δομή, Λειτουργία, Διασφάλιση της Ποιότητας των Σπουδών Σπουδών και Διεθνοποίηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων” για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει θετικά σημεία που δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει :

–         την αναμόρφωση του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τη συγχώνευση τμημάτων, σχολών ή και ΑΕΙ

–         τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ μέσα από τετραετείς συμφωνίες προγραμματισμού

–         την αναβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας

–         την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΑΕΙ,

–         τη στήριξη των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, τη συντεταγμένη αξιολόγηση

–         την αντιμετώπιση του ζητήματος των “αιωνίων” φοιτητών

–         τη διευκόλυνση της ακαδημαϊκής κινητικότητας άξιων καθηγητών από το εξωτερικό.

Ωστόσο με δεδομένη τη συγκυρία, στα ζητήματα της διάθρωσης των σπουδών, της διοίκησης, της εμπέδωσης όρων διαφάνειας στη λειτουργία, της κατοχύρωσης της διεπιστημονικότητας υπάρχουν ζητήματα που πρέπει, εν όψει και της συζήτησης στη Βουλή, να γίνουν αντικείμενο ευρύτατου διαλόγου και συναίνεσης .

Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι το υπουργείο φαίνεται να επανεξετάζει την αρχική πρόνοια για υποβάθμιση των σημερινών Τμημάτων και ισχυροποίηση των Σχολών, κάτι που πρέπει να αποφευχθεί. Είναι σκόπιμο να κτίσουμε εκεί όπου υπάρχουν σταθερές δομές, δηλαδή να στηρίξουμε την ανάπτυξη των υγιών εκπαιδευτικών και ερευνητικών δυνάμεων, εκεί όπου μέχρι σήμερα παρήχθη έργο με βάση στην  ακαδημαϊκή μονάδα το Τμήμα.

Επίσης, είναι θετικό το γεγονός ότι το υπ. Παιδείας  προτείνει λίγο πριν τη συζήτηση στη βουλή την αυξημένη πλειοψηφία για τα αιρετά (εσωτερικά) μέλη του Συμβουλίου έναντι των εξωτερικών, ενώ είναι ΣΚΟΠΙΜΟ να διευρυνθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε όλα τα μέλη ΔΕΠ. Σαφέστατα χρειαζόμαστε ένα Συμβούλιο Διοίκησης, που θα έχει δημοκρατική νομιμοποίηση και συνταγματική νομιμότητα και θα λογοδοτεί στην κοινωνία, αμβλύνοντας τα όσα περί κλειστής συντεχνίας ακούγονται σήμερα για τις διοικήσεις των ΑΕΙ.

Αναμφισβήτητα το σημερινό μοντέλο διοίκησης των Πανεπιστημίων έχει προβλήματα. Γι  αυτό και είναι άμεσα αναγκαίο να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, όχι με τη λογική της κατεδάφισης, όσο με την συγκρότηση συνεργειών με αυτούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το νέο πλαίσιο. Να ακούσουμε, δηλαδή, ακαδημαϊκούς με συγκρότηση, πείρα και εχέγγυα επάρκειας.

Γι’ αυτό και εμφατικά επαναλαμβάνω την ανάγκη διαλόγου με ορίζοντα και πλαίσιο ώστε να αποφύγουμε εντάσεις που μπορούν να αποβούν καταστρεπτικές, αλλά και να αφήσουμε θετική παρακαταθήκη, προς όφελος της ουσιαστικής εκπαίδευσης των νέων, του μέλλοντός μας»

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.