Δελτίο Τύπου

Δελτίο Τύπου

0 515

Δελτίο Τύπου

Συνάντηση της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννας Νταλάρα με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών Ζουκάνγκ Σα, στη Νέα Υόρκη

Το οξύ μεταναστευτικό θέμα και η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα ελληνοτουρκικά σύνορα και συγκεκριμένα στην περιοχή του Έβρου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, που είχε η Υφυπουργός Εργασίας κα Άννα Νταλάρα, αρμόδια για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, στη Νέα Υόρκη την Τρίτη 16/11/2010 με τον αναπληρωτή γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ. Σα Ζουκάνγκ, υπεύθυνο της DESA, της υπηρεσίας, που είναι αρμόδια για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των χωρών-μελών του οργανισμού.
Η κα Νταλάρα παρουσίασε στον κ. Σα τις πρωτοβουλίες, που προωθεί η Ελληνική Κυβέρνηση για την διαχείριση του μεταναστευτικού, των συσσωρευμένων αιτήσεων ασύλου και τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής, θέμα για το οποίο η χώρα αντιμετωπίζει τη διεθνή κριτική. Επεσήμανε παράλληλα την ανάγκη η Τουρκία να συνεργαστεί καλύτερα, ώστε να υλοποιηθούν οι συμφωνίες επανεισδοχής, αλλά και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης ανθρώπων, που δρουν στις συνοριακές περιοχές. Επίσης, τόνισε ότι η χώρα δέχεται το 90% των μεταναστευτικών ροών στην Ε.Ε., ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη αναθεώρησης της συνθήκης Δουβλίνο II, για το μηχανισμό παροχής ασύλου στα κράτη μέλη της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε τη στήριξη του ΟΗΕ, ώστε να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά και αποτελεσματικότερη παρέμβαση στην κατεύθυνση και της αναθεώρησης του Δουβλίνο II, αλλά και της καλύτερης συνεργασίας της Τουρκίας.
Από την πλευρά το ο κος Σα εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συνάντηση και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα το θέμα. Αναγνώρισε, μάλιστα, ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι Έλληνες πολίτες καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες για ένα μείζον ζήτημα, που διογκώνεται λόγω και της γεωπολιτικής θέσης της χώρας. Επίσης, συμφώνησε σε ενδεχόμενη αλλαγή του κανονισμού Δουβλίνο II, ενώ δεσμεύτηκε για τη στήριξη συνολικά των προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα. Παράλληλα, τόνισε ότι ο ΟΗΕ είναι στη διάθεση των κρατών μελών του για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για μια συντονισμένη διαχείριση σε παγκόσμιο επίπεδο του ζητήματος της μετανάστευσης, αλλά και επαρκέστερης ενημέρωσης της κοινής γνώμης. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, σημείωσε, ότι ετοιμάζεται ειδική συνάντηση την ερχόμενη άνοιξη, όπου προσκάλεσε και την Υφυπουργό.
Την Τετάρτη, η Άννα Νταλάρα θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον όπου θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Διατλαντικού Συμβουλίου για την Μετανάστευση (Transatlantic Council on Migration) σχετικό συνέδριο με τη συμμετοχή αρμοδίων Υπουργών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και του Καναδά.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.