Παρέμβαση της Άννας Νταλάρα κατά τις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δ.Ε.Ε.

Παρέμβαση της Άννας Νταλάρα κατά τις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δ.Ε.Ε.

Την αναγκαιότητα στήριξης της Ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων επεσήμανε η Άννα Νταλάρα, Βουλευτής Β’ Αθηνών ΠΑΣΟΚ, σε παρέμβασή της κατά τις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δ.Ε.Ε., στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα “Η Ε.Ε. και τα Δυτικά Βαλκάνια”, που έλαβε χώρα στο Παρίσι από 15 – 16 – 17 Ιουνίου 2010.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Νταλάρα, μαζί με τα άλλα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, κατέθεσε σειρά τροπολογιών σε σχετική έκθεση, που κατατέθηκε από τον Ιταλό Βουλευτή κ. Π. Φασσίνο, κι αφορούσε την ενταξιακή πορεία των χωρών της Δυτικής Βαλκανικής. Με τις τροπολογίες αυτές, που έγιναν δεκτές από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Δ.Ε.Ε. έγινε δυνατή η απάλειψη εκφράσεων, που έκαναν λόγο για “ελληνικό βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές” ή “για άρνηση αναγνώρισης της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου λόγω ανησυχίας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει προηγούμενο για τις εθνικές μειονότητες Ελλάδος και Κύπρου”.

Έτσι, με τις παρεμβάσεις αυτές διασφαλίστηκαν οι πάγιες ελληνικές θέσεις, όπου ξεκαθαρίζεται ότι στο ζήτημα της ΠΓΔΜ δεν υφίσταται βέτο, αλλά ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου, το 2008, για μη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ενόσω εκκρεμεί το ζήτημα του ονόματος. Επίσης και για τη μη αναγνώριση της μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου υπήρξε τροποποίηση της σχετικής αναφοράς με παραπομπή σε αποφάσεις της Ε.Ε., αλλά και της ανάγκης σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας.

Τέλος, στην παρέμβασή της η κα Νταλάρα επεσήμανε την αξία που έχει η συνεχής επιβεβαίωση από μεριάς των κρατών που μετέχουν των ευρωατλανιτικών θεσμών της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, κάτι που είναι και κεντρικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης με την πρωτοβουλία “Ατζέντα 2014”. “Πρόκειται για ένα ηχηρό και σαφές μήνυμα, που πρέπει να στέλνεται σε κάθε περίπτωση, ώστε αυτές οι χώρες να αφήσουν πίσω τους τον εφιάλτη του πολέμου” σημείωσε με έμφαση η κα Νταλάρα.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.