Παρέμβαση της Άννας Νταλάρα στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του...

Παρέμβαση της Άννας Νταλάρα στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου με εκπροσώπους των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων των Εθνικών Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ε.Ε

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

“Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της διεθνούς παρουσίας της Ε.Ε., σε μια περίοδο με σημαντικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Αναμφισβήτητα αποτελεί ένα στοίχημα για την Ένωση, μετά και τη συνθήκη της Λισσαβώνας” σημείωσε η κα Άννα Νταλάρα Βουλευτής Β Αθηνών του ΠΑΣΟΚ κατά την παρέμβασή της στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου με εκπροσώπους των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων των Εθνικών Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ε.Ε., με θέμα τη σύσταση της νέας υπηρεσίας, όπως προβλέπεται από τη νέα συνθήκη την Τετάρτη 2/6/2010. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εσωτερικής Δράσης θα συνδράμει την Ύπατη Εκπρόσωπο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, αλλά και θα εκπροσωπεί την Ε.Ε. διεθνώς.

Ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στη συνεδρίαση αυτή η κα Νταλάρα, τέλος, επεσήμανε τα εξής:
““Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της διεθνούς παρουσίας της Ε.Ε., σε μια περίοδο με σημαντικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Μέσα στη γενική κρίση μάλιστα, μπορεί να παίξει σημαντικότατο ρόλο, όπως π.χ. στην αποστολή βοήθειας στην καταπολέμηση της φτώχειας σε αναπτυξιακά προγράμματα. Αναμφισβήτητα αποτελεί ένα στοίχημα για την Ένωση, μετά και τη συνθήκη της Λισσαβόνας.

Ωστόσο, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα στοιχεία.

Η νέα υπηρεσία θα πρέπει να λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στη στελέχωση, αλλά και στον καθορισμό των αρμοδιοτήτων. Γι’ αυτό και το οργανόγραμμα θα πρέπει να καταγραφεί επακριβώς στην Απόφαση.

Επιπλέον στο νέο αυτό διοικητικό σώμα θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στην αρχή της γεωγραφικής κατανομής σε σχέση με τη στελέχωση, ώστε όλα τα κράτη – μέλη να εκπροσωπούνται αναλογικά. Δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτοί αποκλεισμοί.

Αρχικά συμφωνούμε με την πρόταση της ισόρροπης εκπροσώπησης, ένα τρίτο Επιτροπή, ένα τρίτο κράτη-μέλη, ένα τρίτο Συμβούλιο. Για μας έχει σημασία η επακριβής ποσόστωση με συγκεκριμένους αριθμούς ανά κράτος, ώστε να γίνεται σεβαστή η αρχή της αναλογικότητας.

Ιδιαίτερα, επίσης, σημαντικό για την αποτελεσματική λειτουργία της νέας υπηρεσίας είναι η διαμόρφωση μηχανισμών γρήγορης και αποτελεσματικής διαβούλευσης μεταξύ της Ε.Ε., Κρατών μελών και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που τελικά έχει το δημοσιονομικό έλεγχο μέσω της διαδικασίας της συναπόφασης. Η αποφυγή τριβών, επικαλύψεων αρμοδιοτήτων πρέπει να αποτελεί πρώτο στόχο για όλους, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα διγλωσσίας, συγχύσεων, καθυστερήσεων στην λήψη και υλοποίηση αποφάσεων, που τελικά υπονομεύουν όχι μόνο τη λειτουργία της ΕΥΕΔ, αλλά και τη διεθνή παρουσία της Ε.Ε.

Θεωρώ, επίσης, σκόπιμο να αναφέρω την ανάγκη συνεργασίας της νέας υπηρεσίας, όχι μόνο με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά και με όλα τα κράτη μέλη. Αυτό θα αποτελέσει το ακρογωνιαίο λίθο για την καλύτερη δυνατή λειτουργία, αλλά και την ανάδειξη του ρόλου της νέας αυτής υπηρεσίας.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.