Δελτίο Τύπου – Βρυξέλλες (14.15/10/2010)

Δελτίο Τύπου – Βρυξέλλες (14.15/10/2010)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΑΝΝΑΣ ΝΤΑΛΑΡΑ

«H πολιτογράφηση δεν αποτελεί ούτε μέσο επίσπευσης ούτε ανταμοιβή για την κοινωνικοοικονομική ένταξη των μεταναστών αλλά ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξής τους στη κοινωνία», σημείωσε η Άννα Νταλάρα, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κατά την παρέμβασή της στο συνέδριο με θέμα «Πολιτογράφηση και κοινωνικοοικονομική ένταξη των μεταναστών και των παιδιών τους», που διεξήχθη στις Βρυξέλλες στις 14 και 15 Οκτωβρίου και διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ο.Ο.Σ.Α. (Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) υπό την αιγίδα της Βελγικής Προεδρίας.
Η ίδια, τόνισε πως «Αντιλαμβανόμενοι την κοινωνική ένταξη ως μια δυναμική πορεία που ξεκινά με την είσοδο του μετανάστη στη χώρα, θεωρούμε ότι, η πολιτογράφηση αποτελεί την κορωνίδα της ένταξής του στην κοινωνία, την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής και την πολιτική επικύρωσή της» Και πρόσθεσε, δε, ότι «Η κτήση της ιθαγένειας είτε λόγω γέννησης σε οικογένεια νομίμων μεταναστών είτε λόγω φοίτησης σε ελληνικό σχολείο, αποτελεί ένα επιπλέον προωθημένο μέσο κοινωνικής ένταξης ακόμη και της προηγούμενης γενιάς, δηλαδή των γονέων του παιδιού».
Παράλληλα, επεσήμανε πως: « Η νέα νομοθετική ρύθμιση στοχεύει να προσελκύσει όσους επιθυμούν να γίνουν πλήρως Έλληνες, επειδή νοιώθουν ήδη έτσι μέσα από την πολυετή τους καθημερινή τριβή μαζί μας. Αποκλείει ταυτόχρονα όσους εισήλθαν στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, αλλά και τυχόν άλλους που θα έβλεπαν στην ελληνική ιθαγένεια μια σημαία ευκαιρίας για μετάβασή τους σε άλλο κράτος μέλος.
Μάλιστα η Υφυπουργός υπογράμμισε ότι «Η αλλαγή της νομοθεσίας για την πολιτογράφηση διασφαλίζει τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε από μαζικές εισροές μη νόμιμων μεταναστών». Παράλληλα, επεσήμανε «Τη βούληση της Ελληνικής Κυβέρνησης για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού, ενώ ζήτησε την αλληλεγγύη των κρατών μελών ειδικά στη κατεύθυνση της συμμόρφωσης της Τουρκίας στα θέματα της επανεισδοχής.
Τέλος, ανέφερε πως «η κτήση της ελληνικής ιθαγένειας δεν αποτελεί αντάλλαγμα για προσέκλυση εργατικού δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης. Αποτελεί εγγύηση ότι οι μετανάστες που θα επιλέξουν να προσπαθήσουν για να την αποκτήσουν, που θα εγκαταστήσουν το εργασιακό και κοινωνικό τους μέλλον εδώ, δεν θα μείνουν για πάντα ξένοι μέσα στην κοινωνία αλλά και πολιτειακά θα αναγνωρισθούν ισότιμα ως Έλληνες πολίτες».

SIMILAR ARTICLES

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.