Δεν έχει σημασία να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα, οι πολίτες...

Δεν έχει σημασία να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα, οι πολίτες γνωρίζουν τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος αναντιστοιχία λόγων έργων

0 358

Αννα Νταλάρα: Στον αστερισμό των συνεργασιών

Αννα Νταλάρα19/04/2012 | 16:35Τελευταία Ενημέρωση 16:35 19/04/2012
Η χώρα οδεύει προς τις εκλογές, βιώνοντας μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Οι πολίτες ζώντας στο φόβο, στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, παρακολουθούν είτε αμήχανοι ή με αδιαφορία τις άγονες πολιτικές αντιπαραθέσεις των κομματικών επιτελείων και τη μετακύληση ευθυνών για τις χαμένες μάχες του παρελθόντος.

Ξανά λοιπόν «στο ίδιο έργο θεατές», σαν να μην άλλαξε τίποτε τα δυόμισι τελευταία χρόνια, που ο κόσμος γύρισε σχεδόν ανάποδα! Καμιά συζήτηση, καμιά πρόταση, για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας, για τις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις, για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Κατά τη γνώμη μου δεν έχει καμιά σημασία να «κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα». Οι πολίτες, εξάλλου, γνωρίζουν τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος. Ξέρουν ότι η διάσταση διακηρύξεων και πράξεων, η αναντιστοιχία λόγων και έργων υπήρξε ανέκαθεν ενδογενής αδυναμία του. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η πολιτική θεωρείται από πολλούς συνώνυμο της αναξιοπιστίας και της αφερεγγυότητας.

Βέβαια το πρόβλημα αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κυριαρχία του λαϊκισμού, με την εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων, με τις πελατειακές σχέσεις. Τα πολιτικά κόμματα που είχαν την ευθύνη διακυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να μην δυσαρεστήσουν τους ψηφοφόρους τους, υποχωρούσαν από τους διακηρυγμένους στόχους τους και εγκατέλειπαν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες, παραπέμποντας την επίλυση των προβλημάτων στις καλένδες.

Σήμερα όμως τίποτα δεν θυμίζει το χθες. Τα τελευταία χρόνια τα είδαμε όλα: Μια σκληρή προσπάθεια από υπεύθυνες δυνάμεις να κρατηθεί η χώρα, την ώρα που βρισκόταν στο σημείο μηδέν, αλλά και την κοινωνική συνοχή να δοκιμάζεται, την ύφεση να εντείνεται, την οικονομική δραστηριότητα, την ανεργία να εκτινάσσεται στα ύψη, τη φτώχεια να εξαπλώνεται. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η αλήθεια. Και γι’ αυτή την πραγματικότητα οφείλουμε να μιλήσουμε όλοι, καθαρά και ειλικρινά. Οφείλουμε να καταθέσουμε θέσεις και προτάσεις, ρεαλιστικές και εφικτές.

Δεν μπορούμε πλέον να ακολουθούμε παλιές πρακτικές, καταφεύγοντας σε υποσχέσεις, σε διακηρύξεις χωρίς αντίκρισμα, σε βερμπαλισμούς. Ούτε έχουμε το περιθώριο να υιοθετούμε με ευκολία απόψεις, οι οποίες ενέχουν κινδύνους για το παρόν και το μέλλον της χώρας μας.

Το ΠΑΣΟΚ, έχοντας επίγνωση του ιστορικού του ρόλου, αλλά και των ευθυνών του, επιδεικνύει σοβαρότητα και υπευθυνότητα, καταθέτοντας συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο. Καταγράφει τα λάθη και αναδεικνύει τη μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας, για την προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, που έχουμε ανάγκη. Θέτει τη δημοσιονομική εξυγίανση ως πρώτη προτεραιότητα, ξέροντας ότι η Ελλάδα των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους μάς έφερε στο χείλος του γκρεμού.

Θεωρώντας ότι το μονοκομματικό μοντέλο διακυβέρνησης δεν μπορεί να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στο κράτος, στη διοίκηση στους θεσμούς, προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη τη συνεργασία εκείνων των δυνάμεων που πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδα.

Προτάσσοντας τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της χώρας και της κοινωνίας, καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν με καθαρότητα και υπευθυνότητα στο δίλημμα: παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη ή επιστροφή στη δραχμή με όποιες περιπέτειες αυτή συνεπάγεται.

Στις επικείμενες εκλογές οι πολίτες, συνειδητοποιώντας την κρισιμότητα της κατάστασης, θα σταθμίσουν με ψυχραιμία την ψήφο τους. Άλλωστε γνωρίζουν ποιο είναι το διακύβευμα για τη χώρα και την κοινωνία. Έχουν επίγνωση ότι το κεκτημένο της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το απεμπολήσουμε. Αντιθέτως, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μας παρέχει.

Ωστόσο, κύρια και βασική προϋπόθεση για την ανόρθωση και ανάταξη της χώρας και της οικονομίας μας είναι η διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου. Ένα σχέδιο που θα αμβλύνει τις συνέπειες των οριζόντιων πολιτικών που ακολουθήσαμε, θα αξιοποιεί τις δυνατότητες ανάπτυξης, θα απομειώνει την ύφεση και θα προκρίνει ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο.

Το ΠΑΣΟΚ ως φορέας των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς φιλοδοξεί να έχει τη δική του συμβολή και συνδρομή στις μετεκλογικές εξελίξεις. Πιστεύει ότι το εθνικό σχέδιο για τη χώρα και για την οικονομία δεν είναι υπόθεση ενός μόνο κόμματος, αλλά όλων εκείνων των δυνάμεων που θέλουν η Ελλάδα να κάνει μια βαθιά τομή με το παρελθόν, εγκαταλείποντας τις σειρήνες του λαϊκισμού των ανέξοδων υποσχέσεων και εύκολων καταγγελιών.

Με αυτοπεποίθηση στις δυνάμεις μας, με ρεαλισμό, με πραγματισμό και χωρίς ιδεοληπτικές εμμονές, μπορούμε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις αναστροφής της χώρας και της οικονομίας. Μπορούμε να πάμε μπροστά.

SIMILAR ARTICLES

0 3348

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.