Δεν πρέπει να οδηγούμαστε σε απαξίωση της λειτουργίας της κοινωνικής οικονομίας

Δεν πρέπει να οδηγούμαστε σε απαξίωση της λειτουργίας της κοινωνικής οικονομίας

0 575

Δελτίο Τύπου από την ομιλία της Άννας Νταλάρα, βουλευτή Β’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ,  στη συζήτηση του  ν/σ του Υπουργείου Εργασίας για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

«Σαφώς η απασχόληση θα τονωθεί με μεγάλες επενδύσεις και με δομικές αλλαγές στο σύστημα. Ωστόσο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγούμαστε σε απαξίωση της ίδιας της λειτουργίας της κοινωνικής οικονομίας, λόγω των δυσκολιών αυτών. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το κοινωνικό κεφάλαιο της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνεργασίας, της διάχυσης προς τα κάτω γνώσεων και πληροφόρησης, με στόχο την επιχειρηματικότητα, μπορεί να βοηθήσει στη δύσκολη συγκυρία. Η κοινωνική επιχειρηματικότητα δεν είναι ελεημοσύνη.» τόνισε η  Άννα Νταλάρα, βουλευτής  Β’ Αθηνών  του ΠΑΣΟΚ, στη συζήτηση στην ολομέλεια για το ν/σ του Υπουργείου Εργασίας ‘’Κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα’’.

Η βουλευτής αναφέρθηκε στη σημασία της κοινωνικής οικονομίας και στην ανάγκη δημιουργίας ενός σαφούς νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία της, κάτι το οποίο εισάγεται με το νέο σ/ν. «Η κοινωνική οικονομία είναι τελικά το ηθικό αντίδοτο στην αχαλίνωτη κερδοσκοπία, η οποία είδαμε που οδήγησε…. Ιδιαίτερα σε μια εποχή κλονισμού αξιών, όπου υπάρχει άμεση ανάγκη ενεργοποίησης των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας και στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, η ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας μπορεί να δώσει λύσεις με την ενεργοποίηση δημιουργικών δυνάμεων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. «Αυτές», όπως σημείωσε, «δύνανται να συνεργάζονται μεταξύ τους με αντικείμενο, ενδεικτικά, την ανταλλαγή προϊόντων, των οποίων είναι παραγωγοί ή την ανταλλαγή υπηρεσιών ή την εκπλήρωση προγραμμάτων, χρηματοδοτούμενων από εθνικούς ή διεθνείς οργανισμούς, σύμφωνα με τους καταστατικούς τους σκοπούς. Άλλωστε, υπάρχουν διεθνώς θεσμοθετημένες αρχές κοινωνικών συνεταιρισμών που εξασφαλίζουν πραγματικά κοινωνική οικονομία και δεν είναι θνησιγενείς».

Παράλληλα, η  βουλευτής  υπογράμμισε τη σημασία συμμετοχής των ΟΤΑ στο άρθρο 8 του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου.

Τέλος, η ίδια επεσήμανε πως «Υπάρχουν δυνάμεις σε τοπικό επίπεδο που μπορούν να στηρίξουν την απασχόληση αναδεικνύοντας και τον τοπικό πλούτο. Κι εκεί είναι που πρέπει να δώσουμε τη μεγαλύτερη σημασία,  λόγω και των ειδικών χαρακτηριστικών της χώρας ».

 

 

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.