Οι δυνατότητες απορρόφησης άλλων μεταναστών στη χώρα μας έχουν εξαντληθεί

Οι δυνατότητες απορρόφησης άλλων μεταναστών στη χώρα μας έχουν εξαντληθεί

0 413

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερομηνία: Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Θέμα: Δήλωση της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννας Νταλάρα, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τη συμφωνία Ελλάδας και Μ. Βρετανίας για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του μεταναστευτικού προβλήματος ως ευρωπαϊκού και όχι αποκλειστικά ελληνικού διαπίστωσαν στη συνάντηση που είχαν σήμερα η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αρμόδια για μεταναστευτικά ζητήματα, κα Άννα Νταλάρα, και ο Βρετανός Υπουργός Μετανάστευσης, κ. Damian Green.

Στη συνάντηση, που έγινε σε θερμό κλίμα, η κα Νταλάρα ενημέρωσε τον κ. Green για τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις για την ανάγκη ισοκατανομής των βαρών που δημιουργεί στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου η παράνομη μετανάστευση.

Μετά την συνάντηση με τον κ. Green, η κα Νταλάρα, μιλώντας σε δημοσιογράφους προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η συνάντησή μου με τον Βρετανό ομόλογό μου αποτελεί συνέχεια μίας σειράς επαφών που έχω ξεκινήσει, με στόχο να διαμορφώσουμε μία ενιαία πολιτική στους κόλπους της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών που φτάνουν στο έδαφος της.

Όπως και κατά τις συζητήσεις την περασμένη Παρασκευή με τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέπτυξα στον κ. Green τα προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η Ελλάδα.

Οι δυνατότητες απορρόφησης άλλων μεταναστών στη χώρα μας έχουν εξαντληθεί και μπροστά στο ενδεχόμενο ενός νέου κύματος μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική απαιτείται να προσανατολιστούμε σε νέες πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος.

Είναι γνωστό ότι ως Κυβέρνηση επιδιώκουμε να υπάρξει άμεσα τροποποίηση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ και είναι ιδιαίτερα θετικό πως η Μεγάλη Βρετανία έχει αναγνωρίσει ήδη τη δυσχερή θέση στην οποία βρισκόμαστε.

Θέσαμε στο πλαίσιο αυτό και την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του μεταναστευτικού προβλήματος ως κατεξοχήν ευρωπαϊκού και όχι αποκλειστικά ελληνικού. Θα πρέπει λοιπόν να δούμε το ενδεχόμενο αναδιανομής ή ισομερούς κατανομής των μεταναστευτικών βαρών στα κράτη μέλη.

Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε εμπειρίες και απόψεις σχετικά με τον τρόπο που θα μπορούσαν να οργανωθούν πιο αποτελεσματικά τα συστήματα διαχείρισης των μεταναστών. Πιο συγκεκριμένα, εξετάσαμε τη δυνατότητα συνεργασίας για την ανάπτυξη των πολιτικών ένταξης των νομίμων μεταναστών, διαχείριση των μεταναστών που τελούν σε καθεστώς ανοχής και καλύτερη συνάρθρωση των αναγκών της αγοράς εργασίας με τις δυνατότητες απασχόλησης των μεταναστών.

Τέλος, θα ήθελα να υπογραμμίσω ιδιαίτερα το γεγονός ότι από την πλευρά του κ. Green εκφράσθηκε η προθυμία για την παροχή τεχνικής βοήθειας, μεταξύ άλλων και στα θέματα ασύλου.»

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.