Επίσκεψη Άννας Νταλάρα στην Ισπανία

Επίσκεψη Άννας Νταλάρα στην Ισπανία

0 615

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερομηνία: Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011

Θέμα: Δηλώσεις της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννας Νταλάρα, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Ισπανία

 

Οι πολιτικές για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φαινομένου που εφαρμόζουν οι Κυβερνήσεις Ελλάδας και Ισπανίας, η διαχείριση των επί μακρόν διαμενόντων χωρίς χαρτιά μεταναστών, αλλά και τα ζητήματα που έχουν προκύψει από τις τελευταίες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη ζώνη Σένγκεν αποτέλεσαν τα κύρια θέματα της συνάντησης της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννας Νταλάρα, με την Ισπανίδα Υπουργό Μετανάστευσης, Άννα Τερρόν, σήμερα το μεσημέρι στη Μαδρίτη.

Μεταξύ των δυο πλευρών υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων σε όλα τα ζητήματα, ιδιαιτέρως στην ανάγκη ισοκατανομής των μεταναστευτικών βαρών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεύρυνσης και ενίσχυσης των πολιτικών ένταξης, καθώς και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας που θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Επίσης, έγινε εκτενής συζήτηση στο ρόλο που μπορούν να παίξουν στον τομέα αυτό οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, με βάση και την ισπανική εμπειρία.

Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου μετά την συνάντηση με την κα Τερρόν, η κα Νταλάρα, αφού εξέφρασε τη χαρά της που βρέθηκε στη Μαδρίτη για τη συνεργασία αυτή και αναφέρθηκε με τιμητικά λόγια στη δουλειά που κάνει η Ισπανίδα Υπουργός στα θέματα ένταξης των μεταναστών, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Αντιμετωπίζουμε το 90% των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας, που αποτελούμε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σίγουρα ένα μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα και δεν θα έπρεπε να παραγνωρίζουμε ότι κι εμείς, ως Δυτικοί, έχουμε συμβάλει στη δημιουργία του. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έρχονται εδώ για αναψυχή, αλλά αναζητώντας καλύτερη τύχη.

Εργαζόμαστε σκληρά σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και δύσκολη περίοδο για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να δεχόμαστε όσους μετανάστες χρειάζεται αλλά και μπορεί να αντέξει ο τόπος μας, ώστε και αυτοί να ζήσουν με δικαιώματα, αλλά και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.

Σε ότι αφορά το Υπουργείο Εργασίας, έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες για το σκοπό αυτό και θα αναφερθώ συγκεκριμένα στη μείωση των ενσήμων που απαιτούνται για την ανανέωση των αδειών παραμονής όσων αλλοδαπών εργάζονται νόμιμα στη χώρα, τη διαμόρφωση των όρων εργασίας όσων υπαχθούν στο υπό ανοχή καθεστώς που προβλέπει η νέα νομοθεσία για το άσυλο, καθώς και την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της κοινοτικής οδηγίας 52/2009 που προβλέπει αυστηροποίηση των κυρώσεων για όσους εργοδότες απασχολούν παράνομους αλλοδαπούς.

Πέρα από όλα αυτά όμως, θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι το μεταναστευτικό και τα ζητήματα ασύλου αφορούν ολόκληρη την Ένωση και είναι άδικο να τα επωμίζονται οι χώρες της περιφέρειας, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η συστηματική συνεργασία μας σε διακρατικό επίπεδο και για το σκοπό αυτό κάλεσα και την κα Τερρόν στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεχιστούν οι επαφές αυτές».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την ελληνική κρίση, η κα Υφυπουργός σημείωσε: «Δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους. Η Κυβέρνηση καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να πιάσουν τόπο οι μεγάλες, είναι αλήθεια, θυσίες του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα των χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων. Πρώτο μας μέλημα στα επόμενα βήματά μας είναι η στήριξη των ανθρώπων που πλήρωσαν χωρίς να φταίνε. Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών ένα πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αλλά και μεσοπρόθεσμης στρατηγικής, που πρέπει να αποτελέσει έναν οικονομικό οδικό χάρτη ανάπτυξης για το επόμενο διάστημα. Θα ήθελα ωστόσο να επιμείνω ότι, όπως σημειώνει και το Υπουργείο Οικονομικών, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αλλά αξιοποίησή της και προσέλκυση επενδύσεων».

Ερωτηθείσα για το ζήτημα του πλοίου που βυθίστηκε, ενώ μετέφερε μετανάστες από τη Λιβύη προς τη Λαμπεντούζα, η κα Νταλάρα υπογράμμισε: «Επί της αρχής, είμαστε αντίθετοι σε όλα τα δίκτυα που διακινούν ανθρώπινες ζωές και η πάταξή τους βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες μας προτεραιότητες. Δυστυχώς, στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης εμπλέκονται και πολίτες από την ΕΕ που εκμεταλλεύονται την απελπισία των ανθρώπων αυτών. Για εμάς πάνω από όλα είναι ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής».

 

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.