Επιστροφή στη βαρβαρότητα. Παρουσίαση αποτελεσμάτων για τη ρατσιστική βία στην Ελλάδα ...

Επιστροφή στη βαρβαρότητα. Παρουσίαση αποτελεσμάτων για τη ρατσιστική βία στην Ελλάδα από το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας

0 530

 

 

Τα εξαιρετικά ανησυχητικά αποτελέσματα που προέκυψαν από την καταγραφή πράξεων βίας, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2012, παρουσίασε το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, σε Συνέντευξη Τύπου.

 

Το Δίκτυο, που εκτός από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Ε.Ε.Δ.Α.) περιλαμβάνει σήμερα 23 μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους φορείς, κατέγραψε με βάση τις μαρτυρίες των ίδιων των θυμάτων 87 περιστατικά ρατσιστικής βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012. Περισσότερα από τα μισά αυτά περιστατικά συνδέονται με εξτρεμιστικές ομάδες που δρουν οργανωμένα και βάσει σχεδίου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα θύματα ή οι μάρτυρες ανέφεραν ότι ανάμεσα στους δράστες αναγνώρισαν άτομα που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή.

 

Ιδιαίτερα αυξημένη παρουσιάζεται η βιαιότητα των επιθέσεων που καταγράφηκαν, με χρήση όπλων όπως ρόπαλα, σιδηρολοστοί, γκλομπ, αλυσίδες, σιδηρογροθιές, μαχαίρια και σπασμένα μπουκάλια, ενώ έχει καταγραφεί η πανομοιότυπη χρήση μεγαλόσωμων σκύλων. Ειδική κατηγορία αποτελούν τα 15 περιστατικά όπου συνδέεται η αστυνομική με τη ρατσιστική βία.

 

Σύμφωνα με το Δίκτυο, το κυριότερο πρόβλημα που προέκυψε από την καταγραφή των περιστατικών είναι η αδυναμία ή απροθυμία των διωκτικών αρχών να καταγράψουν τα περιστατικά ρατσιστικής βίας και να προβούν σε επαρκή έρευνα και συλλήψεις, ή ακόμα και η αποθάρρυνση των θυμάτων ρατσιστικής βίας που στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής να καταγγείλουν περιστατικά βίας στις αστυνομικές αρχές.

 

Βάσει των συμπερασμάτων που προέκυψαν, τα μέλη του Δικτύου προχωρούν σε συγκεκριμένες προτάσεις προς την ελληνική πολιτεία (το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Δικαιοσύνης) για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας.

 

Ο Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επισήμανε: «Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι η επιστροφή στη βαρβαρότητα, η απαξία της ανθρώπινης υπόστασης, η αμφισβήτηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της ισότητας και των μη διακρίσεων, η πρόκληση προς το Κράτος Δικαίου και τη  δημοκρατία από οργανωμένες ομάδες κρούσης που δρουν πλέον ως παρακράτος.»

 

Ο πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου  Κωστής Παπαϊωάννου, τόνισε: «Σήμερα σημαίνουμε συναγερμό γιατί η ρατσιστική βία και η νέα ναζιστική απειλή έχουν γενικευτεί  και απειλούν την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας.  Η ρατσιστική βία δεν στρέφεται μόνο κατά των μεταναστών αλλά κατά πολλών ομάδων του πληθυσμού και κατά της συνοχής της κοινωνίας.»

 

Ο Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου (ΓτΚ) Νικήτας Κανάκης, παρατήρησε: «Τα ιατρεία των ΓτΚ αποτελούν σήμερα το έσχατο καταφύγιο για τρομαγμένους μετανάστες που στοχοποιούνται καθημερινά βιώνοντας βία, εξευτελισμό και φόβο. Η συμμετοχή μας στο Δίκτυο αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης που αρνείται να κλείνει τα μάτια σε ό,τι παρατηρεί.  Ενώνουμε σήμερα τη φωνή μας με όσους εναντιώνονται στον εκφασισμό της Ελληνικής κοινωνίας.  Οι ΓτΚ στέκονται απέναντι στη προσπάθεια χρησιμοποίησης της ανθρωπιστικής βοήθειας για την ανάδειξη πολιτικών μίσους που τροφοδοτούν τις ρατσιστικές επιθέσεις και επαναλαμβάνουμε, επιμένοντας σε αυτό, ότι απέναντι στο ‘μόνο για έλληνες’ εμείς αντιπαραβάλουμε το ‘όπου υπάρχουν άνθρωποι’

 

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών Μοαβία Αχμέτ, κατήγγειλε ότι δέχονται επιθέσεις τα αναγνωρισμένα σωματεία των μεταναστών, «το πιο νόμιμο κομμάτι τους, το βασικό κανάλι επικοινωνίας τους με το κράτος και την κοινωνία».

 

 

Δείτε ολόκληρη τη Συνέντευξη Τύπου στην ιστοσελίδας της Υ.Α. www.unhcr.gr, καθώς και της ανανεωμένης διαδικτυακής πλατφόρμας της Υ.Α. για την εκστρατεία ενημέρωσης «Και 1 θύμα ρατσιστικής βίας είναι πολύ!», www.1againstracism.gr.

 

Τα αποτελέσματα του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2012 είναι διαθέσιμα στον παρακάτω σύνδεσμο: http://goo.gl/R9rey

 

SIMILAR ARTICLES

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.