Επιβάλλεται ο αναδρομικός έλεγχος του «έσχες» και του «πόθεν» ώστε να «ξεχωρίσει...

Επιβάλλεται ο αναδρομικός έλεγχος του «έσχες» και του «πόθεν» ώστε να «ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι»

0 620

Στην πρόταση νόμου «Τροποποίηση του ν. 3213/2003 «Δήλωση και έλεγχος περιουσιακής κατάστασης βουλευτών, δημοσίων λειτουργών, ιδιοκτητών ΜΜΕ και άλλων κατηγοριών προσώπων»

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα συζητάμε μια πρόταση νόμου, που αποτυπώνει μια κεντρική πρωτοβουλία πολλών βουλευτών.

Πρώτα απ΄ όλα θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας σε θεσμικό επίπεδο. Επιβεβαιώνει το ρόλο του βουλευτή, που δεν είναι άλλος από το να νομοθετεί κι όχι να ακολουθεί πειθήνια την όποια κομματική επιλογή.

Δυστυχώς, με ευθύνη του πολιτικού συστήματος, στο βωμό της πολιτικής σταθερότητας, της διατήρησης της κομματικής συνοχής, τα μεταπολιτευτικά χρόνια ο ρόλος του κοινοβουλίου συχνά υποβαθμίστηκε.

Ενδεικτικά αναφέρω τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται η όποια κυβέρνηση σε νομοθετικές πρωτοβουλίες Βουλευτών. Το  περισσότερο να συζητηθούν οι προτάσεις νόμου σε επιτροπή. Σήμερα έχουμε μία εξαίρεση. Κι αυτό είναι μια καλή αφετηρία που μπορεί να ανοίξει δρόμο για την αναβάθμιση των πολιτικών μας θεσμών, τον επανακαθορισμό του κοινοβουλίου στο επίκεντρο της πολιτικής διαδικασίας.

Κυρίες και κύριοι

Αυτές τις ώρες ο πολιτικός κόσμος δίνει εξετάσεις με τις πρωτοβουλίες που παίρνει ή …. και δεν παίρνει για να περάσει τη βάση στο μάθημα της αξιοπιστίας, της αλήθειας, της καταπολέμησης φαινομένων λαϊκισμού….

Αυτή την ώρα με τα όσα λέμε ή κάνουμε ή παραλείπουμε να κάνουμε, καθορίζουμε την πορεία της χώρας, αλλά και την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Ο νόμος 3213/2003 για το «Πόθεν έσχες» έχει αποδειχθεί και πάντως θεωρείται ανεπαρκής. Πρέπει, να καταστεί δυνατή η διερεύνηση και μάλιστα της πραγματικής αξίας, αν πρόκειται για ακίνητα, όχι μόνο του «Πόθεν», στο οποίο περιορίζεται ουσιαστικά ο έλεγχος και το ενδιαφέρον των Μ.Μ.Ε. και του κοινού, αλλά πρωτίστως του «έσχες».

Ειδικά προκειμένου περί προσώπων, που άσκησαν κυβερνητικά καθήκοντα από το 1974 κι εδώ και των στενών συγγενών τους, επιβάλλεται ο αναδρομικός έλεγχος του «έσχες» και του «πόθεν» ώστε από να «ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι», να βάλουμε μία τελεία στο χτες και να διασφαλίσουμε, όπως καταγράφεται στην αιτιολογική έκθεση, «καθαρούς λογαριασμούς» στο μέλλον.

Από τις προτεινόμενες αλλαγές ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε στην «εγγύηση» ειλικρίνειας, που οφείλει να δίνει ο υπόχρεος σε δήλωση της περιουσιακής, με την πρόσθετη δήλωση παραίτησης υπέρ του ελληνικού δημοσίου από οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο δεν έχει, τυχόν, καταγραφεί. Παράλληλα με τις ρυθμίσεις για κυρώσεις που προτείνουμε προσπαθούμε να κλείσουμε κάθε δικλίδα διαφυγής για όσους λοξοκοιτάζουν σε παράνομες συμπεριφορές.

Κυρίες και κύριοι

Όλοι επιδιώκουμε, εδώ στη βουλή, αλλά και οι πολίτες στην κοινωνία, τη διαμόρφωση μηχανισμών, που θα διασφαλίζουν την αξιοκρατία και διαφάνεια, μια και αυτά πάνε μαζί. Και βέβαια δεν παύουμε να λέμε, ότι πέρα από την ψήφιση του οποιουδήποτε νομοθετήματος, αξία έχει η εφαρμογή.

Αυτά τα ζητήματα που αφορούν τη θεσμική θωράκιση του πολιτικού συστήματος έπρεπε να έρχονται πρώτα. Εκλογικός νόμος, διαφάνεια στα οικονομικά κομμάτων, δράσεις για το μαύρο χρήμα, ουσιαστικό πόθεν έσχες, νόμος ευθύνης υπουργών είναι πρώτα για κάθε κόμμα, που επιδιώκει ουσιαστική ποιοτική αναβάθμιση της δημοκρατίας. Αργήσαμε όμως… Έστω κι αν πολλοί από εμάς, ιδιαίτερα τους νέους βουλευτές φωνάζαμε. Έστω και τώρα πάντως ας κινηθούμε γρήγορα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται  η σημερινή πρωτοβουλία, αλλά και αντίστοιχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και τον έλεγχο των ροών χρήματος προς το εξωτερικό, που καταθέτουμε μαζί με άλλους 24 συναδέλφους σε συνέχεια συγκεκριμένων προτάσεων για μέτρα με ισοδύναμο κοινωνικό αποτέλεσμα.

Κυρίες και κύριοι,

Οφείλουμε άμεσα να δώσουμε διαπιστευτήρια αξιοπιστίας. Γιατί εδώ έχουμε φτάσει σε ακρότατα σημεία να ενοχοποιείται όποιος λέει την αλήθεια, όποιος πληρώνει φόρο από εισοδήματα που κέρδισε με τον κόπο του και να ξεφεύγει αυτός που κλέβει, φοροδιαφεύγει ή κινείται με όχημα την πολιτική για να πλουτίσει. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Λειτουργούμε σε ένα  σύστημα που θέλει αυστηρούς κανόνες και για την πολιτική και το επιχειρείν, κι όχι ψευτολαϊκισμούς.

Εδώ και τώρα πρέπει να δράσουμε, ώστε και να αποκατασταθεί το κύρος του πολιτικού κόσμου, να διαμορφωθεί ένα σαφές πλαίσιο για τις επιχειρήσεις και τα πρόσωπα, να αποκαταστήσουμε τη σοβαρότητα του θεσμικού πλαισίου. Να δούμε πώς μπαίνουν κάποιοι στην πολιτική και πώς βγαίνουν, να δούμε ποιοι κρύβουν και ποιοι ανοίγουν διάπλατα τα χαρτιά τους, ποιοι εργάζονται και πληρώνουν φόρους δίνοντας δουλειά στον  κόσμο, και ποιοι κλέβουν και συκοφαντούν. Να πούμε ποιοι είναι οι διεθνείς κανόνες και πώς πρέπει να λειτουργήσει το σύστημα χωρίς να έχει τρύπες σε φορολογικούς παραδείσους. Να δείξουμε ότι όποιος είναι νόμιμος δε φοβάται τίποτα κι όποιος λαθροχειρεί τιμωρείται. Έτσι μόνο θα κλείσουν το στόμα όσων επενδύουν στον τρόμο, θα αποκατασταθεί ηρεμία στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Χρειαζόμαστε καθαρές κουβέντες, νόμους που εφαρμόζονται, ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς κανόνες για το επιχειρείν.

Διαφορετικά φοβούμαι θα φτάσουμε σε σημείο που ούτε οικονομική δραστηριότητα θα έχουμε αφού κανείς δε θα εμπιστεύεται το σύστημα, αλλά και κανείς τίμιος, άξιος επιτυχημένος δε θα μπαίνει στην πολιτική μια και θα αντιμετωπίζει το κίνδυνο της συκοφαντίας. Θα κλείνεται στο καβούκι του και στο μικρό, ατομικό του παράδεισο χωρίς να δίνει το συλλογικό του μέρισμα. Κι αυτό για μένα είναι το χειρότερο. Ο λαϊκισμός που οδηγεί στον άκριτο εξοστρακισμό είναι καταστροφικός.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.