Φοβούμαι ότι, η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου δοκιμάζεται …για να μην πω...

Φοβούμαι ότι, η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου δοκιμάζεται …για να μην πω κάτι χειρότερο

0 2428

ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΝΑΣ ΝΤΑΛΑΡΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2012».

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στο κλίμα των ημερών δε θα ήθελα στη συζήτηση για τον πρώτο προϋπολογισμό μιας κυβέρνησης, όπου όλοι έχουμε βάλει στην μπάντα αντιρρήσεις, ιδεολογικές ενστάσεις, ακόμα και κάθετες αντιθέσεις, να εμφανιστώ ως κακός μάντης.  Άλλωστε ο ρόλος ανήκει σε άλλους πιο ειδικούς από εμένα.

Γι’  αυτό τονίζω ότι υπηρετεί ένα μείζονα στόχο, αυτόν της παραμονής της χώρας σε ευρωπαϊκή τροχιά.  Και γι΄ αυτό χρέος μας με τη στάση μας είναι να ενεργοποιήσουμε τη διοίκηση, με κατάθεση νέας νοοτροπίας.

Ωστόσο, δεν μπορώ να μη μεταφέρω την αγωνία πολιτών, με τους οποίους μιλώ καθημερινά, αλλά  υποθέτω κι άλλων  βουλευτών, ότι το σενάριο που καταθέτουμε για έγκριση από την εθνική αντιπροσωπεία δύσκολα βγαίνει. Κι εκεί πρέπει να εστιάσουμε, για να διορθωθούν πράγματα, ακόμα και μετά την ψήφιση, κι όχι να αναλωνόμαστε σε αψιμαχίες μεταξύ κυβερνητικών πλέον εταίρων…, όπως βλέπω να γίνεται… Αυτά προξενούν γέλιο στην κοινωνία…

Και θα είμαι σαφής και σύντομη…

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων βασίζεται στην παλιά συνταγή. Εύχομαι να βγει βοηθούντος και του νέου φορολογικού σχεδίου νόμου. Ελπίζω, έστω και την ύστατη ώρα να στηριχθεί σε έναν αφυπνισμένο εισπρακτικό μηχανισμό ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή, που σήμερα, λόγω και δικών μας λαθών και κακών παλιών συμπεριφορών του μηχανισμού, καλά κρατεί. Ελπίζω, την ίδια ώρα, να μην βασιστεί σε άλλες περικοπές του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, που ήδη είναι κουτσουρεμένο, και σε νέους φόρους. Όπως βλέπετε χρησιμοποιώ τον όρο «ελπίδα». Είναι γιατί πιστεύω ότι έστω και τώρα μπορούμε να κάνουμε μια νέα εκκίνηση.

Φτάνει να μην τρέφουμε αυταπάτες και κυρίως να μην παραμυθιάζουμε τους πολίτες. Και ξεκαθαρίζω. Φοβούμαι ότι, η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου δοκιμάζεται …για να μην πω κάτι χειρότερο. Δηλαδή…

–          Ήδη τους πρώτους μήνες του έτους οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας αγγίζει τα 800 δις. Ακόμα και με την πρόσφατη πτώση του κόστους δανεισμού των χωρών αυτών, δεν μπορεί να πληρωθούν από τις αγορές τα λεφτά αυτά με τα υφιστάμενα επιτόκια. Ακόμα περισσότερο την ώρα που πρέπει να μας δανείζουν στη βάση του 1ου μνημονίου με 3,5%… όταν αντιμετωπίζουν επιτόκια 6 και 7%!!!

–          Η μακρά όπως φαίνεται διαπραγμάτευση με την διεθνή ένωση τραπεζών  με τον ….συνεπώνυμό μου Τσαρλς  είναι, (…εκτιμώ χωρίς επαρκή στήριξη της ΕΕ, παρά τα όσα συμφωνήθηκαν…), σε κρίσιμη φάση με επιτόκια για τα προς αντικατάσταση ομόλογα κοντά στο 8%,…

–          Η καθυστέρηση καταβολής της δόσης για την οποία ματώσαμε, έχει προσθέσει σύμφωνα με εκτιμήσεις, 1 μονάδα τουλάχιστον στην ύφεση, λόγω κυρίως καθυστέρησης πληρωμών  προμηθευτών του δημοσίου. Θυμίζω ότι κανονικά τώρα θα παίρναμε την 7η

Κι όλα αυτά την ώρα που αναλύσεις, όπως του ΟΟΣΑ, κάνουν λόγο για μεγαλύτερη ύφεση από την προβλεπόμενη στον προϋπολογισμό 2012.

Κυρίες και κύριοι,

Εύλογα θα αναρωτηθούν πολλοί… Αφού τα οικονομικά συμφραζόμενα είναι τέτοια, τότε για τι προϋπολογισμό μιλάμε… μια και σύντομα θα κληθούμε να τον αναθεωρήσουμε. Δε θα διαφωνήσω επί της αρχής με την άποψη. Ωστόσο επαναλαμβάνω κάτι που και συνεχώς το αναφέρω.  Υπάρχει αδήριτη ανάγκη να παραμείνουμε ενεργοί στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, να συνεχίσουμε το πρόγραμμα δομικών και διαρθρωτικών αλλαγών, δημοσιονομικού συμμαζέματος.

Στον προϋπολογισμό αυτό γίνεται σημαντική προσπάθεια  σε αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή, για μάζεμα δαπανών του δημοσίου. Είναι σίγουρα επώδυνο, αναγκαίο όμως. Αναφέρω κάτι που με πονάει. Μόνο για το Υπ. Πολιτισμού διατίθενται  440 εκ ευρώ, κυρίως για λειτουργικά έξοδα, με αρχαιολόγους και ανθρώπους του πολιτισμού να διαμαρτύρονται και δικαίως. Το αποδέχομαι στη συγκυρία. Όμως, είναι εελάχιστα τα χρήματα για τη σημασία που έχει για τη χώρα και κυρίως για το μέρισμα ανάπτυξης που μπορεί να δώσει … Κι εδώ ίσως οφείλουμε να δούμε τι καλύτερο μπορεί να γίνει. Να περιορίσουμε από άλλες δαπάνες, π.χ. ανενεργοί οργανισμοί, περικοπές σε θέσεις και δαπάνες συμβούλων  και να εστιάσουμε εκεί που έχουμε πλεονέκτημα…

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τις δύσκολες αυτές ώρες,  έστω και αν έχουμε ενστάσεις όπως ανέφερα,  καλούμαστε καθαρά και με σαφή τρόπο, πολίτες και πολιτικοί να απαντήσουμε, χωρίς υπεκφυγές, στο τι θέλουμε να συμβεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και τι πρέπει να κάνουμε εμείς, εδώ στην Ελλάδα, όχι βασισμένοι σε μια φαντασιακή ουτοπία, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, αλλά στη βάση ρεαλιστικών δεδομένων.

Κεντρικός στόχος είναι να μη μην καταρρεύσει το ευρώ βίαια, εν μέσω κοινωνικών αναταράξεων, ειδικά, σε χώρες όπως η δική μας.

Είναι ξεκάθαρο ότι το οικονομικό πρόβλημα της ευρωζώνης είναι η αδυναμία να υπάρξει ισορροπημένη ανάπτυξη.   Δυστυχώς, όμως, σήμερα ακόμη αναγκαζόμαστε να υιοθετήσουμε πολιτικές υπό τη διαρκούσα απειλή της χρεωκοπίας της χώρας, απέναντι σε μια Ευρώπη που κλείνει τα αυτιά σε άλλες προτάσεις εμμένοντας στη λογική της «σκληρής τιμωρίας». Όμως κάποιες χαραμάδες υπάρχουν για αλλαγή ρότας. Η συντονισμένη παρέμβαση των ευρωπαϊκών τραπεζών, το άνοιγμα της συζήτησης για το ευρωομόλογο, ακόμα και στη Γερμανία δείχνει ότι το παιχνίδι δε χάθηκε ακόμα εντελώς…

Κυρίες και κύριοι,

Ο λόγος αυτός είναι που θα ψηφίσω τον προϋπολογισμό.  Είναι μια ειδική ψήφος για να συνεχίσουμε τη μάχη, όχι μόνοι, αλλά με τις άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Αυτό είναι στρατηγική επιλογή:

–          Για να προτάξουμε μέτρα για στήριξη της ζήτησης κι όχι ένταση της ύφεσης,

–          Να δούμε το ρόλο της ΕΚΤ για τη διαχείριση του χρέους της ευρωζώνης,

–          Να παλέψουμε την μεταφορά πόρων στις χώρες τις περιφέρειας με κάποιο τρόπο που δεν θέτει άμεσα θέμα συνθηκών.

Κι όλα αυτά χωρίς να απεμπολώ το στόχο για ταυτόχρονα προγράμματα εξυγίανσης των δημοσιονομικών, αλλά και θεσμικών αλλαγών για τόνωση της ανταγωνιστικότητας.

Γνωρίζω είναι κάτι δύσκολο. Όμως στον προϋπολογισμό αυτό, που απ΄ ότι φαίνεται θα είναι ο τελευταίος με το υφιστάμενο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, αξίζει να παλέψουμε.

 

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.