Η αποκατάσταση της ειλικρίνειας και της αλήθειας, είναι η ουσία και το...

Η αποκατάσταση της ειλικρίνειας και της αλήθειας, είναι η ουσία και το αντίδοτο στην κακοποίηση, την υποτίμηση και τη γελοιοποίηση που έχει υποστεί το πολιτικό σύστημα

0 321

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ 10/3/2012

 Άννα Γ. Νταλάρα, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β΄ Αθήνας

 Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με το γύρισμα σελίδας στην πολιτική ιστορία της χώρας, το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ανασυγκροτηθεί και να επανακτήσει το κοινωνικό του στίγμα και να αποκαταστήσει το δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες.

 Από την έως τώρα πορεία, να μην επαναλάβει αφενός τα λάθη και τις καθυστερήσεις, τις αλληλοαναιρούμενες στοχεύσεις, αλλά και να κρατήσει τις δράσεις που έθεσαν το υπόστρωμα για ένα αρχικό πλαίσιο δομικών αλλαγών. Να διαφυλάξει επίσης το μείζον της παραμονής – έστω στην εντατική- της χώρας στο ασθμαίνον ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

 Από εδώ και μπρος, κι εν όψει των επικείμενων εσωτερικών συλλογικών διαδικασιών, το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα, οφείλει να αποσαφηνίσει τις κοινωνικές του αναφορές, στη βάση των θεμελιωδών του συμφωνιών με τους πολίτες. Να μην θυσιάσει πολιτικές στη σπουδή να παραμείνει ως αποστεωμένος μηχανισμός εξουσίας. Υποθέτω ότι και αυτό είναι απορριπτέο από όσους θέλουν να λέγονται ενεργοί πολίτες και υπεύθυνα πολιτικά δρώντες. Ούτως ή άλλως η κοινωνία τέτοιες λογικές τις έχει αποστρατεύσει.

Αυτό που σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποφύγει, είναι η παγίδα της ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών. Να αποστασιοποιηθεί από τη λογική της εξουσίας ως αυτοσκοπού. Να αποδεχθεί ότι πρακτικές, νοοτροπίες και πρόσωπα που για χρόνια εξέθρεψαν τα αδιέξοδα στη χώρα και το κόμμα, δεν μπορούν να είναι οι ιμάντες μετάβασης στην επόμενη ημέρα.

 Ο λόγος και οι πράξεις πρέπει να έχουν αποδέκτες μόνο τους πολίτες και τις πραγματικές τους ανάγκες. Αλλιώς, η κοινωνία θα συνεχίζει να έχει γυρισμένη την πλάτη! Η αποκατάσταση της ειλικρίνειας και της αλήθειας, είναι η ουσία και το αντίδοτο στην κακοποίηση, την υποτίμηση και τη γελοιοποίηση που έχει υποστεί το πολιτικό σύστημα.

 Καθαρές κουβέντες… Το ΠΑΣΟΚ την ίδια ώρα που έφερνε στο προσκήνιο εκατομμύρια αποκλεισμένους Έλληνες, τράφηκε από αντιλήψεις μικροπολιτικής, πελατειακών σχέσεων, αδράνειας, καθυστερήσεων και αρκετών χαμένων ευκαιριών. Ορισμένες φορές τις εξέθρεψε.

 Για να κτίσει συνεπώς μια νέα σχέση με τους πολίτες οφείλει να καταθέσει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο δράσης και πολτικών. Παραθέτω ενδεικτικά ορισμένες προτάσεις, (χωρίς να διεκδικώ το αλάθητο):

 • Προοδευτικότητα στις φορολογικές κλίμακες με στόχο την αύξηση των φόρων για τους πολύ πλούσιους και προστασία των μεσαίων εισοδημάτων, αλλά και της εργασίας.

 • Αλλαγές με στόχο την ανασυγκρότηση της εθνικής παραγωγικής βάσης στη βάση συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Ο τουρισμός και ναυτιλία να μπουν ως προτεραιότητες με φορολογικά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων και τόνωσης της απασχόλησης.

 • Δίκαιο επιμερισμό των βαρών για τη μείωση των ελλειμμάτων.

 • Τάχιστη πορεία δομικών και θεσμικών αλλαγών.

 • Αναθεώρηση συντάγματος ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο εξουσίας με θεσμικά αντίβαρα για καλύτερο και ενδελεχή έλεγχο της δημόσιας ζωής.

 • Αλλαγή εκλογικού νόμου, ώστε να καταπολεμηθούν οι όποιες υποψίες διακίνησης μαύρου χρήματος και να αποκατασταθεί η σχέση βουλευτή πολίτη.

Στα όσα αναγκαία, επίσης, καταγράφονται για την σημασία της ανάπτυξης, προσθέτω και μια σειρά από συγκεκριμένες άμεσες δράσεις, οι οποίες έχοντας ορίζοντα υλοποίησης συγκεκριμένο, μπορούν να δώσουν στίγμα προθέσεων κι αλλαγής νοοτροπίες στους πολίτες.

 • Κοινοβουλευτική παρακολούθηση υλοποίησης ΕΣΠΑ. Συγκρότηση στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών & Παραγωγής ομάδας εργασίας που θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την πορεία υλοποίησης ΕΣΠΑ, θα παρεμβαίνει στην Επιτροπή και στο Ευρωκοινοβούλιο για την επίτευξη μεγαλύτερης ευελιξίας στην ερμηνεία κανονισμών. (διασταλτική ερμηνεία περιοχών και ομάδων στόχων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

 • Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου μπορεί να ασκηθεί πίεση για καλύτερη οριζόντια συνεννόηση υπουργών και υπηρεσιακών δομών.

 • Ισχυρή μοριοδότηση νέων ανέργων για την ένταξή τους σε προγράμματα ΕΚΤ. Τα όσα ανακοίνωσε πρόσφατα το υπ. Εργασίας να αποτελέσουν αιχμή για να παρουσιάσουμε συγκεκριμένο κι απτό ε΄ργο στην κατεύθυνση στήριξης της απασχόλησης. Κι αυτό θα γίνει εάν προυσιάζουμε σε τακτά δισστήματα το τι επιτυγχάνουμε μέσα από αυτά τα προγράμματα.

 • Στήριξη κι από προϋπολογισμό Βουλής, με εξοικονόμηση από άλλους πόρους, δομών πρόνοιας (παιδικοί σταθμοί Δήμων ή της πρώην Εργατικής Εστίας κτλ, ιδρύματα φοιτητικής πρόνοιας).

 • Ενίσχυση με προσωπικό, με εξαίρεση από κείμενες διατάξεις, Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αντιμετώπιση της ακρίβειας (επιτάχυνσης ελέγχου ενδοομιλικών συναλλαγών)

 • Στήριξη στο πλαίσιο με απλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και ειδικά Ομάδων Παραγωγών για την καλύτερη κι άμεση διάθεση προϊόντων στους καταναλωτές. Δημιουργία onestopshop για την ίδρυση τέτοιων επιχειρηματικών προσπαθειών.

 • Διασύνδεση μητρώων ΙΚΑ, ΟΑΕΔ για καλύτερη εκκαθάριση μητρώων ανέργων.

 • Άμεση επιστροφή ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις.

 • Απλοποίηση φορολογίας ακινήτων.

 • Κωδικοποίηση φορολογικής νομοθεσίας, στην κατεύθυνση της απλοποίησης.

 • Παροχή κινήτρων για την προσέλκυση εφοπλιστικού κεφαλαίου.

 • Μείωση ΦΠΑ σε καταναλωτικά είδη και εστίαση με παράλληλη επιβολή ηλεκτρονικών συναλλαγών.

 • Αξιοποίηση κτηρίων ταμείων για την πολεοδομική αναβάθμιση περιοχών, αλλά και τη στέγαση αστέγων.

 • Έλεγχος στις τράπεζες για στήριξη της ρευστότητας στην αγορά.

 • Άσκηση πίεσης στη Βουλή για επιτάχυνση άμεσων ξένων επενδύσεων π.χ. στην ενέργεια αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου από Αζερμπαϊτζαν ύψους 1,5 δις.

 • Κοινωνικό μέρισμα από την εκμετάλλευση υδρογοναναθράκων. Διάθεση μέρους εσόδων στην στήριξη κοινωνικών δαπανών, κατά το πρότυπο Νορβηγίας.

Παράλληλα, να αναδείξουμε ότι το οικονομικό πρόβλημα της ευρωζώνης είναι η αδυναμία να υπάρξει ισορροπημένη ανάπτυξη.

Στόχος είναι, ένας ανοικτός διάλογος με έμφαση στη δημοκρατική νομιμότητα, ώστε η ΕΕ να παραμείνει ενεργή, όχι ως κλαμπ των ‘’καλών χωρών’’, αλλά ως ένωση στη βάση των μεγάλων ευρωπαϊκών αξιών.

Να δοθεί η μάχη για να αλλάξουν οι κλασικές νεοφιλελεύθερες λογικές που κυριαρχούν στην ΕΕ. Νέο λοιπόν ευρωπαϊκό πλαίσιο με αναδιάταξη των κεντροαριστερών και ευρωπαϊκών αριστερών δυνάμεων με έμφαση στην τόνωση της ανάπτυξης με αναμόρφωση του ρόλου της ΕΚΤ, ευρωομόλογο, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη διευκόλυνση των υπερχρεωμένων χωρών.

 Τέλος, το αυτονόητο για τους πολίτες, ότι δηλαδή η αξιοπιστία είναι θεμέλιο κάθε σχέσης, πρέπει να γίνει πράξη και στην πολιτική. Κι αυτό, με πρόσωπα που θα χαρακτηρίσουν την επόμενη μέρα και θα ενεργοποιήσουν πολίτες που απομακρύνονται όλα αυτά τα χρόνια από το συλλογικό γίγνεσθαι αφημένοι σε καταστροφική αδράνεια.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.