Άννα Νταλάρα: Η κοινωνική ένταξη των μεταναστών είναι εκ των «ων ουκ...

Άννα Νταλάρα: Η κοινωνική ένταξη των μεταναστών είναι εκ των «ων ουκ άνευ»

0 2260

Χαιρετισμός στο Πανευρωπαικό Συνέδριο με θέμα

’’Κοινωνική Ένταξη Μεταναστών – Καλές πρακτικές στους τομείς υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης’’

Φίλες και  φίλοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση, σε ένα τόσο σημαντικό συνέδριο… σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία.

Η κοινωνική ένταξη των μεταναστών είναι εκ των «ων ουκ άνευ» για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, που  μετά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως πολιτικοί και ως πολίτες.

Βρισκόμαστε στο μέσο μιας από τις σκληρότερες και βαθύτερες κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η Ελληνική κοινωνία. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε όλοι μας, καθημερινά, όταν ερχόμαστε σε επαφή με τους πολίτες, οι οποίοι ξεσπούν, άλλες φορές επί δικαίων και άλλες επί αδίκων.

Ιδιαίτερα μεγάλη απειλή για την ίδια την κοινωνία, για τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου είναι, σε ό,τι αφορά τους μετανάστες, το διογκούμενο κύμα αυτοδικίας, που είδαμε πριν λίγο καιρό που οδήγησε την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας.

Ο κόσμος ανησυχεί. Ωστόσο δεν πρέπει να οδηγείται σε ανορθολογικές συμπεριφορές, που μπορεί να οδηγήσουν στην επώαση του αυγού του φιδιού. Κι εμείς οι πολιτικοί δεν γίνεται  να παραλύσουμε από το φόβο του πολιτικού κόστους. Έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατήσουμε στιβαρό χέρι στο τιμόνι και να οδηγήσουμε τη χώρα έξω από τα επικίνδυνα νερά που τώρα ταξιδεύουμε. Και για να το καταφέρουμε αυτό, ένας τρόπος υπάρχει. Να μιλάμε ειλικρινά και ανοιχτά με την κοινωνία, να έχουμε έναν ειλικρινή και ισότιμο διάλογο. Να μιλήσουμε χωρίς κλισέ, χωρίς να κρυφοκοιτάζουμε για μικροπολιτικές ωφέλειες. Αυτό τουλάχιστον εγώ προσπάθησα να κάνω όσο υπηρέτησα από τη θέση της υφυπουργού. Προσπάθησα να αρθρώσω ένα δημόσιο λόγο με έμφαση τον ορθολογισμό, την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ανάγκη για διασφάλιση όσων πιστεύουν στο κράτος δικαίου, όσων θεωρούν ότι μια συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική δεν έχει ούτε μόνο καταστολή, ούτε δήθεν ανθρωπιστικές δράσεις χωρίς στόχο και σχέδιο.

Δυστυχώς, ειδικά στο μεταναστευτικό, η ειλικρινής συζήτηση έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Μέχρι τώρα συνηθίσαμε ο διάλογος για τα μεταναστευτικά ζητήματα να γίνεται επί της βάσης μύθων και παρανοήσεων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία φοβικών κοινωνικών αυτοματισμών και αντανακλαστικών. Είναι χρέος μας ως φορείς δημοσίου λόγου να μιλήσουμε με θάρρος, ειλικρίνεια και παρρησία για τα ζητήματα αυτά, για να αποφύγουμε την παγίωση ρατσιστικών και ξενοφοβικών θέσεων στην ευρύτερη κοινωνία.  Άλλωστε αυτό μπορεί να αποτελέσει, όπως είπα, τη θρυαλλίδα για δυσάρεστες εξελίξεις που ενδέχεται να δυναμιτίσουν την κοινωνική συνοχή.

Φίλες και φίλοι

Το συνέδριο έχει τίτλο ’’Κοινωνική Ένταξη Μεταναστών – Καλές πρακτικές στους τομείς υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης’’. Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ, λόγω και της πρόσφατης κυβερνητικής μου θητείας στα όσα αφορούν την κοινωνική ασφάλιση.

 

 

 

 

Για να μη σας κουράσω θα αναφερθώ σε δύο δράσεις που προχωρήσαμε για το σκοπό:

–         Μείωση απαιτουμένων ενσήμων για την έκδοση αδειών παραμονής

 

Η αντιμετώπιση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν όσοι είχαν άδεια διαμονής και δεν κατάφεραν να την ανανεώσουν για λόγους που σχετίζονται είτε με διοικητικές αρρυθμίες είτε με την οικονομική κρίση (λ.χ. μη συμπλήρωση του προβλεπόμενου αριθμού ενσήμων) έχει διττό στόχο. Πρώτον την αποτροπή από την περιθωριοποίηση σημαντικού αριθμού μεταναστών, που η συγκυρία τους οδηγεί στην παρανομία και άρα βορά σε δίκτυα παραβατικότητας. Δεύτερον τη βούληση της πολιτείας να σταθεί άμεσα δίπλα σε όσους αποδεδειγμένα είναι ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία εισφέροντας στην ανάπτυξη. Έτσι ξεκαθαρίζεται ότι η ελληνική πολιτεία με αίσθημα δικαιοσύνης αντιμετωπίζει όσους αποδέχονται τη χώρα ως δεύτερη πατρίδα ακολουθώντας την ελληνική έννομη τάξη, αλλά και καταδεικνύεται ότι πρώτος στόχος είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

 

–         Ενσωμάτωση της οδηγίας 2009/52 για κυρώσεις σε βάρος εργοδοτών που απασχολούν παράνομα διαμένοντες αλλοδαπούς.

Με τη διαμόρφωση νέου νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας των παράνομα ευρισκομένων στη χώρα αλλοδαπών, αλλά και την παράλληλα αναμόρφωση του βασικού ελεγκτικού βραχίονα του Υπ. Εργασίας, του ΣΕΠΕ, επιχειρείται η αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας σε ένα υποσύνολο της εργατικού δυναμικού, που είναι κατά τεκμήριο το πλέον ευάλωτο, τους μετανάστες χωρίς χαρτιά.  Έτσι, αντιμετωπίζεται η εισφοροδιαφυγή που υπονομεύει τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και αποκαθίσταται ο όρος της ισότητας τόσο στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στο επιχειρείν, αφού πλέον τιμωρείται αυστηρά αυτός που επωφελείται από του χαμηλού κόστους παράνομη εργασία.

Επιπλέον ξεκινήσαμε την:
Διαμόρφωση Όρων Εργασίας με Π.Δ. για όσους πάρουν το καθεστώς ανοχής

Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την ταυτοποίηση όσων παρανόμων δεν είναι καταγεγραμμένοι, αλλά και για να αποτραπεί περαιτέρω το φαινόμενο της «μαύρης εργασίας».

Με τις δράσεις αυτές στο επίπεδο το κοινωνικοασφαλιστικό κι εργασιακό, θα καταφέρουμε να στηρίξουμε τους νομίμως εργαζόμενους μετανάστες και τις οικογένειές τους που διαμένουν επί μακρόν στη χώρα μας και πλήττονται και αυτοί από την οικονομική κρίση. Αποτελούν και αυτοί μέρος του κοινωνικού μας ιστού συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την ευημερία της Ελλάδας. Προστατεύουμε όσους από αυτούς κινδυνεύουν να εκπέσουν της νομιμότητας, όπως οφείλει να πράξει ένα κράτος δικαίου, αυτές τις δύσκολες ώρες.

Παράλληλα με μια σειρά προτάσεων και ιδεών που ξεκινήσαμε να υλοποιούμε κι ευελπιστώ ότι θα συνεχιστούν προσπαθήσαμε να διασφαλίσουμε όρους κοινωνικής συνοχής για τη χώρα, που ειδικά στα μεταναστευτικά βρίσκεται σε καθεστώς συναγερμού…. Αναφέρω ενδεικτικά
– Συγκροτημένη αξιοποίηση ακινήτων με στόχο την ευρύτερη ανάπλαση περιοχών. Π.χ ΙΚΑ Πειραιώς.  Στην κατεύθυνση αυτή ξεκινήσαμε μια στενή συνεργασία με φορείς όπως η εκκλησία ή ΜΚΟ.
– Σύνδεση μετακλήσεων – νόμιμης μετανάστευσης με επιστροφές και ένταξη της παραμέτρου της μετανάστευσης στις σχέσεις με τρίτες χώρες

– Εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αναθεώρηση του Δουβλίνο 2, αλλά και την διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο στη βάση της αλληλεγγύης και της ισοκατανομής των βαρών. Μάλιστα ρίξαμε ιδιαίτερο βάρος με συνεχή διεθνή παρουσία.

– Εντατικοποίηση εθελούσιων επιστροφών με την αξιοποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου. Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 15.000 επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα.

 

Φίλες και φίλοι

Η ανταλλαγή εμπειριών, πληροφοριών ιδιαίτερα σε διεθνές επιστημονικό επίπεδο είναι απαραίτητη για να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές παρεμβάσεις. Γι΄ αυτό ευελπιστώ ότι το συνέδριο θα προσφέρει μια καλή βάση για να πάμε παραπέρα!

 

Καλή Αρχή!

 

Σας ευχαριστώ!

 

 

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.