Η θετική ψήφος έχει αξία, είναι χρήσιμη, όχι γι’ αυτά που χάσαμε,...

Η θετική ψήφος έχει αξία, είναι χρήσιμη, όχι γι’ αυτά που χάσαμε, αλλά για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας.

0 604

4 Μαΐου 2012

Φίλες και φίλοι,

 

Η ψήφος της 6ης Μαΐου είναι κρίσιμη για το παρόν και το μέλλον της χώρας μας. Η κρισιμότητά της έγκειται στο γεγονός ότι ή θα επισφραγίσει την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη ή θα ανοίξει την κερκόπορτα της καταστροφής της.

 

Η θετική ψήφος έχει αξία, είναι χρήσιμη, όχι γι’ αυτά που χάσαμε, αλλά για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας.

 

Η θετική ψήφος προσθέτει.

Η αρνητική ψήφος, η ψήφος τιμωρίας αφαιρεί.

 

Στην κάλπη δεν πάμε να αποδοκιμάσουμε ό,τι μας πλήγωσε, μας εξόργισε, μας πόνεσε. Πάμε για να έχουμε τη δική μας συμβολή και συνδρομή στην ανάταξη της χώρας.

 

Αν μείνουμε στην οργή, τιμωρούμε τον εαυτό μας, τιμωρούμε τη χώρα μας, τιμωρούμε τα παιδιά μας. Αν τυφλωθούμε από το θυμό, δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε την αλήθεια από το ψέμα. Αν παγιδευτούμε στην αγανάκτηση και στη διαμαρτυρία, απομειώνουμε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας.

Όταν η χώρα βρίσκεται στο σημείο μηδέν, οφείλουμε να υπερβούμε τα αρνητικά συναισθήματα που μας προκάλεσαν τα μεγάλα προβλήματα, τα μεγάλα αδιέξοδα.

 

Μετά το σοκ, το ξάφνιασμα, την οργή, την αγανάκτηση, την απελπισία, επιλέγουμε την ελπίδα, την προσδοκία. Δεν διαγράφουμε τις γκρίζες πλευρές της πολιτικής μας. Δεν μένουμε όμως καθηλωμένοι σ’ αυτές. Και πολύ περισσότερο δεν αυτομαστιγωνόμαστε. Βάζουμε τελεία και παύλα. Έχουμε αυτοσυνειδησία. Διαθέτουμε αυτογνωσία και κάνουμε μια νέα αρχή.

 

Νέα αφετηρία μας είναι αυτά που μας ενώνουν, όχι αυτά που μας χωρίζουν. Νέα αφετηρία μας είναι οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και όχι οι ευκαιρίες που χάσαμε.

 

Κοινός τόπος, να σώσουμε την Ελλάδα από την πλήρη καταβαράθρωσή της. Κοινός στόχος, κοινή επιδίωξη, να αποτρέψουμε τη διολίσθησή της στη δραχμή.

 

Αν η Ελλάδα οδηγηθεί στο παρελθόν οι συνέπειες στην οικονομία θα είναι καταστροφικές. Όλα θα τιναχτούν στον αέρα. Και προπαντός θα πάνε στράφι οι θυσίες των πολιτών.

 

Μένοντας στην Ευρωζώνη, μένουμε στην Ευρώπη. Με τη σταθερότητα που μας παρέχει αποφεύγουμε την οικονομική εκτροπή. Διαφορετικά τα χάνουμε όλα.

 

Δεν υποστηρίζουμε, ούτε ποτέ υποστηρίξαμε, ότι η Ευρώπη είναι ο παράδεισος. Όμως ένα είναι βέβαιο, η επιστροφή στη δραχμή θα μας οδηγήσει στην κόλαση. Το δίλημμα δεν είναι «Ή όλα ή τίποτα». Αυτό το γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες.

 

Στην πολιτική για να έχουν τα λόγια μας αντίκρυσμα ένας δρόμος υπάρχει: Ο δρόμος του ρεαλισμού, της υπευθυνότητας, των μικρών και σταθερών βημάτων. Διαφορετικά κάνουμε άλμα στο κενό.

 

 

Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Ευχαριστήσαμε τον ελληνικό λαό για τις θυσίες που έκανε και που πράγματι κάποιες δεν έπιασαν τόπο. Ζητήσαμε συγγνώμη. Η συγγνώμη αυτή δεν είναι κάλπικη, δεν είναι ψευδεπίγραφη. Είναι πολιτική πράξη. Είναι έκφραση αυτογνωσίας και υπευθυνότητας.

 

Η συγγνώμη αυτή δεν έμεινε μόνη. Συνοδεύτηκε και με μια πραγματική και ουσιαστική αλλαγή των πολιτικών μας επιλογών, των πολιτικών μας προσανατολισμών.

 

Προχωρήσαμε σε μια βαθιά τομή στη μέχρι τώρα πολιτική μας δράση και επιδίωξη. Μιλήσαμε πρώτοι για το τέλος των μονοκομματικών και αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Μιλήσαμε καθαρά και υπεύθυνα για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και της οικονομίας.

 

Υποστηρίξαμε δημόσια ότι είναι ζωτική ανάγκη η Ελλάδα να προχωρήσει χωρίς ταλαντεύσεις, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς αυτάρεσκες λογικές στον αστερισμό των κυβερνήσεων συνεργασίας. Το είπαμε καθαρά: Η χώρα για να κυβερνηθεί χρειάζεται συνασπισμό δυνάμεων, χρειάζεται συνεννόηση, χρειάζεται συμπαράταξη.

 

Στόχος μας, επιδίωξή μας, η Αυτοδύναμη Ελλάδα. Η επιλογή αυτή προϋποθέτει τη συμπαράταξη και τη συνεργασία όλων εκείνων των δυνάμεων που δεν θέλουν η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας να μπει κάτω από την ταφόπλακα της δραχμής.

 

Αφήσαμε στην άκρη τις κομματικές φιλοδοξίες και τους κομματικούς εγωισμούς. Αυτό συνιστά υπεύθυνη πολιτική στάση. Το μήνυμά μας είναι καθαρό. Χωρίς «ναι μεν, αλλά».

 

Αντίθετα η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει τον παλιό κακό εαυτό της. Απειλεί με επαναληπτικές εκλογές αν δεν πάρει την αυτοδυναμία. Παρ’ όλο που γνωρίζει ότι αυτό είναι ένα όνειρο θερινής νυχτός, μια χίμαιρα, μιλάει για καθαρή εντολή. Οι πολίτες όμως έχουν κρίση και μπορούν να αξιολογήσουν τη στάση της Νέας Δημοκρατίας.

 

Το βέβαιο είναι ότι το βράδυ των εκλογών η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε πολιτικό θάνατο, αν βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ακυβερνησίας. Και ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός όσο οι πολιτικές δυνάμεις προτάσσουν τα κομματικά τους συμφέροντα, αγνοώντας το εθνικό συμφέρον. Η ακυβερνησία θα είναι η χαριστική βολή για την Ελλάδα. Αυτό το λέμε καθαρά και το φωνάζουμε δυνατά.

 

Οι προοδευτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην Ευρώπη, που νοιάζονται για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας, που δεν θέλουν να ζήσουν τον εφιάλτη της δραχμής, είναι καταδικασμένες να πετύχουν τη συνεργασία, τη συνεννόηση, τη συμπαράταξη.

 

Στις 7 Μαΐου είναι ζωτική ανάγκη να έχουμε μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μια πλατιά κοινωνική και πολιτική βάση.

 

Στις 7 Μαΐου είναι εθνική επιταγή να έχουμε μια κυβέρνηση που συνδετικό της κρίκο θα έχει μια καθαρή και ισχυρή μεταρρυθμιστική ατζέντα.

 

Δεν υποστηρίζω τυχαία αυτή τη θέση. Όλοι μας πλέον γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυνάμεις που επενδύουν πολιτικά στην καταστροφή, στην εξαθλίωση, στην καταβαράθρωση της χώρας και της οικονομίας.

 

Το λέμε καθαρά: Το κόμμα της δραχμής δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα. Καταφεύγει σε ετερόκλητες συμμαχίες. Πυροβολεί αδιακρίτως δεξιά και αριστερά χωρίς μέτρο, χωρίς αναστολές.

 

Φτάσαμε στο σημείο ένας νέος άνθρωπος, και μάλιστα αρχηγός αριστερού κόμματος, να χαρακτηρίζει πολιτικούς απατεώνες τους αντιπάλους του.

 

Ποια μπορεί να είναι η σχέση της Αριστεράς με αυτό τον πολιτικό λόγο που είναι βαθιά αναχρονιστικός και αποπνέει παρελθόν και άκρατο λαϊκισμό; Δυστυχώς αυτοί που σήμερα υποδύονται τους Αριστερούς έχουν αφήσει τα πολιτικά τους ρολόγια κολλημένα στο παρελθόν.

 

Ποια σχέση έχει αυτή η Αριστερά με την Αριστερά των αγώνων και των βιωμάτων; Με την Αριστερά που είχε προτάξει στρατηγικό στόχο την Ευρώπη των πολιτών; Με την Αριστερά που τόλμησε να πάει κόντρα στο ρεύμα, ψηφίζοντας ακόμη και το Μάαστριχτ;

 

Ποια σχέση έχει αυτή η  Αριστερά με την Αριστερά της Ευρώπης, η οποία το βράδυ του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, χωρίς ταλαντεύσεις και χωρίς αστερίσκους, βγήκε καθαρά και είπε: «Καταψηφίζουμε τον Σαρκοζί, θέλουμε να φυσήξει άνεμος αλλαγής στη Γαλλία». Η γαλλική Αριστερά σώζει την τιμή της Αριστεράς.

 

Η αλήθεια πάντως είναι ότι όλες οι ετερόκλητες δυνάμεις που συνασπίζονται κάτω από αντιμνημονιακές σημαίες εσκεμμένα έχουν επιλέξει να κολυμπούν στα θολά νερά.

 

Θα μπορούσαμε και εμείς να αμφισβητήσουμε τα μνημόνια, να αντιταχθούμε στους εταίρους και τους δανειστές μας.

 

Κάλλιστα θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν ανταποκρινόμαστε στις δεσμεύσεις μας, αγνοούμε τις υποχρεώσεις για το χρέος. Αρνούμαστε τον δανεισμό. Όμως τι θα είχαμε πετύχει, πέρα από την αυτοϊκανοποίηση ότι εκτοξεύουμε αντικαπιταλιστικές ρουκέτες;

 

Θα μπορούσαμε κι εμείς να  διακηρύττουμε ανυπακοή και στάση πληρωμών στους δανειστές μας. Όμως τι θα καταφέρναμε; Θα οδηγούσαμε την Ελλάδα στην πλήρη εξαθλίωσή της.

 

Καθαρές κουβέντες, καθαρές σχέσεις. Όλα τα άλλα είναι τερτίπια που απευθύνονται σε λωτοφάγους.

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου πρέπει και μπορούμε να πάμε μπροστά ως χώρα, ως κοινωνία, ως πολίτες.

 

Μπορούμε να το πετύχουμε αν δώσουμε στην ψήφο μας αξία, αν της προσδώσουμε τη χρησιμότητα που της αξίζει.

 

Η ψήφος μας θα είναι θετική, γιατί γνωρίζουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν, γιατί αντιλαμβανόμαστε τα σχέδια και τις μεθοδεύσεις όλων εκείνων που θέλουν να επιστρέψει η Ελλάδα στη δραχμή. Προκειμένου να πετύχουν αυτό το στόχο πλειοδοτούν σε ακραίους λαϊκισμούς, μπερδεύοντας την αλήθεια με το ψέμα, την αριστερή συνείδηση με τη γκρίζα ψήφο.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Το πρωί της Δευτέρας θα ανατείλει μια άλλη μέρα για τη χώρα και για την κοινωνία. Αρκεί να πιστέψουμε στη συνεργασία και στη συμπαράταξη όλων εκείνων των δυνάμεων που θέλουν η δράση και η παρουσία τους να οδηγήσει σε μια συμμαχία για την Ελλάδα.

 

 

 

SIMILAR ARTICLES

0 3288

0 1467

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.