Είναι απαραίτητο να γίνουν τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής

Είναι απαραίτητο να γίνουν τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής

0 444
Δήλωση Άννας Νταλάρα, Βουλευτή Β΄ Αθηνών για το ζήτημα δημιουργίας Κέντρων Πρώτης υποδοχής παρανόμως εισερχομένων Μεταναστών
Το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών είναι μείζον πολιτικό θέμα. Χρειάζεται μια συνεπής και συγκροτημένη εθνική και  κυρίως ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, που θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα της θωράκισης των συνόρων, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ασύλου, την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας παρανόμως διαμενόντων και της ισοκατανομής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, των βαρών που προκύπτουν από τις μεταναστευτικές ροές. Τα τελευταία χρόνια, παρά τις όποιες καθυστερήσεις, αλλά και αδυναμίες της Ε.Ε., έχουν γίνει πολλά βήματα στην κατεύθυνση της διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής.
Από εκεί και πέρα απόψεις,  που καλλιεργούν το ρατσισμό, τα φοβικά σύνδρομα και ωθούν σε ακραίες συμπεριφορές, δε συμβάλλουν σε μια ψύχραιμη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Είναι σαφές ότι άλλο οι παρανόμως εισερχόμενοι, οι οποίοι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους, κι άλλο οι δικαιούχοι προστασίας του ασύλου το οποίο είναι υπέρτατο ανθρώπινο δικαίωμα και έχει να κάνει με την προστασία εκείνων των οποίων η ζωή, τα πιστεύω τους, η πολιτική τους τοποθέτηση, η φυλή, η θρησκεία αποτελούν πρόβλημα επιβίωσης στη χώρα προέλευσης τους.
Μέσα από οργανωμένες δομές και τεκμηριωμένες διαδικασίες, που ανταποκρίνονται στις ευρωπαϊκές συμβάσεις αλλά και στον πολιτισμό μας, οφείλουμε να προχωρήσουμε στην πλήρη υλοποίηση σχεδίων που έχουν υποβληθεί κι εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε.
Οι πρωτοβουλίες του υπ. Προστασίας του Πολίτη συμβάλλουν ουσιαστικά στη δημιουργία, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, που θα αποτελούν ουσιαστικά χώρους διαχωρισμού προσφύγων και παρανόμως εισερχομένων, αλλά και προετοιμασίας για την επιστροφή στη χώρα τους.
Είναι απαραίτητο να γίνουν τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, όπως υπάρχουν παντού σε κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. Άλλωστε είναι βασική ευρωπαϊκή υποχρέωση μας. Οποιαδήποτε καθυστέρηση μας μειώνει τη διπραγματευτική μας ικανότητα, οδηγεί σε απώλειες σημαντικών πόρων και δε δημιουργεί πλαίσιο αντιμετώπισης του καυτού αυτού προβλήματος.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.