Υπογραφή Τροπολογίας: Σχετικά με την εξαίρεση ένταξης τριών ορχηστρών

Υπογραφή Τροπολογίας: Σχετικά με την εξαίρεση ένταξης τριών ορχηστρών

1 550

ΣΤΟ  ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ –ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ-ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ

ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ  ΕΦΕΔΡΕΙΑ  ΚΑΙ  ΑΛΛΕΣ   ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ   ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ   ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ    ΠΛΑΙΣΙΟΥ   ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ    ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

2012-2015.

 

Σχετικά με την εξαίρεση ένταξης τριών ορχηστρών (Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ),  Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ)  Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΟΛΣ) από τις διατάξεις του άρθρου 33 του νομοσχεδίου ( εφεδρεία κλπ.)

 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

 

Η  σημαντική ιστορία αλλά κυρίως η προσφορά και συμβολή των τριών μοναδικών κρατικών ορχηστρών της Ελλάδας (Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και Ορχήστρα Λυρικής Σκηνής) στο σύγχρονο πολιτισμό της Ελλάδας αποτελούν αναμφισβήτητα δεδομένα.

 

Επισημαίνεται η ιδιαιτερότητα στη φύση και λειτουργία τους. Απαρτίζονται από απολύτως συγκεκριμένες θέσεις και ειδικότητες.  Για κάθε μία από αυτές τις θέσεις υπάρχει σαφής πρόβλεψη και περιγραφή από τον νομοθέτη, όχι μόνον όσον αφορά το όργανο (όπως βιολί, φλάουτο, κόρνο, κρουστά κλπ) που υποχρεούται να παίζει ο κάθε μουσικός, αλλά και την ακριβή θέση του σε συγκεκριμένη ομάδα με βάση το υπό εκτέλεση συμφωνικό ρεπερτόριο (όπως δεύτερα βιολιά, πρώτο φλάουτο, τρίτη τρομπέτα κ.ο.κ.). Ο δε προβλεφθείς αριθμός οργανικών θέσεων μουσικών σε κάθε ορχήστρα είναι άκρως απαραίτητος για την εκτέλεση των έργων του ορχηστρικού ρεπερτορίου ή της όπερας αντίστοιχα.

 

Ενδεχόμενες αποχωρήσεις δεν μπορούν να καλυφθούν από το προσωπικό που απομένει, διότι η κάθε θέση απαιτεί συγκεκριμένες δεξιότητες και επιτελεί απολύτως μοναδική εργασία, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο στον δημόσιο τομέα, όπου κατά κανόνα η έλλειψη προσωπικού μπορεί να καλυφθεί με την οργάνωση και με τον καταμερισμό της εργασίας του υπαλλήλου που αποχωρεί, στους υπαλλήλους που εξακολουθούν να υπηρετούν.

 

Αυτό στις συμφωνικές ορχήστρες δεν μπορεί να ισχύσει γιατί δεν μπορεί η κενή οργανική θέση του φλάουτου π.χ να καλυφθεί από έναν κρουστό ή έναν τρομπετίστα ή έναν τσελίστα! Όσον αφορά στα οργανογράμματα των ορχηστρών, αυτά είναι απολύτως συγκεκριμένα εδώ και χρόνια βάσει διεθνών προτύπων, οι δε προβλεπόμενες θέσεις έχουν καλυφθεί με διαγωνισμούς που προβλέπονται από το νόμο και οι μουσικοί αξιολογούνται καθημερινά για την απόδοσή τους τόσο από τους αρχιμουσικούς όσο και από το κοινό.

 

Ενδεχόμενη υπαγωγή προσωπικού των κρατικών ορχηστρών σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς θα σήμαινε άμεσα αποχώρηση αριθμού μουσικών χωρίς δυνατότητα αναπλήρωσης αυτών, με δεδομένους και τους τωρινούς περιορισμούς προσλήψεων στο δημόσιο. Θα σήμαινε με λίγα λόγια αδυναμία ανταπόκρισης των κρατικών ορχηστρών στην εκτέλεση έργων του ορχηστρικού ρεπερτορίου.

 

Ενδεχόμενη κατάργηση οργανικών θέσεων πάλι θα σήμαινε κατάργηση συγκεκριμένων θέσεων μουσικών εκτελεστών. Και αυτή η εξέλιξη θα οδηγούσε σε αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας των κρατικών ορχηστρών.

 

Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι οι κρατικές ορχήστρες, με την μη άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεών τους, είναι υποχρεωμένες, προκειμένου να λειτουργήσουν, να προσλαμβάνουν προσωπικό με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις έργου. Αυτές οι συμβάσεις έχουν ένα υψηλό κόστος, το οποίο επιβαρύνει τους ήδη επιβαρυμένους προϋπολογισμούς των Ειδικών Ταμείων Οργανώσεως Συναυλιών Κ.Ο.Α. και Κ.Ο.Θ. ή τον επίσης επιβαρυμένο προϋπολογισμό της Ε.Λ.Σ.

 

Οι ορχήστρες Κ.Ο.Α., Κ.Ο.Θ. και Ο.Λ.Σ. δεν πρέπει να υποστούν μείωση των οργανικών θέσεών τους. Πρέπει μνα υπάρξει ρητή εξαίρεσή τους από το άρθρο 33 του σχεδίου νόμου «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις…». Μόνο με τον τρόπο αυτό είναι δυνατό να εξασφαλιστεί η δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας τους.

 

Ας τονιστεί ότι το οικονομικό διακύβευμα για το κράτος, διότι αφορά συνολικά 334 οργανικές θέσεις μουσικών (από 126 σε Κ.Ο.Α. και Κ.Ο.Θ., καθώς και σε 82 στην Ο.Λ.Σ.), δηλαδή το εξαιρετικά μικρό δημοσιονομικό όφελος, το οποίο θα προέκυπτε από την ένταξη μουσικών σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής κατάστασης είναι αντιστρόφως ανάλογο από το ανυπέρβλητο πρόβλημα που θα δημιουργήσει η εφαρμογή του υπό ψήφιση νόμου στις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

 

 

Προτεινόμενη τροποποίηση:

 

Μετά το τέλος της παρ. 7 του άρθρου 33 του νομοσχεδίου προστίθεται παράγραφος με το ακόλουθο περιεχόμενο.

 

Δεν υπάγονται στις διατάξεις των παραγράφων 1 έως και 6 του παρόντος άρθρου, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) και η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΟΛΣ).

 

 

Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2011

 

Οι βουλευτές

 

 

1)      Πέμη Ζούνη

 

 

2)      Γιάννης Βούρος

 

 

3)      Άννα Νταλάρα

1 COMMENT

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.