Κάνω έκκληση αυτήν την ύστατη ώρα, ώστε να μη δώσουμε καίριο πλήγμα...

Κάνω έκκληση αυτήν την ύστατη ώρα, ώστε να μη δώσουμε καίριο πλήγμα στη μισθωτή εργασία

«Χρειαζόμαστε εθνικό σχέδιο. Δεν μπορούμε χωρίς αντιρρήσεις να γινόμαστε πειραματόζωα. Γνωρίζουμε ότι αυτό το νεοφιλελεύθερο μοντέλο το ζητά ένα κομμάτι της Βόρειας Ευρώπης. Οι πολίτες, όμως, δε μας εξέλεξαν για συμμετοχή σε τέτοιου είδους πολιτικές. Παρολ’αυτά υπάρχει μια πραγματική απάντηση που μπορούμε να δώσουμε στην Ευρώπη. Εάν σκάσει στα χέρια μας η βόμβα, θα σκάσει και σε αυτούς.», σημείωσε η Άννα Νταλάρα, βουλευτής Β’ Αθηνών, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών ‘’Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015’’.

Παράλληλα, η Βουλευτής υπογράμμισε «Το νομοσχέδιο φέρνει αλλαγές, σε πολλούς και τελείως διαφορετικούς τομείς. Κάποιες από αυτές είναι επιβεβλημένες, όχι μόνο από τη συγκυρία, αλλά από την ανάγκη να πάμε παρακάτω. Ειδικά στο δημόσιο, μέσα από τις αλλαγές στο βαθμολόγιο και στον τρόπο λειτουργίας του. Για παράδειγμα, υπάρχουν ρυθμίσεις που κάνουν τομές στον τρόπο αξιολόγησης και σύνδεσης με την αμοιβή. Ωστόσο, θα έλεγα ότι εκεί που πρέπει να δώσουμε περισσότερη έμφαση είναι, στο πώς θα αξιοποιήσουμε περισσότερο υφιστάμενες δομές στη διοίκηση που αποδίδουν, όπως η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και να δούμε εκείνες τις δομές που πρέπει να καταργηθούν, καθώς δεν παράγουν κι είναι αδρανείς».

Σχετικά με το νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο η Βουλευτής δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με αίσθηση για το που μπορούμε να οδηγήσουμε τα πράγματα, πρέπει να δούμε πως με το βαθμολόγιο και το μισθολόγιο μπορούμε να στηρίξουμε υπηρεσίες και οργανισμούς που μπορούν να αποτελέσουν την ατμομηχανή για τη νέα εποχή. Π.χ. το Κτηματολόγιο, που είναι απαραίτητο για να φέρουμε επενδύσεις σε σταθερό πλαίσιο με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και τη χωροταξία, χωρίς παραθυράκια αυθαιρέτων. Η  Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ή άλλοι οργανισμοί που κατάφεραν να επιβιώσουν με θετικό απολογισμό μέσα στην κρίση, να αποφύγουν το μαρασμό, προβάλλοντας αξίες και υπηρετώντας τη δυσεύρετη αισθητική σε πείσμα άλλων οργανισμών που λειτουργούν στη βάση πελατειακών σχέσεων. Γι΄ αυτό μαζί με συναδέλφους καταθέσαμε και σχετική τροπολογία για να μην αφανιστούν μισθολογικά οι εργαζόμενοι εκεί καλλιτέχνες. Είναι θετικό ότι ανοίγει η συζήτηση για ένα συμμάζεμα στο χώρο. Αναμφισβήτητα, μπορούν πολλοί φορείς να καταργηθούν, αλλά και οι υπόλοιποι να λειτουργήσουν με τον πλέον ορθολογικό τρόπο. Είναι πολύ σημαντικό, με άλλα λόγια, να λειτουργήσουν με άλλη λογική, ώστε να αναδειχτούν οι δυνάμεις που υπάρχουν στον τόπο».

Επιπλέον, η Άννα Νταλάρα ζήτησε να αποκατασταθούν τα σημεία του νομοσχεδίου που επιφέρουν αδικίες στα μισθολογικά θέματα, ειδικά σε επαγγελματικούς τομείς, όπως οι δημοσιογράφοι, (άρθρο 31), οι διπλωματικοί υπάλληλοι (άρθρο 33) ή οι ένστολοι καθώς και την υποστήριξη όσων βρεθούν στην εφεδρεία κι έχουν δανειακές υποχρεώσεις, για τους οποίους μάλιστα κατέθεσε και σχετική τροπολογία με άλλους βουλευτές.

Τέλος, η Βουλευτής τόνισε «Έστω και την ύστατη ώρα πρέπει να αποφύγουμε επιλογές που αποδεδειγμένα φέρνουν μόνο ύφεση, χωρίς να ανταποδίδουν σε ανάπτυξη. Εναλλακτικά, θα πρότεινα να δώσουμε «τα ρέστα μας» στην πάταξη της φοροδιαφυγής με την αξιοποίηση τεχνογνωσίας, fast truck διαδικασίες για εκτεταμένο πόθεν έσχες. Επιπλέον, θα πρέπει να τρέξουμε τις λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές. Μόνο που αυτές δεν θα προχωρήσουν εάν καταδικάζουμε την κρίσιμη για την πολιτική μας, κοινωνική ομάδα, τη μεσαία τάξη, σε μαρασμό…» και προσέθεσε «Το νέο πλαίσιο, που μπορούμε έστω και την ύστατη ώρα να διαμορφώσουμε μπορεί και πρέπει να στηρίξει την πραγματική οικονομία και να δοθεί ελπίδα σε αυτούς που πλήττονται περισσότερο και ευθύνονται λιγότερο, όπως ο ιδιωτικός τομέας. Όμως, μακριά από ευνοιοκρατικές μεθόδους. Ειδικά για το άρθρο 37 κάνω έκκληση αυτήν την ύστατη ώρα, ώστε να μη δώσουμε καίριο πλήγμα στη μισθωτή εργασία. Βήματα γίνονται σε θεσμικό επίπεδο, ενώ και το μισθολογικό κόστος έχει ήδη πέσει σημαντικά, σύμφωνα με τα όσα καταγράφει η ΕΛΛ. ΣΤΑΤ. Δικαιολογία δεν υπάρχει. Μόνο η ανάληψη ευθύνης για να σταθεί η πατρίδα στη δύσκολη ώρα».

 

1 COMMENT

  1. Εξαιρετική η ομιλία σας, κυρίως για τις ενστάσεις ουσίας που διατυπώσατε. Το θέμα είναι όμως τι θα πράξετε εάν δεν γίνουν οι επιβεβλημένες κι αναγκαίες αλλαγές που ζητήσατε; Θα αποδεχτείτε το εν λόγω πολυνομοσχέδιο ως έχει;Γιατί κι αυτό το σημείο αποτελεί ουσία. Τις κρίσιμες στιγμές τις κατανοούσαμε και τις κατανοούμε οι περισσότεροι Έλληνες,κ.Νταλάρα. Πλέον όμως ακόμα και οι έχοντες κατανόηση δεν αντιλαμβανόμαστε και δεν αντέχουμε τα τελευταία μέτρα που οδηγούν -με μαθηματική ακρίβεια- σε βαθύτερη ύφεση.Δεν είναι λαϊκισμός, τον οποίο απεχθάνομαι, αλλά ειλικρινής αγωνία.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.