kathimerini.gr – Α. Νταλάρα: Προτεραιότητα η αναμόρφωση του συστήματος του ασύλου

kathimerini.gr – Α. Νταλάρα: Προτεραιότητα η αναμόρφωση του συστήματος του ασύλου

1 552

Αισιόδοξη για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της μετανάστευσης, φτάνει να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συνεργασία όλων των φορέων και διεθνής συνεργασία, δήλωσε ενώπιον της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για μεταναστευτικά ζητήματα, Άννα Νταλάρα.

Πρώτος στόχος και προτεραιότητα, είπε η υφυπουργός, είναι η αναμόρφωση του συστήματος του ασύλου, με την ανάρτηση σχετικού νομοσχεδίου στο Διαδίκτυο, το οποίο αποσκοπεί στο να διακριβωθεί ποιοι δικαιούνται ασύλου και ποιοι θα πρέπει να μπουν σε προγράμματα επιστροφών-απελάσεων, για τα οποία ασκείται μεγάλη πίεση.

«Το άσυλο είναι κομβικό θέμα για να ξεκαθαρίσει τα συσσωρευμένα αιτήματα και να μπει τέλος σε ένα καθεστώς ημιπαρανομίας, που γεννά και άλλα κακά», υπογράμμισε η υφυπουργός.

Σημείωσε ότι προχωρεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας- Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, ενώ έχει ήδη κατατεθεί και αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση πλήρες σχέδιο για μέτρα καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και παραμονής των αιτούντων άσυλο με εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων 11 εκατ. ευρώ.

Η υφυπουργός γνωστοποίησε ότι αύριο θα συναντηθεί με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη για να συζητηθεί το θέμα της αντιμετώπισης προβλημάτων στο Κέντρο της Αθήνας, ενώ υπογράμμισε ότι προχωρά το μνημόνιο συνεργασίας με την Εκκλησία.

Μεγάλη σημασία έδωσε η υφυπουργός στην ανάγκη αναμόρφωσης της ευρωπαϊκής συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ» που επιβαρύνει υπέρμετρα την Ελλάδα. Επίσης, ανέφερε ότι με κάθε ευκαιρία επισημαίνεται η μεγάλη επιβάρυνση της χώρας μας και εκ του λόγου ότι δεν προχωρά η συμφωνία με την Τουρκία για την επαναπροώθηση.

Τέλος, η υφυπουργός σημείωσε ως μεγάλης σημασίας την προσπάθεια που θα αναληφθεί για την καταγραφή των ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων των μεταναστών ανά περιοχή.

Το στοιχείο, το οποίο επισημάνθηκε από βουλευτές όλου του πολιτικού φάσματος, είναι το γεγονός της επικάλυψης αρμοδιοτήτων στον συγκεκριμένο χώρο της μεταναστευτικής πολιτικής, το παραδέχθηκε και η υφυπουργός, σημειώνοντας πάντως ότι το φαινόμενο της εμπλοκής πολλών υπουργείων παρατηρείται σε πολλές χώρες.

Στις επισημάνσεις και του κ. Μαγκούφη από το ΠΑΣΟΚ και του κ. Γεωργιάδη από τον ΛΑΟΣ για το μουσουλμανικό τζαμί στο Βοτανικό, η υφυπουργός είπε ότι και η ίδια τάσσεται κατά των μεγάλων χώρων και κτισμάτων που ευνοούν τη δημιουργία γκέτο.

Τέλος, η κ. Νταλάρα ανέφερε ότι υπάρχει τεράστια πρόοδος με την εμπλοκή των δυνάμεων της Frontex στη φύλαξη των συνόρων, θεωρώντας πάντως ως απολύτως αναγκαία τη συχνή εναλλαγή των στελεχών του για τη μη δημιουργία ομάδων και συντεχνιών.


SIMILAR ARTICLES

1 COMMENT

  1. Το σωστο ασυλο ειναι θετικο αλλα δεν μπορει να ζητα ασυλο στην μικρη ελλαδα ολη η Ασια και Αφρικη.
    Επισης πρεπει να υπαρξει δραση στα νησια και οχι μονο στα χερσαια συνορα .Στα νησια εισερχονται συνεχεια λαθρομεταναστες και αν πιανουν καποιους,αυτοι ειναι 1 στους 5.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.