Και 1 θύμα ρατσιστικής βίας είναι πολύ!

Και 1 θύμα ρατσιστικής βίας είναι πολύ!

0 704

 

“Η γενιά μας θα πρέπει να απολογηθεί όχι τόσο για τις κακές πράξεις των μοχθηρών ανθρώπων, όσο για την αποτρόπαιη σιωπή των καλών ανθρώπων”

Martin Luther King

 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Οι επιθέσεις μίσους κατά αλλοδαπών με μόνο κριτήριο το χρώμα ή την καταγωγή τους έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.  Θύματα είναι μετανάστες «χωρίς χαρτιά», νόμιμοι μετανάστες που ζουν χρόνια στη χώρα, αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.  Θύματα όμως είναι και Έλληνες πολίτες, που βλέπουν τη ζωή τους να υποβαθμίζεται από τη βία και το φόβο.

Η ατιμωρησία, η ανοχή και ένα ιδιότυπο καθεστώς ανομίας που έχει εγκαθιδρυθεί σε ορισμένες γειτονιές δαιωνίζει τη βία.  Τα θύματα ρατσιστικών επιθέσεων σπάνια τις καταγγέλλουν είτε γιατί φοβούνται είτε γιατί θεωρούν ότι είναι μάταιο.  Ό,τι συμβαίνει, όμως, σε έναν άνθρωπο δοκιμάζει τις αντοχές και την εντιμότητα κάθε δημοκρατικής κοινωνίας.

 

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, θέλοντας να αντιδράσει σε αυτή την ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση, ξεκίνησε την εκστρατεία «Και 1 θύμα ρατσιστικής βίας είναι πολύ».  Σοτ επίκεντρο της εκστρατείας, που θέλει να στείλει το μήνυμα «Καμία ανοχή απέναντι στη ρατσιστική βία!», βρίσκεται η διαδικτυακή πλατφόρμα 1againstracism.gr.  Σκοπός της είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα, καθώς και η συνδιαμόρφωση προτάσεων για την αντιμετώπισή του.  Το περιεχόμενο της πλατφόρμας ανανεώνεται καθημερινά, με επώνυμα άρθρα, βίντεο, έρευνες, συνεντεύξεις ή μαρτυρίες.

Η Ύπατη Αρμοστεία σε προσκαλεί να γίνεις 1 από τους υποστηρικτές της εκστρατείας.  Μπες στο 1againstracism.gr και πάρε μέρος στην προσπάθεια να εξαλειφθεί η ρατσιστική βία.

www.1againstracism.gr

Η εκστρατεία εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Ύπατης Αρμοστείας να υποστηρίξει τα θύματα ρατσιτικών επιθέσεων.  Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, από τον Οκτώβριο 2011, λειτουργεί το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την ΕΕΔΑ, θεσμικούς φορείς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

 

 

 

 

SIMILAR ARTICLES

0 3276

0 1466

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.