Μια στρατηγική για την ελληνική γλώσσα δε μπορεί παρά να εντάσσεται σε...

Μια στρατηγική για την ελληνική γλώσσα δε μπορεί παρά να εντάσσεται σε μια συνολική εθνική στρατηγική

0 599

 

«Μια στρατηγική για την ελληνική γλώσσα δεν μπορεί παρά να εντάσσεται σε μια συνολική εθνική στρατηγική», σημείωσε η Άννα Νταλάρα, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Β’ Αθήνας, στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Και προσέθεσε, «Για να έχει νόημα επομένως η διάδοση και η ανάπτυξη της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό,  προϋπόθεση είναι η αναγνώριση και ανάδειξη της ελληνικότητας ως μιας πολιτισμικής ταυτότητας, ιδιαίτερα σε μια Ευρώπη, που σήμερα δοκιμάζεται».

 

Παράλληλα, η Βουλευτής τόνισε την ανάγκη στήριξης της δημόσιας παιδείας στο εσωτερικό καθώς επίσης και των ανθρωπιστικών σπουδών στα ΑΕΙ, που ιδίως τώρα, αντιμετωπίζουν ζητήματα πόρων λόγω του ότι αυτές οι σπουδές δεν είναι εμπορικές, με την έννοια ότι δε φέρνουν πλούσια προγράμματα. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό μέσα από τα δημόσια σχολεία εκεί, αλλά και τις έδρες ελληνικών σπουδών. Ειδικότερα, η Άννα Νταλάρα σημείωσε ότι «Θα μπορούσε να εξεταστεί η αξιοποίηση χορηγών ή και η ορθολογική διαχείριση πόρων. Για παράδειγμα, γνωρίζω καλά ότι το Σχολείο του Λονδίνου έχει υψηλό μίσθωμα και ήδη εδώ και καιρό γίνεται μια προσπάθεια να βρεθεί άλλο κτήριο για να αγοραστεί με τη βοήθεια χορηγών, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι».

 

Ωστόσο, η  Άννα Νταλάρα, ανέφερε ότι «Βασική παράμετρος μιας διαδικασίας στήριξης της γλωσσομάθειας είναι η ύπαρξη καθηγητικού δυναμικού δυνατού, επαρκούς και κυρίως αξιοπρεπούς». Ενώ, έθεσε στη συνέχεια δύο ζητήματα που αφορούν την σκληρή καθημερινότητα των εκπαιδευτικών: Πρώτον, το μισθολογικό, που αφορά την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ και στους καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως έχει κρίνει ο Άρειος Πάγος, δικαιώνοντας μάλιστα και εκπαιδευτικούς με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και δεύτερον την εξέταση της πιθανότητας να ενταχθούν εκπαιδευτικοί στις ρυθμίσεις της εργασιακής εφεδρείας ή του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος, ειδικά στο φόντο συνενώσεων σχολείων που προγραμματίζεται να γίνουν σε Καλλικρατικούς δήμους.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.