Να μη δώσουμε άλλοθι σε όσους επιδιώκουν την έξωση της χώρας από...

Να μη δώσουμε άλλοθι σε όσους επιδιώκουν την έξωση της χώρας από τη ζώνη Σέγκεν

0 1318

 

Της Άννας Νταλάρα

Το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών είναι μείζον πολιτικό θέμα. Χρειάζεται μια συνεπής και συγκροτημένη εθνική και  κυρίως ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, που θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα της θωράκισης των συνόρων, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ασύλου, την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας παρανόμως διαμενόντων και της ισοκατανομής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, των βαρών που προκύπτουν από τις μεταναστευτικές ροές. Τα τελευταία χρόνια, παρά τις όποιες καθυστερήσεις, αλλά και αδυναμίες της Ε.Ε., έχουν γίνει βήματα στην κατεύθυνση της διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής, που σέβεται τις διεθνείς συνθήκες, αναγνωρίζει τις πολυεπίπεδες δυσκολίες του θέματος, αποφεύγει την επιδερμική και συνάμα λαϊκίστικη προσέγγιση. Αυτό αποτελεί ένα καμβά, στον οποίο πάνω πρέπει να «κεντήσουμε», κι όχι να ξηλώσουμε δίνοντας άλλοθι σε όσους επιδιώκουν την έξωση της χώρας από τη ζώνη Σέγκεν, εντείνοντας της ενδοευρωπαϊκή απομόνωσή της. Ιδιαίτερα τώρα που καις το θέμα παρατηρείται, έπειτα από πολύ αγώνα σύγκλιση των απόψεων των χωρών του νότου.

Γι΄ αυτό στο φόντο του ασυνάρτητου λαϊκισμού των ημερών καλό είναι να υπενθυμίζουμε ορισμένα ζητήματα, καθώς απόψεις,  που καλλιεργούν το ρατσισμό, τα φοβικά σύνδρομα και ωθούν σε ακραίες συμπεριφορές, δε συμβάλλουν σε μια ψύχραιμη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Είναι σαφές ότι άλλο οι παρανόμως εισερχόμενοι, οι οποίοι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους, κι άλλο οι δικαιούχοι προστασίας του ασύλου το οποίο είναι υπέρτατο ανθρώπινο δικαίωμα και έχει να κάνει με την προστασία εκείνων των οποίων η ζωή, τα πιστεύω τους, η πολιτική τους τοποθέτηση, η φυλή, η θρησκεία αποτελούν πρόβλημα επιβίωσης στη χώρα προέλευσης τους.

Μέσα από οργανωμένες δομές και τεκμηριωμένες διαδικασίες, που ανταποκρίνονται στις ευρωπαϊκές συμβάσεις αλλά και στον πολιτισμό μας, οφείλουμε να προχωρήσουμε στην πλήρη υλοποίηση σχεδίων που έχουν υποβληθεί κι εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε.

Οι πρωτοβουλίες του υπ. Προστασίας του Πολίτη, μια και η ανεξάρτητη αρχή υπηρεσίας ασύλου υπάγεται σ’ αυτό, οφείλουν να συμβάλλουν ουσιαστικά στη δημιουργία, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, που θα αποτελούν ουσιαστικά χώρους διαχωρισμού προσφύγων και παρανόμως εισερχομένων, αλλά και προετοιμασίας για την επιστροφή στη χώρα τους.

Άλλωστε είναι βασική ευρωπαϊκή υποχρέωση μας. Οποιαδήποτε καθυστέρηση μας μειώνει τη διπραγματευτική μας ικανότητα, οδηγεί σε απώλειες σημαντικών πόρων και δε δημιουργεί πλαίσιο αντιμετώπισης του καυτού αυτού προβλήματος.

Παράλληλα όσοι κλείνουν το μάτι στην ακροδεξιά, προσπαθώντας να αλιεύσουν ψήφους, αρθρώνοντας λόγο με έμφαση στη βία μόνο κακές υπηρεσίες προσφέρουν.

 

Σαφώς πρέπει τα σύνορά μας να φυλαχτούν καλύτερα. Σαφώς η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις. Άλλωστε η πρόσφατη έκθεση του ΦΡΟΝΤΕΞ είναι αποκαλυπτική για το πώς ασύδοτα δρα η γειτονική χώρα με τα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων. Σαφώς πρέπει οι αστυνομικοί έλεγχοι η αστυνόμευση στους αστικούς και μη χώρους να ενταθούν και η ασφάλεια των πολιτών να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο. Ωστόσο αυτά στη λογική μιας ενιαίας στρατηγικής με στόχους και μέσα σύννομα.

 

Παράλληλα οφείλουμε σε όσους αποδεδειγμένα εμπιστεύονται τη χώρα να δείξουμε εμπιστοσύνη. Γι΄ αυτό και η διοικητική απλοποίηση της παροχής αδειών, αλλά και η ανανέωση όσων τηρούν το νομικό πλαίσιο είναι απαραίτητα. Και μια και πολύς λόγος και σπέκουλα γίνονται περί του νόμου για την ιθαγένεια καλό είναι να θυμίζουμε τα λογικά επιχειρήματα, που κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε.

 

Σε καμία περίπτωση η απόκτηση ιθαγένειας δεν είναι εφικτή ή βασικός στόχος του νεοεισερχόμενου πρόσφυγα η μη νόμιμου μετανάστη.  Ο νόμος 3838/10, αφορά νόμιμους μετανάστες και παιδιά νόμιμων μεταναστών! Στο λαϊκισμό ορισμένων υπενθυμίζουμε ότι, όπως προκύπτει, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, υπάρχει  τάση μείωσης στην παροχή  ιθαγένειας μεταξύ 2010-2011 σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, όπου η παροχή ιθαγένειας γινόταν με ρουσφετολογικό τρόπο, με απόφαση του υπουργού κι όχι με ανοικτή διαδικασία βασισμένη σε κανόνες  διαφανείς και ξεκάθαρους.

 

Είναι ξεκάθαρο σε όσους γνωρίζουν ότι το πρόβλημα της παράνομης δε λύνεται με πομφόλυγες, αλλά με συγκροτημένη διαχείριση, όπως αυτή που έχουμε καταθέσει, ως χώρα, με το Σχέδιο Δράσης, το Φθινόπωρο του 2010, με έλεγχο συνόρων, με επαρκή υπηρεσία ασύλου, με Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, με ένταση των επιστροφών, με αξιοποίηση των διαθέσιμων χρημάτων. Όλα τα υπόλοιπα υπακούουν σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

 

 

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.