«Να βάλουμε στην άκρη κομματικούς εγωισμούς προκειμένου να σωθεί η χώρα»

«Να βάλουμε στην άκρη κομματικούς εγωισμούς προκειμένου να σωθεί η χώρα»

0 567
Της Άννας Νταλάρα, υποψήφιας Βουλευτή Β΄ Αθηνών
Η 6η Μαϊου σηματοδοτεί το τέλος της Μεταπολίτευσης. Το ερώτημα είναι αν το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών θα αποτελέσει και το έναυσμα για να μπορούμε να μιλάμε για μια νέα περίοδο, όπου η χώρα θα κρατήσει το θετικό κεκτημένο αυτών των χρόνων και θα υπερβεί τις παθογένειες που κινδυνεύουν να την καταδικάσουν..
Από το 1974 η χώρα μας απολαμβάνει ομολουγουμένως μια πολύ μεγάλη περίοδο πολιτικής σταθερότητας, γεγονός το οποίο με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται να τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς για δεύτερη φορά μέσα σε 38 χρόνια, η πρώτη ήταν το 1989, οι κάλπες δεν θα αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Η εμπειρία του 1989 ήταν αρνητική, γιατί οι δύο προσπάθειες για κυβερνήσεις συνεργασίας, τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς με τη «συγκυβέρνηση» ΝΔ-Αριστεράς και τον Νοέμβριο με την «οικουμεμική» κυβέρνηση ανέδειξαν, μέσα σε διαφορετικές συνθήκες βέβαια, το πρόβλημα συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και την εμμονή της τότε ηγεσίας της ΝΔ, καλή ώρα όπως τώρα, για αυτοδυναμία.
Η κυβέρνηση συνεργασίας, υπό τον Λουκά Παπαδήμου μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, στην αρχή και χωρίς το ΛΑΟΣ στο τέλος, έδειξε ωστόσο ότι σε συνθήκες κρίσης ο πολιτικός κόσμος μπορεί να βρει κοινή συνισταμένη προκειμένου να κυβερνηθεί ο τόπος, βάζοντας στην άκρη μικροπολιτικές σκοπιμότητες και κομματικούς εγωισμούς προκειμένου να σωθεί η χώρα.
Πιστεύω ότι η εμπειρία των τελευταίων 5 μήνων μπορεί να δώσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας καθώς δημιούργησε μια σημαντική πολιτική μαγιά στη  κατεύθυνση διαμόρφωσης επιτέλους και στη χώρα μας κουλτούρας συναίνεσης και συνεργασιών ιδίως όταν το απαιτούν οι καιροί.
Στις 6 Μαϊου  ο ελληνικός λαός αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες. Η ψήφος του δεν πρέπει να είναι «αρνητική». Πρέπει να είναι μια ψήφος «θετική» για την προοπτική της χώρας, μια ψήφος «ευθύνης», μια ψήφος «εντολής» στον πολιτικό κόσμο της χώρας και τα κόμματα να….«συγκυβερνήσουν», είτε είναι στη συμπολίτευση, είτε είναι στην αντιπολίτευση, είτε είναι εντός είτε εκτός μιας κυβέρνησης συνεργασίας, προκειμένου να βγει η χώρα από την πολυεπίπεδη κρίση και κυρίως την οικονομική. Κι αυτό αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις, δεξιά και αριστερά. Δε χωρούν πλέον άλλοθι αντιπολίτευσης. Καθένας κρίνεται για ό,τι λέει και πράττει ανεξάρτητα από τον αριθμό των βουλευτών που διαθέτει.
Το ΠΑΣΟΚ έχει πλήρη συνείδηση της ευθύνης του. Στόχος είναι η νίκη και η πρωτιά για να έχει την πρωτοβουλία των μετεκλογικών εξελίξεων και ο Ευάγγελος Βενιζέλος να έχει τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.  Είναι ετοιμο να κυβερνήσει και πάλι, με ξεκάθαρες, τεκμηριωμένες προτάσεις που δημοσιοποιεί σταδιακά. Στο πλαίσο όμως ενός νέου μεγάλου τόξου δυναμέων εθνικής ευθύνης σε προοδευτική και ευρωπαϊκή κατεύθυνση.
Μέχρι στιγμής  ΝΔ και δυνάμεις της Αριστεράς σφυρίζουν αδιαφορα σε σημείο πρωτοφανούς ανευθυνότητας στο μείζον διακύβευμα των εκλογών της εκλογικής αναμέτρησης περί ανάγκης διακυβέρνησης του τόπου
 Στη δημοκρατία όμως δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ο λαός με τη ψήφο το καλείται να αποφασίσει και να δώσει τη λύση.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.