ΝΕΟΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΤΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΝΕΟΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΤΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

0 546

 

Της Άννας Νταλάρα, Βουλευτή Β’ Αθήνας

 

Οι εκλογές σηματοδοτούν την έναρξη μιας πορείας, που αναμένεται να έχει τελείως διαφορετικά πολιτικά χαρακτηριστικά, απ’  αυτά που μέχρι σήμερα κυριαρχούσαν στη δημόσια σφαίρα. Χρειάζονται άλλες πολιτικές συμπεριφορές, νέα εργαλεία. Γνώση για το αντικείμενο πολιτικής του καθενός, εγκατάλειψη κάθε ίχνους λαϊκισμού, συγκεκριμένες δεσμεύσεις για καθορισμένες δράσεις και θεσμική αναδόμηση για να μπορούν να έχουν όλα αυτά το κατάλληλο πλαίσιο. Ο λόγος και οι πράξεις πρέπει να έχουν αποδέκτες μόνο τους πολίτες και τις πραγματικές τους ανάγκες. Αλλιώς, η κοινωνία θα συνεχίζει να έχει γυρισμένη την πλάτη! Η αποκατάσταση της ειλικρίνειας και της αλήθειας, είναι η ουσία και το αντίδοτο στην κακοποίηση, που έχει υποστεί το πολιτικό σύστημα.

 

Καθώς, λοιπόν, η αξιοπιστία είναι θεμέλιο κάθε σχέσης, πρέπει να γίνει πράξη και στον τρόπο με το οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες. Κι αυτό, με πρόσωπα που θα χαρακτηρίσουν την επόμενη μέρα και θα ενεργοποιήσουν πολίτες που απομακρύνονται όλα αυτά τα χρόνια από το συλλογικό γίγνεσθαι αφημένοι σε καταστροφική αδράνεια.

 

Γι΄ αυτό σε σχέση με το θεσμικό οικοδόμημα είναι ιδιαίτερα θετικό ότι προτάσσεται από όλους η αναθεώρηση του συντάγματος ως κεντρικός στόχος. Σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα των εκλογών, όσοι βουλευτές είναι παρόντες στην επόμενη βουλή έχουν χρέος ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο εξουσίας με θεσμικά αντίβαρα για καλύτερο και ενδελεχή έλεγχο της δημόσιας ζωής. Σκόπιμο είναι να μην επικρατήσουν μικροκομματικές λογικές, αλλά αντίθετα να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για το πώς και η διαφάνεια στη λειτουργία του πολιτεύματος θα διασφαλίζεται και ο θεσμικός οπλισμός του πολιτικού μας συστήματος θα ενισχυθεί. Δηλαδή να πάμε σε μια ουσιαστική αναβάθμιση του κοινοβουλίου με πραγματική λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Αντιπολίτευσης, πλήρη αυτονομία του βουλευτή και ουσιαστική αυτονόμηση του Κοινοβουλίου.

 

Ενδεικτικά θα πρότεινα την αυστηροποίηση του κανονισμού της βουλής σε σχέση με τη διαδικασία νομοθέτησης, τη  διεύρυνση του χρόνου μεταξύ δύο αναγνώσεων, την εφαρμογή ενισχυμένων πλειοψηφιών για νομοθέτηση κομβικών νομοθετημάτων.

 

Στο πλαίσιο αυτό κομβικό είναι να υπάρξει τομή στον εκλογικό νόμο, αρχής γενομένης από την πλήρη αναδιάταξη των εκλογικών περιφερειών. Πρέπει να μπει τέρμα στο γιγαντισμό, που μόνο πελατειακά δίκτυα ευνοεί. Η κατάτμηση περιφερειών είναι απαραίτητη, ώστε να καταπολεμηθούν οι όποιες υποψίες διακίνησης μαύρου χρήματος και να αποκατασταθεί η σχέση βουλευτή-πολίτη.

 

Παράλληλα, με δεδομένο ότι η συγκυρία απαιτεί ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες για τη διαχείριση των μεγάλων στοιχημάτων της εποχής, όπως ο στρατηγικός προσανατολισμός στη χώρα, η αναμόρφωση του φορολογικού, το νέο αναπτυξιακό παράδειγμα, θα ήταν σκόπιμη η εφαρμογή ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος που θα είναι κοντά στην απλή αναλογική. Έτσι μέσα από διαδικασία ευρύτερων συναινέσεων να διαμορφωθούν ισχυρές πλειοψηφίες με συνεκτικό ιστό, προγραμματικές συμφωνίες κι όχι συμφέροντα, αλλά και ο ίδιος ο πολίτης να αισθάνεται ότι είναι ενεργά μετέχων κι όχι ουσιαστικά απών από το σύστημα. Κι αυτό για να καταστεί καθένας στο δημόσιο χώρο υπεύθυνος για ό,τι λέει και κάνει μια και δυνάμει μετέχει με αυτόν τον τρόπο στη νομή της εξουσίας.

 

Καταλήγοντας, ως συμβολικό επιστέγασμα μιας τέτοιας τομής, θα μπορούσε να προωθηθεί η μείωση συνεργατών Βουλευτών, η παραχώρηση γραφείων σε Βουλευτές από την ίδια τη Βουλή, ώστε να καταργηθεί ο «θεσμός» του ιδιωτικού  πολιτικού γραφείου, αλλά και η εφαρμογή του ασυμβίβαστου μεταξύ υπουργού και βουλευτή. Είναι κινήσεις που γυρίζουν σελίδα και είναι απαραίτητα συνοδευτικά της μεγάλης αναδιάρθρωσης που ζητεί ο τόπος για να έχει μια ουσιαστική θέση στον Ευρωπαϊκό Χάρτη.

 

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.