Ο φόβος, ο μεγαλύτερος εχθρός μας

Ο φόβος, ο μεγαλύτερος εχθρός μας

0 502

Τα αποτελέσματα της 6ης Μαΐου εκπέμπουν πολυσήμαντα μηνύματα, για τη χώρα, αλλά και για το πολιτικό σύστημα.

 

Το νέο πολιτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί επιτείνει την ακυβερνησία της χώρας, τη στιγμή που είναι ζωτική ανάγκη μια στιβαρή, ισχυρή και πολυδύναμη διακυβέρνηση.  Το βέβαιον είναι, ότι για το πολιτικό κενό στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα, φταίνε και τα δύο, μέχρι πρότινος, μεγάλα κόμματα και μάλιστα σε χρόνο που ο κίνδυνος της χρεοκοπίας δεν έχει παρέλθει.

 

Σήμερα τίποτα δεν θυμίζει το χθες. Το πολιτικό σύστημα κατακερματισμένο βιώνει το τέλος ενός μεγάλου κύκλου, αυτού της Μεταπολίτευσης. Τα φαινόμενα αποσύνθεσης και κατάρρευσης του δικομματισμού σηματοδοτούν το τέλος των μεγάλων και ανθεκτικών κομμάτων. Τα ρήγματα που έχουν προκληθεί φαίνεται να υποκρύπτουν βαθιές ανακατατάξεις στις κοινωνικές και πολιτικές βάσεις αυτών των κομμάτων. Η πολιτική ζωή του τόπου εμφανίζει έντονα τα σημάδια της φοβικότητας, της αναδίπλωσης, της εσωστρέφειας.

 

Ο φόβος, αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό μας. Επενδύοντας πολιτικά στον φόβο, ένα μέρος των δυνάμεων της Αριστεράς που παραμένει παγιδευμένο στους φορμαλισμούς του παρελθόντος αλλά και δυνάμεις της εθνικιστικής Δεξιάς, μας οδηγούν σε περιπέτειες και σε δύσβατους δρόμους. Η Ελλάδα της Ευρώπης δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά της κεκτημένα. Ούτε μπορεί να περιφρονεί τους διεθνείς κανόνες και τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

 

Όλοι μας, και προπαντός οι πολιτικοί, οφείλουμε να μελετήσουμε με νηφαλιότητα και σοβαρότητα τα μηνύματα της κάλπης. Οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, έχοντας ως γνώμονα να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών.

 

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, όχι να γυρίσουμε πίσω.

 

Ως προς το ΠΑΣΟΚ, η αυτοκατάλυσή του είναι βασική προϋπόθεση, είναι αναγκαίος όρος, για να δώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο στο εγχείρημα της επανίδρυσής του ως μιας μεγάλης προοδευτικής και μεταρρυθμιστικής παράταξης.

 

Οι πολίτες προσβλέπουν σε αυτό.

 

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.