Όχι στην παροχή βοήθειας με τη μορφή φιλανθρωπίας, αλλά ναι στην ουσιαστική...

Όχι στην παροχή βοήθειας με τη μορφή φιλανθρωπίας, αλλά ναι στην ουσιαστική επένδυση στη νότια γειτονιά μας

0 650

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΝΑΣ ΝΤΑΛΑΡΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β’ ΑΘΗΝΑΣ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙ​ΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ.

 

Παρεμβαίνοντας στη σημερινή κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων των εθνικών κοινοβουλίων των κ-μ της Ε.Ε. και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου κι αναφερόμενη στα όσα είπε ο ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε. στις χώρες της νότιας Μεσογείου, Μπερναντίνο Λεόν και ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ στην περιοχή, Γουίλλιαμ Τέιλορ, η Άννα Νταλάρα σημείωσε τα εξής:

«Υπάρχει  άμεση ανάγκη ανάδειξης του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων, αλλά και συνεχούς συνεργασίας με το ευρωκοινοβούλιο. Στα θέματα της Β. Αφρικής οφείλει να ακουστεί ο ευρωπαϊκός νότος, μια και στα μακροοικονομικά δεν εισακούεται. Η κ. Κάθριν Άστον πρέπει να καταβάλλει έντονες προσπάθειες, ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

Η Βουλευτής, προσέθεσε: «Δεν είναι ώρα να κεφαλαιοποιήσει κανείς κέρδη από τυχόν παρέμβαση.  Η δημιουργία ενός ειδικού ταμείου και η ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ πολιτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανθίσει η δημοκρατία και να σταθεροποιηθούν οι αλλαγές» και τόνισε χαρακτηριστικά: «Όχι στην παροχή βοήθειας με τη μορφή φιλανθρωπίας, αλλά ναι στην ουσιαστική επένδυση στη νότια γειτονιά μας με γνώμονα το μακροπρόθεσμο συμφέρον και των χωρών αυτών και της Ε.Ε.».

Επιπλέον, η Άννα Νταλάρα, αναφερόμενη στη θέση της χώρας μας, σημείωσε ότι «η Ελλάδα μπορεί να παίξει ενεργό ρόλο και επιβάλλεται να τον διεκδικήσει, ήδη συμβάλλει σημαντικά έχοντας πολύ καλές σχέσεις με τα κράτη της περιοχής και το Ισραήλ. Έδειξε ότι κατά την κρίση μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε συνθήκες ασφάλειας, ενώνοντας δυνάμεις με στόχο τη σταθερότητα, την οικονομική ανάταξη, την πρόοδο στο Παλαιστινιακό.».

Σχετικά με το ρόλο της Ε.Ε., η Βουλευτής, τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να είναι παρούσα στην περιοχή, όχι μόνο διαβουλευόμενη, αλλά με ουσιαστική παρέμβαση για την αποτροπή φαινομένων παράνομης μετανάστευσης, για ισοκατανομή βαρών και αναπτυξιακή βοήθεια.

Τέλος, από την πλευρά τους οι ειδικοί εκπρόσωποι αναγνώρισαν την ανάγκη ισοκατανομής βαρών και αντιμετώπισης των φαινομένων μετανάστευσης, αλλά και τη σημασία αντιμετώπισης των χρόνιων προβλημάτων στην περιοχή.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.