Ομιλία της Άννας Νταλάρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο

Ομιλία της Άννας Νταλάρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο

Την σημασία της επικαιροποίησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη συνολική αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων – trafficking – επεσήμανε η κ. Άννα Νταλάρα, βουλευτής Β΄ Αθηνών παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το θέμα στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης την Τετάρτη 27/1.

Επίσης, η κα Νταλάρα δεσμεύτηκε να εργαστεί ώστε άμεσα να κυρωθεί από τη Βουλή η σχετική Σύμβαση, που έχει συνταχθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Αναλυτικά, η βουλευτής Β Αθηνών σημείωσε τα εξής:

«Η εμπορία ανθρώπων αποτελεί έγκλημα, που εκμηδενίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια δημιουργώντας σημαντικές παράπλευρες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες (διόγκωση διαφθοράς, παγίωση μηχανισμού οργανωμένου εγκλήματος, υπονόμευση αναπτυξιακής προοπτικής).

Με δεδομένη τη διεθνή ευαισθητοποίηση για το θέμα, (όπου πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει και το Συμβούλιο της Ευρώπης), θα ανέμενε κανείς σήμερα ανάλογα φαινόμενα να έχουν εκλείψει από την κοινωνία μας. Συμβαίνει, όμως, ακριβώς το αντίθετο λόγω και των οικονομικών προεκτάσεων του θέματος.

Περισσότερο από 1.800.000 παιδιά και νέοι πέφτουν κάθε χρόνο θύματα του trafficking παγκοσμίως, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στην ΕΕ ο αριθμός των θυμάτων αγγίζει τις 270.000.

Στην Ελλάδα δε, οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων εμπορίας (γυναικών και παιδιών) με σκοπό την πορνεία σε 40.000 ετησίως, χωρίς να περιλαμβάνουμε τα θύματα άλλων μορφών trafficking.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χαρακτήρας της έκνομης αυτής δραστηριότητας είναι κατεξοχήν διασυνοριακός. Αφορά, δε, και την παράνομη μετανάστευση, γεγονός που καθιστά επιτακτική μια συνολική προσέγγιση, τόσο για την πρόληψη όσο και για την καταστολή αυτών των συναφών φαινομένων.

Δύο είναι τα βασικά προβλήματα που συνδέονται με την καταπολέμηση και την πρόληψη του συγκεκριμένου εγκλήματος και οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε ειδικά στο πλαίσιο της Ε.Ε..

1ον Η αδυναμία του Ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου να συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων.

Έτσι άμεση είναι η ανάγκη να υπάρξει μία «ολιστική» προσέγγιση που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις μορφές εμπορίας ανθρώπων, καθώς και όλες τις πτυχές του προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να δούμε με ενδιαφέρον την νέας πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

2ον Το κενό που υπάρχει στη προστασία των θυμάτων και ιδίως
• στο ζήτημα των υποστηρικτικών δομών,,
• την ανάγκη να διατεθούν οικονομικοί πόροι για να βελτιωθούν τόσο οι όποιες υπάρχουσες υποδομές, όσο να δημιουργηθούν νέες, έτσι ώστε να εκπαιδευτεί κατάλληλα προσωπικό που θα μπορεί να παρέχει υποστήριξη.

Αυτά πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα.

Στην Ελλάδα κάνουμε σημαντικά βήματα, παρά τις δυσκολίες λόγω και των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που δεχόμαστε.

Ήδη έχει υπογραφεί η σχετική Σύμβαση του Συμβουλίου (Convention on Action against Trafficking in human beiings) και αναμένεται η κύρωση.

Παράλληλα από το ΥΠΕΞ χρηματοδοτούνται σχετικά προγράμματα ενώ έχουν προωθηθεί σχετικές συμφωνίες με τρίτες χώρες (Αλβανία0

Είναι ξεκάθαρο ότι η εμπορία ανθρώπων ως μία σύγχρονη μορφή δουλεμπορίου , δεν πρέπει και δεν μπορεί να έχει θέση σε μία ΕΕ, που έχει ως βασική της συνιστώσα τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

SIMILAR ARTICLES

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.