Ομιλία της Άννας Νταλάρα, Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Β’ Αθήνας, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του...

Ομιλία της Άννας Νταλάρα, Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Β’ Αθήνας, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά τη συζήτηση έκθεσης με θέμα: «Διακρίσεις βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού κι της σεξουαλικής ταυτότητας»

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΝΤΑΛΑΡΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ Β’ ΑΘΗΝΑΣ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ»

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ταυτότητας όλων των ανθρώπων.
Όλοι δεχόμαστε ότι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι, είναι ίσοι κι έχουν δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Όμως, αυτά τα δικαιώματα, του σεξουαλικού προσανατολισμού και της σεξουαλικής ταυτότητας υφίστανται πλήθος διακρίσεων.
Σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία κανείς δεν πρέπει να μεταχειρίζεται διαφορετικά λόγω του σεξουαλικού του/της προσανατολισμού.
Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι, οι αμφιφυλόφιλοι και οι τρανσέξουαλ στη Ευρώπη ακόμη αντιμετωπίζουν βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις και ευρεία διάκριση.
Αυτές οι προκαταλήψεις και οι διακρίσεις περιλαμβάνουν από φυσική βία – συμπεριλαμβανομένων στις χειρότερες περιπτώσεις, θανάτων – μέχρι εγκλήματα μίσους, φίμωση λόγου, απαγόρευση διαδηλώσεων, εισβολή στην προσωπική ζωή και άδικη μεταχείριση στο σχολείο ή το χώρο εργασίας.
Όμως, όλα αυτά τα δικαιώματα που παραβιάζονται, είναι οι στυλοβάτες της δημοκρατίας. Τελικά, προσπαθώντας να απαγορεύσουμε τις ειρηνικές συσπειρώσεις ή τις διαδηλώσεις αυτών των ανθρώπων και των υποστηρικτών τους ή υιοθετώντας ρατσιστικές συμπεριφορές κατά αυτών των ανθρώπων, είναι το πρώτο βήμα για να αναπαράγουμε ρατσιστικές στάσεις εν γένει (φυλετικές, εθνικές, κοινωνικές).
Επιπροσθέτως, αυτή η ομοφοβία έχει σοβαρές επιπτώσεις ιδιαιτέρως στα νεαρά άτομα αυτών των ομάδων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την απόρριψη από την οικογένειά τους ή την τοπική κοινωνία, καταλήγοντας στο περιθώριο της κοινωνίας.
Έτσι, πιστεύω ότι η προσπάθεια του κυρίου Γκρος και της Επιτροπής των Υπουργών, που ετοιμάζουν την πρόταση για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης των διακρίσεων που αφορούν στο σεξουαλικό προσανατολισμό και τη σεξουαλική ταυτότητα, είναι ζωτικής σημασίας ώστε να ενδυναμωθεί ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων και όχι μόνο.
Όλοι πρέπει να συμμαχήσουμε στην προσπάθεια να ενισχύσουμε την αποδοχή προς τις ομάδες αυτές που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο φυλετικής, σεξουαλικής, εθνικής και θρησκευτικής βίας.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.