Ομιλία της Άννας Νταλάρα, Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Β’ Αθήνας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του...

Ομιλία της Άννας Νταλάρα, Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Β’ Αθήνας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά τη συζήτηση έκθεσης με θέμα «πειρατεία – έγκλημα και πρόκληση για την σύγχρονη δημοκρατία»

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΝΤΑΛΑΡΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ Β’ ΑΘΗΝΑΣ
ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: “ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ – ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”

“Είναι πολύ σημαντικό, το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης ασχολείται με ένα τόσο σημαντικό διεθνές θέμα, που λαμβάνει τελευταία ενδημικές διαστάσεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και ειδικά στη Σομαλία.

Θα ήθελα, παράλληλα, να συγχαρώ τους δύο συναδέλφους, που συνέταξαν τις εκθέσεις για το θέμα της πειρατείας, για την πολύ καλή δουλειά που έκαναν. Προχώρησαν σε μια αναλυτική προσέγγιση των παραγόντων που δημιουργούν το φαινόμενο και δεν παρέμειναν προσκολλημένοι στα προφανή. Αντιθέτως, ανέλυσαν τις διαδικασίες για τη διαμόρφωση μιας τεκμηριωμένης νομικής προσέγγισης για τη δίωξη των υπόπτων, πάντα με σεβασμό στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Διεθνές Δίκαιο.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Είναι ξεκάθαρο ότι η πειρατεία είναι μια εγκληματική δραστηριότητα.

Σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές, κυρίως στις ακτές της Σομαλίας, ένοπλες επιθέσεις με ταχύπλοα κατά δεξαμενοπλοίων ή άλλων μεγάλων πλοίων, απαγωγές πληρωμάτων, εκβιασμοί για λύτρα είναι καθημερινά γεγονότα, παρά το γεγονός ότι ο μηχανισμός στρατιωτικής αποτροπής, κατάφερε, κάπως, να τα περιορίσει.

Η Ελλάδα έχει δεδομένη ευαισθησία για το θέμα, καθώς είναι μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις στον κόσμο. Δίνουμε έμφαση στη διεθνή συνεργασία ώστε να αντιμετωπιστεί επαρκώς η κλιμάκωση του φαινομένου και να ενισχυθεί η ασφάλεια στην ποντοπόρο ναυσιπλοΐα.

Ωστόσο, ως χώρα με ιδιαίτερη ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα, ως χώρα που αντιμετωπίζει μεγάλα προσφυγικά ρεύματα, τα οποία προξενούνται από την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, την κλιματική αλλαγή, γνωρίζουμε καλά ότι πολλά μπορούν να ειπωθούν περαιτέρω (κι αυτό ισχύει και για τις δύο εκθέσεις) σχετικά με την πειρατεία.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Πρέπει να απαντήσουμε σε θεμελιώδη ερωτήματα…

Γιατί η πειρατεία παίρνει διαστάσεις ενδημικές…
Γιατί η Σομαλία έχει μετατραπεί σε προπύργιο των πειρατών…
Πώς θα διαμορφώνουμε μια αποτελεσματική πολιτική για την αντιμετώπιση της…
Ποιο είναι το απαραίτητο νομικό πλαίσιο που πρέπει να υιοθετηθεί από τα κράτη που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ή από άλλες τρίτες χώρες…

Οι δύο εκθέσεις είναι μια καλή αρχή για να διαμορφώσουμε πολιτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου….

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σίγουρα έχουμε ανάγκη από πολιτικές καθοδήγησης για τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα. Πρέπει να εφαρμόσουμε χωρίς άλλη καθυστέρηση, ένα σταθερό νομικό δίκτυο για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τους υπόπτους. Ταυτόχρονα, όπως υπογραμμίζεται από τις εκθέσεις, πρέπει να προωθήσουμε τις διεθνείς συμφωνίες που σαφώς καταδεικνύουν την ευθύνη των κρατών για τη δίωξη των πειρατών και την βελτίωση της διαδικασίας που ακολουθείται για αυτό το σκοπό.

Επιπλέον, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα βαθιά αίτια που αναπαράγουν τέτοια φαινόμενα είναι η οικονομική και πολιτική αστάθεια, η ελλιπής δικαιοσύνη, η απουσία επιβολής του νόμου, η μετα-μοντέρνα αποικιοκρατία που υπάρχει σε κάποιες περιοχές του πλανήτη.

Τα κύματα των πειρατών και των προσφύγων, η κλιμάκωση της εμπορίας ανθρώπων και το οργανωμένο έγκλημα, είναι το άμεσο αποτέλεσμα των πολύ σκληρών συνθηκών που πολλοί άνθρωποι υφίστανται ανά τον κόσμο.

Αυτά τα προβλήματα είναι το αποτέλεσμα του μοντέλου ανάπτυξης που ακολουθείται μέχρι στιγμής.

Τέλος, δράττομαι της ευκαιρίας, εξαιτίας της τρέχουσας οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και στην Νότια Ευρώπη, να τονίσω ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση πρώτα με γνώμονα την αξιοπρέπεια και την κοινωνική ευημερία και έπειτα με γνώμονα την ενίσχυση της αγοράς.”

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.