Πρώτο μέλημά μας πρέπει να είναι και είναι η διαμόρφωση ενός δικτύου...

Πρώτο μέλημά μας πρέπει να είναι και είναι η διαμόρφωση ενός δικτύου για τη μέγιστη δυνατή προστασία των εργαζομένων

Στη συγκυρία που διανύει η χώρα μας  και που πλήττει πρώτα απ’ όλα τον κόσμο της εργασίας, πρώτο μέλημά μας πρέπει να είναι και είναι η διαμόρφωση ενός δικτύου για τη μέγιστη δυνατή προστασία των εργαζομένων.

Δυστυχώς, στη χώρα μας παρά την επί πολλά χρόνια αυστηρή εργασιακή νομοθεσία, παρατηρούνται διαχρονικά πολλές παραβιάσεις της. Μάλιστα, με πρόσχημα την κρίση από πολλούς ασυνείδητους εργοδότες, οι παραβιάσεις αυτές πολλαπλασιάζονται. Έτσι, καθίσταται εντονότερη η ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών ελέγχου, η αποτελεσματική λειτουργία των οποίων προστατεύει σε μεγάλο βαθμό τους εργαζόμενους από αυθαιρεσίες, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει, με την εφαρμογή ενιαίων κανόνων, τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων μέσα κι από την πάταξη της μαύρης εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό με το σχέδιο νόμου για το νέο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, φιλοδοξούμε το Σώμα να  αποτελέσει ένα ευέλικτο μηχανισμό  που θα:

  • Παρεμβαίνει άμεσα στον έλεγχο καταγγελιών
  • Θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και θα λειτουργεί προληπτικά για την αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών
  • Θα δρα συμφιλιωτικά για την επίλυση ατομικών και συλλογικών διαφορών
  • Θα συνδράμει τους κοινωνικούς εταίρους στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων
  • Θα επιβάλλει κυρώσεις με αντικειμενικά κριτήρια που οδηγούν στη συμμόρφωση των επιχειρήσεων και στην εδραίωση της πεποίθησης ότι οι κανόνες δικαίου είναι ενιαίοι και εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο σε όλους.

Κυρίες και κύριοι,

πρώτος στόχος για μας είναι να αναβαθμίσουμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να αποτελέσει τον βασικό βραχίονα για να αντιμετωπίσουμε τη μαύρη εργασία, η οποία οδηγεί σε ελλείμματα που στο τέλος επιβαρύνουν όλους εμάς.

Δυστυχώς, παρά την αυταπάρνηση των εργαζομένων στο ΣΕΠΕ, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σήμερα έχει σοβαρότατα προβλήματα τα οποία κι εγώ έζησα από πρώτο χέρι κατά τη θητεία μου ως Υφυπουργός. Απαιτείται λοιπόν η συνολική αναμόρφωση και αναβάθμισή του.

Γι’ αυτό με το σχέδιο νόμου:

  • Προχωράμε σε περιφερειακή διάρθρωση των υπηρεσιών, καλύπτοντας όλη την επικράτεια.
  • Διασφαλίζουμε την παρουσία, τον έλεγχο και τη λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, όπου υπάρχει επιχειρησιακή δραστηριότητα, με τον έλεγχο μάλιστα πλέον του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της οικονομίας.
  • Αναδιοργανώνουμε τη δομή ώστε να διασφαλίζεται η συνεργασία μεταξύ όλων των Υπηρεσιών και συγχρόνως να γίνεται διακριτός ο ρόλος, οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες κάθε υπηρεσίας.

Θα ήθελα να σταθώ εδώ στο θέμα του «Αποτελεσματικού Ελέγχου» που για μας είναι πρώτος στόχος ώστε να περιορίσουμε τις παραβιάσεις της εργασιακής νομοθεσίας, αλλά και την αδήλωτη εργασία.

Και πώς γίνεται αυτό; Αναφέρω ενδεικτικά…

1. Με την ηλεκτρονική διασύνδεση του Σ.ΕΠ.Ε.  και τη συνεργασία με όλους τους όμορους οργανισμούς (Ι.Κ.Α., Ο.Α.Ε.Δ.) αλλά και τους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Έτσι, η θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας με την οποία απεικονίζεται η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο εργασίας θα συνδράμει στην καταπολέμηση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας.

2.Με τη σύσταση και λειτουργία κέντρου επιχειρήσεων που υποδέχεται και αξιολογεί τις καταγγελίες και ομάδα ετοιμότητας που παρεμβαίνει άμεσα για τον έλεγχο και λειτουργεί με την κατάλληλη εναλλαγή των Επιθεωρητών σε 24ωρη βάση.

3. Με την αντικειμενικοποίηση, αλλά και αυστηροποίηση των κυρώσεων, που φθάνουν μέχρι και την οριστική διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης, καθώς και τον αποκλεισμό τους από Δημόσιους Διαγωνισμούς.

Κυρίες και Κύριοι,

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία και της γρήγορης ενσωμάτωσης της οδηγίας για τις κυρώσεις εργοδοτών που απασχολούν μετανάστες, παρανόμως ευρισκόμενους στη χώρα. Όπως έδειξαν και τα τελευταία στοιχεία του ΣΕΠΕ για το α’ πεντάμηνο του 2011, το 39% από όσους αλλοδαπούς έλεγξε η υπηρεσία εργαζόταν αδήλωτος. Γνωρίζοντας αυτά από την πρώτη στιγμή θελήσαμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες.  Η επεξεργασία στο Υπουργείο με την έντονη προσπάθεια όσων μετείχαν στη Νομοπαρασκευαστική ολοκληρώθηκε, ήδη επί των ημερών μας, και ουσιαστικά έρχεται να «κουμπώσει» στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο ώστε να αντιμετωπισθεί νομοθετικά τουλάχιστον το μέγα θέμα της μαύρης εργασίας των μεταναστών χωρίς χαρτιά.

Σε σχέση με τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για το κοινωνικοασφαλιστικό δε θα ήθελα να αναφερθώ αναλυτικά, μια και υπάρχουν ειδικότεροι από μένα. Απλά να αναφέρω, ότι με τις ρυθμίσεις του παρόντος Σχεδίου Νόμου τα ζητήματα προστασίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού τίθενται σε νέα, δικαιότερη, διαφανέστερη και ολοκληρωμένη βάση με τη ρύθμιση για την διεύρυνση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, με την κάλυψη ανέργων και άλλων ευπαθών ομάδων, με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και με την προστασία της μητρότητας, με τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία.

Παράλληλα και παρά τις αντίξοες συνθήκες της έλλειψης υποδομών και προσωπικού, διασφαλίζουμε την ταχύτερη έκδοση συντάξεων. Με τον τρόπο αυτό, τίθεται τέλος στην ταλαιπωρία και την ανασφάλεια και αποκλείεται κάθε περίπτωση αδιαφάνειας και πιθανότητας συναλλαγής και διαφθοράς.

Κυρίες και Kύριοι συνάδελφοι,

Μη γελιόμαστε ότι μόνο με την ψήφιση νόμων λύνουμε τα προβλήματα, που ταλανίζουν τη χώρα.  Ωστόσο είνια αναγκαία βήματα. Από εκεί και πέρα απαιτείται αγώνας, προσοχή και υποδειγματική συμπεριφορά της εκτελεστικής εξουσίας για την καλύτερη εφαρμογή αυτών των τόσο καινοτόμων ρυθμίσεων. Κι αυτό για να μπορέσουμε σιγά σιγά, παράλληλα με τη μάχη που δίνουμε στο εξωτερικό εν όψει και της κρίσιμης συνόδου κορυφής να βάλουμε και πάλι σε σωστή τροχιά τη χώρα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ψηφίζω το παρόν νομοσχέδιο.

 

Ομιλία της Άννας Νταλάρα στο Σχέδιο Νόμου Αναμόρφωση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις

 

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.