ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΙΑΣ

ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΙΑΣ

0 491

 

Το επόμενο διάστημα οφείλουμε να ξαναγράψουμε τους όρους λειτουργίας της χώρας, να αναλάβουμε νέους ρόλους νέες ευθύνες, να διαμορφώσουμε μια κοινωνία αλληλεγγύης στη βάση τεκμηριωμένων και εφαρμόσιμων πολιτικών κι όχι ευνοιοκρατικών ρυθμίσεων. Μπορούμε να θέσουμε τα ζητήματα στην ορθή τους βάση και η ορθή βάση είναι αυτή που απορρέει μέσα από μια ρεαλιστική, προοδευτική και υπεύθυνη προσέγγιση όλων των θεμάτων.

 

Γι΄ αυτό στα όσα αναγκαία, επίσης, καταγράφονται για την σημασία της ανάπτυξης, προσθέτω και μια σειρά από συγκεκριμένες άμεσες δράσεις, οι οποίες έχοντας ορίζοντα υλοποίησης συγκεκριμένο, μπορούν να δώσουν στίγμα προθέσεων στους πολίτες.

 

Γι΄ αυτό προτείνω:

 

–       Κοινοβουλευτική παρακολούθηση υλοποίησης ΕΣΠΑ. Συγκρότηση στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών & Παραγωγής ομάδας εργασίας που θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την πορεία υλοποίησης ΕΣΠΑ, θα παρεμβαίνει στην Επιτροπή και στο Ευρωκοινοβούλιο για την επίτευξη μεγαλύτερης ευελιξίας στην ερμηνεία κανονισμών. (διασταλτική ερμηνεία περιοχών και ομάδων στόχων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

–       Διαμόρφωση κατά το πρότυπο της αναμόρφωσης του προγράμματος  «Βοήθειας στο Σπίτι» κι άλλων κοινωνικών προγραμμάτων για τη στήριξη δομών πρόνοιας, κι όσων πλήττονται από την κρίση.

–       Ενίσχυση με προσωπικό, με εξαίρεση από κείμενες διατάξεις, Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αντιμετώπιση της ακρίβειας (επιτάχυνσης ελέγχου  ενδοομιλικών συναλλαγών)

–       Στήριξη στο πλαίσιο με απλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών  της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και ειδικά Ομάδων Παραγωγών για την καλύτερη κι άμεση διάθεση προϊόντων στους καταναλωτές. Δημιουργία one stop shop για την ίδρυση τέτοιων επιχειρηματικών προσπαθειών.

–       Διασύνδεση μητρώων ΙΚΑ, ΟΑΕΔ για καλύτερη εκκαθάριση μητρώων ανέργων κι ορθολογικοποίηση επιδοματικής πολιτικής.

–       Άμεση επιστροφή ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις.

–       Κωδικοποίηση φορολογίας ακινήτων.

–       Κωδικοποίηση φορολογικής νομοθεσίας, στην κατεύθυνση της απλοποίησης.

–       Παροχή κινήτρων για την προσέλκυση εφοπλιστικού κεφαλαίου.

–       Μείωση ΦΠΑ σε καταναλωτικά είδη και εστίαση με παράλληλη επιβολή ηλεκτρονικών συναλλαγών.

–       Αξιοποίηση κτηρίων ταμείων για την πολεοδομική αναβάθμιση περιοχών, αλλά και τη στέγαση αστέγων.

–       Έλεγχος στις τράπεζες για στήριξη της ρευστότητας στην αγορά.

–       Διοικητική απλοποίηση για την επιτάχυνση άμεσων ξένων επενδύσεων

–       Κοινωνικό μέρισμα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Διάθεση μέρους εσόδων στην στήριξη κοινωνικών δαπανών, κατά το πρότυπο Νορβηγίας.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.