Συμμετοχή της Άννας Νταλάρα στην 57η Κοινοβουλευτική Σύνοδο της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης

Συμμετοχή της Άννας Νταλάρα στην 57η Κοινοβουλευτική Σύνοδο της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης

IMG_2982

Στην 57η Κοινοβουλευτική Σύνοδο της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης, που έλαβε χώρα στο Παρίσι, από την 1η μέχρι την 3η Δεκεμβρίου συμμετείχε η κα Άννα Νταλάρα, Βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ, ως μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας.

Η κα Νταλάρα κατά την  παρέμβασή της  στις εργασίες της  συνόδου επεσήμανε  την ανάγκη να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της παράνομης εισόδου μεταναστών. Πιο συγκεκριμένα σημείωσε:

  «Όπως αναφέρεται στο σχέδιο δράσης για  την εφαρμογή του προγράμματος της Χάγης θα πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα δημιουργίας ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλάκων.  Οι οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες, όμως, σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων θα πρέπει να είναι συμβατές με τις αρχές αφενός  της εθνικής αρμοδιότητας των κρατών μελών, αφετέρου δε του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών.

  Εξάλλου, θα πρέπει να αναπτυχθεί συνεργασία FRONTEX και τρίτων χωρών, αξιοποιώντας υφιστάμενες δομές, όπως την Ευρω-μεσογειακή συνεργασία και τις διμερείς σχέσεις που έχουν, ενδεχομένως, αναπτύξει ορισμένα κράτη μέλη με χώρες ιδιαίτερου μεταναστευτικού ενδιαφέροντος.

  Θα  ήταν, επιπλέον, χρήσιμο να κληθούν  οι εν λόγω τρίτες χώρες να συμμετέχουν  σε κοινές επιχειρήσεις του FRONTEX, ως παρατηρητές, με την προϋπόθεση της προγενέστερης συγκατάθεσης της χώρας στην επικράτεια της οποίας λαμβάνουν χώρα οι επιχειρήσεις.

  Ειδικά  η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει της υποχρεώσεις της ως υπό  ένταξη χώρα και να σεβαστεί τους κανόνες  του Διεθνούς Δικαίου. Οφείλει να επανεξετάσει συμπεριφορές, που δεν ανταποκρίνονται στην ευρωπαϊκή πρακτική (παρενοχλήσεις δυνάμεων Frontex στο Αιγαίο).

  Στόχος  κάθε μέτρου πρέπει να είναι η ενίσχυση της ικανότητας των κρατών μελών  να αντιμετωπίζουν απειλές χωρίς  να επιβάλλονται έμμεσοι περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, χωρίς να τίθεται εν αμφιβόλω η προστασία των προσωπικών δεδομένων.

  Υποστηρίζουμε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για διαφύλαξη της ελκυστικότητας της Ευρώπης και της Μεσογείου, όχι μόνο προς αποφυγή δυσάρεστων επιπτώσεων στον τουρισμό και στις επιχειρήσεις, αλλά, κυρίως, για την διατήρηση και αναβάθμιση της εικόνας του γεωπολιτικού μας χώρου, ως της παγκόσμιας κοιτίδας του πολιτισμού και των ανθρωπιστικών αξιών».

Επίσης  η κα Νταλάρα υπογράμμισε  της σημασία της  ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. «Τα Βαλκάνια είναι η άμεση γειτονιά μας» σημείωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

«Θέλουμε, ως χώρα, να ρίξουμε το ιδιαίτερο  βάρος μας σ’ αυτή την περιοχή  και στην προώθηση της ενταξιακής ευρωπαϊκής πορείας όλων αυτών των  χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το 2003, επί ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, συμφωνήθηκε η στρατηγική της  Θεσσαλονίκης, η οποία έδινε για  πρώτη φορά μια συγκεκριμένη ενταξιακή  προοπτική σ’ αυτές τις χώρες.  Αυτή η στρατηγική της Θεσσαλονίκης παραμένει ακόμα και σήμερα το κεντρικό σημείο αναφοράς της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.  Αλλά,τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια, παρατηρούμε μια αποδυνάμωση αυτής της δυναμικής για πολλούς λόγους. Ιδιαίτερα επειδή πολλά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως η κοινή γνώμη σ’ αυτά τα κράτη – μέλη, βλέπουν με επιφύλαξη μια περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ελληνική Κυβέρνηση επέλεξε μια ημερομηνία, κατά την οποία θα μπορούσαν αυτά τα κράτη να προετοιμαστούν καταλλήλως και να υλοποιήσουν όλες τις υποχρεώσεις που υπάρχουν, όλα τα κριτήρια για την ένταξή τους.  Το 2014 έχει συμβολικό χαρακτήρα – εκατό χρόνια μετά την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου – και εκεί βρίσκεται η ρίζα όλων αυτών των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ακόμα και σήμερα στην περιοχή μας.

Η Ευρωπαϊκή  Ένωση είναι το πιο πετυχημένο μοντέλο ειρήνης που γνωρίζουμε. Επίσης μετέχει ενεργά στο πλαίσιο  της ΚΕΠΠΑ στις εξελίξεις στην περιοχή. Επομένως, η Ευρωπαϊκή Ένωση  πρέπει να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή, οφείλει να αναλάβει και πάλι τις ευθύνες της και να προωθήσει την ενταξιακή πορεία αυτής της περιοχής, ώστε να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητά της».

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.