Συνέντευξη στην ΑΞΙΑ: Η πολιτική εκτός από όραμα, γνώση και ανιοδιοτέλεια, απαιτεί...

Συνέντευξη στην ΑΞΙΑ: Η πολιτική εκτός από όραμα, γνώση και ανιοδιοτέλεια, απαιτεί και απόλυτη αφοσίωση

Είναι αλήθεια πως μου είχε ζητηθεί και στο παρελθόν να μετάσχω στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική όμως , κατά την άποψή μου, εκτός από όραμα, γνώση και ανιοδιοτέλεια, απαιτεί και απόλυτη αφοσίωση. Η εργασία μου, αλλά και οι παράλληλες ασχολίες μου όπως αυτή στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, δεν μου άφηναν περιθώρια να ασχοληθώ με την κεντρική πολιτική σκηνή.

ΑΞΙΑ 19 Σεπτεμβρίου 2009

Ερώτηση: Το όνομά σας ως υποψηφίας του ΠΑΣΟΚ είχε συζητηθεί αρκετά και κατά το παρελθόν. Μόνον όμως σ’ αυτές τις εκλογές, του Σεπτέμβρη του 09, σας βλέπουμε ως υποψήφια και μάλιστα σε μια εξαιρετικά δύσκολη εκλογική περιφέρεια, όπως αυτή της Β΄Αθήνας. Γιατί λοιπόν τώρα;

Άννα Νταλάρα: Είναι αλήθεια πως μου είχε ζητηθεί και στο παρελθόν να μετάσχω στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική όμως , κατά την άποψή μου, εκτός από όραμα, γνώση και ανιοδιοτέλεια, απαιτεί και απόλυτη αφοσίωση. Η εργασία μου, αλλά και οι παράλληλες ασχολίες μου όπως αυτή στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγεςς, δεν μου άφηναν περιθώρια να ασχοληθώ με την κεντρική πολιτική σκηνή. Αποφάσισα να αποδεχθώ την τιμητική πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και να μετάσχω στα ψηφοδέλτια της Β΄Αθήνας, σ’ αυτές τις εκλογές, για δύο βασικούς λόγους: ο πρώτος έχει να κάνει με την κοινή διαπίστωση όλων πως αυτές οι εκλογές – εν μέσω τέτοιας και τέτοιου μεγέθους διεθνούς αλλά και εθνικής κρίσης- είναι οι κρισιμότερες των τελευταίων δεκαετιών και διεξάγονται με φόντο τα πραγματικά προβλήματα χωρίς μέχρι στιγμής τουλάχιστον κραυγές και λάσπη. Ο δεύτερος έχει να κάνει με τη δική μου διαπίστωση, πως προαπαιτούμενο για την επίλυση όλων αυτών για τα οποία τόσα χρόνια παλεύω, τα θέματα δηλαδή του πολιτισμού , των προσφύγων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, είναι καλώς ή κακώς, η συμμετοχή στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Όχι στείρα κριτική. Συμμετοχή και προτάσεις, τώρα!

Για όλα αυτά λοιπόν κατεβαίνω με το ΠΑΣΟΚ στη Β΄Αθήνας με τη βούληση και τη σκέψη πως έρχομαι για να συνεχίσω να κάνω αυτά που γνωρίζω, αυτή τη φορά μέσα από το Εθνικό Κοινοβούλιο.

Ερώτηση: Πολλοί θεωρούν πως το όνομα για κάποιους υποψήφιους είναι πλεονέκτημα. Είναι ακριβώς έτσι; Ή μήπως είναι και βαρίδι;

Άννα Νταλάρα: Κοιτάξτε, έχω μάθει στη ζωή μου να μιλάω τη γλώσσα τη αλήθειας και μόνο! Εκ προοιμίου, ένα όνομα δεν μπορεί να είναι ούτε πλεονέκτημα, ούτε και βαρίδι. Η αξία του όποιου ονόματος έχει να κάνει με την αξία , με το περιεχόμενο ,του φέροντος το όνομα . Ναι, είμαι η Αννα Νταλάρα, σύντροφος , εδώ και δεκαετίες, του Γιώργου Νταλάρα, ενός καλλιτέχνη από εκείνους των οποίων ουδέποτε αμφισβητήθηκε είτε το ταλέντο, είτε το ήθος και η ποιότητα. Ημουν και είμαι όμως , παράλληλα , η φοιτήτρια που έπαιρνε μέρος δυναμικά στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, η επαγγελματίας αργότερα που για χρόνια ολόκληρα εργάστηκε στο χώρο της δισκογραφίας, η εθελόντρια σε ΜΚΟ, η εργαζόμενη μητέρα.

Ερώτηση: Κάποιοι θεωρούν ότι ο πολιτισμός είναι ένα προνομιακό πεδίο άσκησης πολιτικής. Είναι έτσι; Ποια είναι η δική σας αντίληψη και άποψη γι’ αυτό που αποκαλούμε σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό;

Άννα Νταλάρα: Για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για μένα προσωπικά, ο πολιτισμός δεν είναι καθόλου προνομιακό πεδίο άσκησης πολιτικής. Γιατί πολιτισμός δεν είναι μόνον η διοργάνωση πολιτιστικών γεγονότων , στις περισσότερες των περιπτώσεων αθηνοκεντρικών, ούτε η χρηματοδότηση και μόνον φορέων και προσώπων.

Για μας, για μένα , στόχος ζωής είναι η ανάδειξη του πολιτισμού της καθημερινότητας, όπως τον αποκαλώ. Γιατί πολιτισμός είναι η εξασφάλιση και διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης στο σύνολο του πληθυσμού. Πολιτισμός είναι η εξασφάλιση και διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Πολιτισμός είναι η προσφορά σε όλους τους πολίτες αυτής της χώρας, της δυνατότητας να απολαύσουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις. Πολιτισμός είναι η «πράσινη ανάπτυξη». Πολιτισμός είναι η προστασία μέχρι και του τελευταίου μικρού δέντρου σε ένα αλσύλλιο. Πολιτισμός είναι να έχουν όλα τα παιδιά και όλοι οι νέοι δικαίωμα στη γνώση. Πολιτισμός είναι το χαμογελαστό βλέμμα των παιδιών μας. Πολιτισμός είναι η διασφάλιση για τα παιδιά μας, του ΔΙΚΟΥ τους αύριο, του δικού τους μέλλοντος!. Μπορεί να μοιάζουν ρομαντικά όλα αυτά, αλλά με μικρές κινήσεις, επιμονή , θέληση και κυρίως με συλλογική εργασία, μπορούμε να θεσμοθετήσουμε κάποιες βασικές αρχές. Εχουμε εξάλλου καλούς δασκάλους: Τον Μίκη Θεοδωράκη, το Μάνο Χατζιδάκι, τη Μελίνα Μερκούρη…Προσωπικότητες που με τη θέληση, το πείσμα και κυρίως το ολοκληρωμένο τους όραμα, άλλαξαν άρδην αυτό που αποκαλούμε σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και μάλιστα προς όφελος του καθημερινού ανθρώπου.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.