Συνέντευξη στην Ημερησία: «Πρώτο ζητούμενο είναι η αξιοπιστία»

Συνέντευξη στην Ημερησία: «Πρώτο ζητούμενο είναι η αξιοπιστία»

0 2130

30_IMERISIA-SEPTEMBER 2009Άννα Νταλάρα, υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθήνας

Η μεγάλη πρόκληση για μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είναι «να κερδίσει το στοίχημα της αξιοπιστίας», δηλώνει σε συνέντευξή της στην Ημερησία η Άννα Νταλάρα. «Μετά από μια διακυβέρνηση που έκανε τους πολίτες να αντιμετωπίζουν τον πολιτικό λόγο ως άδειο πουκάμισο, μένει σε μας να αποδείξουμε ότι μπορούμε να φέρουμε τον πολίτη κοντά στην πολιτική, κοντά στη συλλογική δράση».

Συνέντευξη  στον Ηλία Μπενέκο

Είναι εφικτό στη σημερινή οικονομική συγκυρία να πραγματοποιήσει όσα εξαγγέλλει το ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος, ο κ. Παπανδρέου, έχουν ξεκαθαρίσει, ήδη από το βήμα της ΔΕΘ, ότι έχουμε ένα ξεκάθαρο, τεκμηριωμένο οικονομικό πρόγραμμα, που έχει δύο άμεσους και υλοποιήσιμους στόχους. Το σχέδιό μας συνδυάζει τη νομισματική σταθερότητα μέσα από ένα αξιόπιστο τριετές σχέδιο για τον δραστικό περιορισμό των ελλειμμάτων και των χρεών, με κίνητρα που θέτουν ξανά σε τροχιά ανάπτυξης την οικονομία που βρίσκεται σε κρίση.

Για μας πρωταρχικό είναι να αναθερμάνουμε την οικονομία, να στηρίξουμε τη ζήτηση με στοχευμένα μέτρα. Δείτε τι κάνουν οι άλλες χώρες της ΕΕ. Έχουμε ήδη και στη φαρέτρα μας το πόρισμα της επιτροπής Στιγλιτς στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής διεθνούς, που λέει με σαφή τρόπο, πώς μέσα στο πλαίσιο της συγκυρίας μπορούμε να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, τις ΜΜΕ, να αναμορφώσουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Και μια κι αναφέρουμε τις τράπεζες εμείς θεωρούμε ότι η οικονομία θα πληγεί περισσότερο αν δεν ενισχυθούν και ανακουφιστούν τα κατώτερα και μεσαία στρώματα, κάτι που απέτυχε να κάνει το πακέτο υποστήριξης των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρείχε η κυβέρνηση στις τράπεζες.

Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ;

Να κερδίσει το στοίχημα της αξιοπιστίας. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα για μας. Μετά από μια διακυβέρνηση που έκανε τους πολίτες να αντιμετωπίζουν τον πολιτικό λόγο ως άδειο πουκάμισο μένει σε μας να αποδείξουμε ότι μπορούμε να φέρουμε τον πολίτη κοντά στην πολιτική, κοντά στη συλλογική δράση.

Σαφώς επιτακτικό είναι να μπει μια τάξη στην οικονομία, αλλά και στη δημόσια διοίκηση. Άλλωστε αυτά τα δύο για μας πάνε μαζί. Δε νοείται εύρωστη οικονομία χωρίς αποτελεσματικό και ευνομούμενο κράτος. Δεν νοείται να αποδεχόμαστε ένα τόσο μεγάλο γραφειοκρατικό κόστος, αλλά και ταυτόχρονα να αφήνουμε σε ύπνωση τον ελεγκτικό μηχανισμό με αποτέλεσμα να αφήνονται τόσο πολλοί ανείσπρακτοι φόροι.

Γι΄ αυτό κι έχουμε ήδη έτοιμα τα πέντε πρώτα νομοσχέδια, που αποτελούν ουσιαστικά ήδη κατατεθειμένες προτάσεις νόμου για σειρά ζητημάτων. Αυτά θα αποτελέσουν και την έμπρακτη απόδειξη ότι είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αλλά και μετρήσιμους στόχους.

Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, τι πρέπει να γίνει;

Εμείς έχουμε καταθέσει μια ξεκάθαρη πρόταση διακυβέρνησης. Με τον Γιώργο Παπανδρέου έχουμε συστρατευθεί πολίτες με διαφορετικές αφετηρίες που βασικό κίνητρο έχουμε τη διάθεση προσφοράς, τη βούληση να φέρουμε την πολιτική στο επίκεντρο της καθημερινής ζωής. Γι’ αυτό παλεύουμε για μια ισχυρή εντολή, μια και θεωρούμε ότι η χώρα θέλει μια ισχυρή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αύριο. Οι πολίτες θεωρώ ότι θα ανταποκριθούν με τον πιο ηχηρό τρόπο σε αυτό το κάλεσμα.

Στον τομέα του πολιτισμού, θεωρείτε ότι υπάρχει έλλειμμα; Τι μπορούν να αναμένουν οι πολίτες από μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στο θέμα αυτό;

Να φέρει την αισθητική ως κεντρική αξία στην καθημερινότητά μας. Για να μπορεί και ο κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά, που για μένα είναι κοινωνικός πλούτος και όρος ανάπτυξης. Είμαστε κατά της πολιτικής των events και του συστήματος των επιδοτήσεων.

Πολιτισμός για όλους, πολιτισμός, παντού! Και βέβαια να μην ξεχνάμε ότι πολιτισμός είναι η εκπαίδευση, η περίθαλψη με αξιοπρέπεια, ο σεβασμός στη φύση, η έλλειψη διακρίσεων απέναντι στις μειονότητες και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Πολιτισμός είναι η αναβάθμιση της ζωής και κάτι που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε. Ο πολιτισμός ξεκινάει από τον καθένα μας.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.