Συνέντευξη στο ΕΘΝΟΣ: Θα παλέψω στην πολιτική

Συνέντευξη στο ΕΘΝΟΣ: Θα παλέψω στην πολιτική


Διαβάστε την συνέντευξη της Άννας Νταλάρα στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

1_ETHNOS

Αποφασισμένη να παλέψει όσο γίνεται στην πολιτική δηλώνει η υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθήνας Αννα Νταλάρα. «Δεν είμαι αφελής να πιστεύω ότι μπορώ να κινήσω τα βουνά, όμως μία πέτρα ίσως καταφέρω να τη σπρώξω λίγο», επισημαίνει χαρακτηριστικά η σύζυγος του κορυφαίου ερμηνευτή Γ. Νταλάρα. Λέει όχι στον ανταγωνισμό αξιωμάτων. Δηλώνει πως «όλοι οι πολιτικοί δεν είναι ίδιοι, αν και αυτοί που κάνουν καλά τη δουλειά τους είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας».

Ο κόσμος μιλάει για τους πολιτικούς με τα χειρότερα λόγια… Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ζούμε το τέλος της πολιτικής… Πού πήγε να μπλέξει η Αννα Νταλάρα;

Κοίτα εγώ προσυπογράφω αυτές τις απόψεις με μια βασική όμως συμπλήρωση. Ναι, ζούμε στο τέλος της πολιτικής με την έννοια της πολιτικής όπως την ξέρουμε. Αυτό όμως έχει και τα καλά του, γιατί μπορεί οι πολιτικοί εξ ανάγκης πλέον να μπαίνουν σε μια διαδικασία αναγέννησης, ιδεολογικής αναγέννησης, εννοώ παραγωγής νέων γόνιμων ιδεών που θα κάνουν τον πολιτικό ανταγωνισμό εργαλείο για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών. Οχι ανταγωνισμό αξιωμάτων.

Μήπως, όμως, αυτές οι γενικεύσεις «όλοι φταίνε», «όλοι τα παίρνουν» κ.λπ. είναι… λίγο ισοπεδωτικές;

Συμφωνώ… Διαφωνώντας! Προφανώς δεν είναι όλοι οι πολιτικοί ίδιοι. Ομως, έχω την αίσθηση ότι αυτοί που κάνουν καλά τη δουλειά τους είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας!

Ποιο είναι, λοιπόν, το πολιτικό πρόγραμμα της Αννας Νταλάρα;

Ε όχι δα. Πολιτικό πρόγραμμα έχει ο Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ! Εγώ απλά έχω κάποιες απόψεις και ίσως μπορώ να φανώ χρήσιμη σε κάποιους τομείς. Πιστεύω, για παράδειγμα, ότι είναι πια απαίτηση να αποκαταστήσουμε την κοινή λογική στη ζωή μας, το αυτονόητο.

Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένη;

Για μένα αυτονόητο, ας πούμε, είναι ότι στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού όλα έχουν τη θέση τους. Ακόμη και η «σαχλαμαρίτσα». Ομως, δεν είναι δυνατόν η «σαχλαμαρίτσα» και το lifestyle να γίνονται κυρίαρχο μοντέλο και τρόπος ζωής. Εδώ η πολιτεία έχει ευθύνες και ρόλο. Αλλά ευθύνες και ρόλο έχει και η ιδιωτική πρωτοβουλία. Τι πάει να πει ότι αυτές είναι επιχειρήσεις; Δηλαδή οι επιχειρήσεις πού ζουν; Δεν έχουν κοινωνική ευθύνη;

Ολοι συμφωνούν ότι περνάμε μία από τις χειρότερες κρίσεις. Τι σας φοβίζει περισσότερο σε αυτήν;

Η πολιτική των γιάπηδων και οι γιάπηδες της πολιτικής. Ολα αυτά τα στεγνά και άνυδρα μυαλά, που έρχονται σήμερα να μας σώσουν από αυτά που οι ίδιοι δημιούργησαν. Ολοι αυτοί που μιλάνε ξαφνικά για τις κλιματικές αλλαγές και τις αυριανές ξηρασίες, αλλά δεν λένε κουβέντα για την πολιτική ερημοποίηση του σήμερα, που διαλύει κοινωνίες και στεγνώνει τις ψυχές και τις σχέσεις των ανθρώπων. Ολοι αυτοί που μιλάνε για τα σχέδια ανάκαμψης των οικονομιών και το ζωντάνεμα των αγορών, αλλά δεν λένε κουβέντα για τις πολιτικές που γκρεμίζουν τα σχέδια και νεκρώνουν τα όνειρα των πολλών.

Οταν αναφέρεστε στον πολιτικό σας χώρο, μιλάτε για τον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ; Θεωρείτε ότι είναι δύο ξεχωριστά πράγματα;

Και ναι και όχι. Προφανώς ο Γ. Παπανδρέου είναι ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, όμως, επιχειρεί να εμπνεύσει και να ανανεώσει την ελληνική κοινωνία, την πολιτική ζωή αλλά και το ίδιο το κόμμα. Γι αυτό επενδύει σε νέες ιδέες και νέους ανθρώπους που μπορεί να μην είναι ακριβώς ΠΑΣΟΚ με την παραδοσιακή αντίληψη.

Πόσο σίγουρη είστε ότι θα πετύχετε όλα όσα θέλετε στην πολιτική;

Καθόλου. Το σίγουρο είναι ότι είμαι αποφασισμένη να το παλέψω. Δεν είμαι αφελής να πιστεύω ότι μπορώ να κινήσω τα βουνά, όμως μια πέτρα ίσως καταφέρω να τη σπρώξω λίγο.

Κι αν δεν τα καταφέρετε, τι θα έχετε χάσει και τι θα έχετε κερδίσει;

Θα έχω χάσει την ευκαιρία να βάλω τον εθελοντισμό και τον ακτιβισμό μέσα στην πολιτική. Θα έχω κερδίσει σημαντικές εμπειρίες για τη συνέχιση της κοινωνικής μου δράσης, την εθελοντική ενασχόληση με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ιδιαίτερα με τις γυναίκες, τα παιδιά πρόσφυγες και τις ευάλωτες ομάδες για την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

1 COMMENT

  1. παρ΄όλο που δεν έχει καμμιά ανάγκη για να γίνει πολιτικός (ούτε χρηματική ούτε απασχόλησης)μας έχει κερδίσει με την προσγειωμένη στάση της απέναντι σ΄όλο αυτό το πολιτικό σύστημα.Ενώ ήθελα να την προτείνω στόν σύζυγο με πρόλαβε και μου το ΄πε εκείνος.Διάβασε το φυλλάδιό της και συμφωνεί.Είναι σωστή..με όρεξη..ανοικτό μυαλό..και τυχερή που ασχολείται με εθελοντισμό και προσφορά γιατι και γω θέλω πολύ αλλά..(την είχα δεί στην ΝΕΤ και την θαύμασα για την ηρεμη,ακομπλεξάριστη,και άνετη παρουσία της) ΤΗΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.