Στοιχειώδης υποχρέωση η προστασία οικονομικά ασθενέστερων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Στοιχειώδης υποχρέωση η προστασία οικονομικά ασθενέστερων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

0 553
Της Άννας Νταλάρα, Βουλευτή Β΄Αθήνας
Η προστασία των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά και των πληττόμενων από την κρίση επιχειρήσεων αποτελεί τη στοιχειώδη υποχρέωση ημών των πολιτικών, προκειμένου να πείσουμε τους πολίτες ότι, εκτός από τις δομικές μεταρρυθμίσεις ή τα δημοσιονομικά μέτρα, μπορεί να αναπτυχθεί εφαρμόσιμη, τεκμηριωμένη κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική με αξιοποίηση εργαλείων και πόρων, που ήδη υπάρχουν.
Ειδικά, ενόψει των εθνικών εκλογών της 6ης Μαΐου το πολιτικό σύστημα, για να διασφαλίσει ένα μίνιμουμ αξιοπιστίας, δεν πρέπει να αρκεστεί και πάλι σε ανέξοδες υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα στους πολίτες. Οφείλει να πει συγκεκριμένα πράγματα άμεσα και πρακτικά εφαρμόσιμα ώστε να πλεχτεί ένα ασφαλές και αξιοπρεπές δίχτυ κοινωνικής προστασίας, αλλά και στήριξης των επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, κι ενόψει της χρηματοδοτικής στήριξης των τραπεζών, μεγάλη πρόκληση αποτελεί η επαρκής αντιμετώπιση των προβλημάτων με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αν δεν αντιμετωπιστούν τα ζητήματα αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανείων που είχαν συνάψει οι συμπολίτες μας στο παρελθόν κάτω από άλλες οικονομικές συνθήκες, μεγάλο μέρος της κοινωνίας θα οδηγηθεί σε ομηρία και οικονομικό αδιέξοδο.
Γι’ αυτό, μαζί με άλλους συναδέλφους, με αίσθημα ευθύνης, καταθέσαμε πριν λίγους μήνες μια σειρά από προτάσεις για την αναδιάρθρωση όλων των μορφών των δανείων σε όλες τις Τράπεζες, Δημόσιες και Ιδιωτικές.
Τονίσαμε πως οι επιπτώσεις στις τράπεζες για ποσά που είναι αμφίβολο έως αδύνατο να εισπραχθούν ως επισφαλείς πλέον απαιτήσεις, θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν, εν μέρει, από τα δάνεια ανακεφαλαίωσης των τραπεζών. Σημειώσαμε ότι μέσα από αυτές τις δράσεις θα αποτρεπόταν η μεταφορά σε επισφάλεια του μεγαλύτερου όγκου των δανείων διαφόρων κατηγοριών, ειδικά στεγαστικών.
Βάσει αυτών, αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος και οδηγηθήκαμε σε προτάσεις από το ΠΑΣΟΚ που μπορούν να δώσουν διέξοδο παράλληλα με τις ρυθμίσεις που κάνουν οι τράπεζες, ήδη, αλλά ωστόσο με κανόνες που καθορίζουν οι ίδιες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος έχουν διευθετηθεί περίπου 800.000 δάνεια (400.000 καταναλωτικά, 200.000 στεγαστικά, πάνω από 150.000 επιχειρηματικά). Επίσης, σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έχει σημειωθεί ότι οι διευθετήσεις αυτές πρέπει να είναι κυλιόμενες και συνεχείς, ώστε όποιος πολίτης μπορεί να εξυπηρετήσει με επιεικέστερους όρους το δάνειό του, αυτό στην πραγματικότητα να γίνεται αποδεκτό.
Με αυτά τα δεδομένα, οι τελευταίες εξαγγελίες και αποφάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, απαντούν ακριβώς στο αίτημα της κοινωνίας για δίκαιη αντιμετώπιση των δανειοληπτών. Ικανοποιούν τη θέση ότι, ανεξάρτητα από τα βάρη του Μνημονίου, έχουμε τη δυνατότητα και την υποχρέωση να πάρουμε επείγοντα μέτρα ανακούφισης όσων αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Ήδη, με απόφαση του κ. Βενιζέλου, ως υπουργού Οικονομικών και με έγκριση της Βουλής, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει προχωρήσει σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων. Πιο συγκεκριμένα, η μηνιαία παρακράτηση για τις δόσεις των στεγαστικών δανείων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από τα έξι δέκατα (6/10) του μηνιαίου μισθού μειώθηκε στο μισό.
Τώρα, η ανώτερη μηνιαία παρακράτηση για την εξυπηρέτηση στεγαστικού δανείου είναι μόλις το 30% του μηνιαίου μισθού κι αν το οικογενειακό εισόδημα περιλαμβάνει κι άλλες πηγές, δεύτερο μισθό ή εισοδήματα από ενοίκια για παράδειγμα, όλα μαζί δεν μπορεί να δίνουν πάνω από 40% για την εξυπηρέτηση του δανείου. Άρα, το σύνολο των δαπανών εξυπηρέτησης δανείου από ένα νοικοκυριό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 40% του μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος.
Αυτό που συμβαίνει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι ένα παράδειγμα του ότι είναι εφικτό ο πιστωτικός τομέας να βρει λύσεις, χωρίς να χρειάζεται να ασκηθεί νομοθετική παρέμβαση, η οποία δημιουργεί προβλήματα με τους εταίρους μας, με τα διεθνή πιστωτικά ιδρύματα, με τη διεθνή τραπεζική αγορά. Έτσι μπορούμε να έχουμε λύσεις άμεσες, εφικτές, κοινωνικά ευαίσθητες, εφαρμόσιμες.
Επιπλέον, με τις διαπραγματεύσεις που έχουμε κάνει με την τρόικα, είναι εφικτό να διευρύνουμε αισθητά το πεδίο εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας, δηλαδή του νόμου 3869/2010, που ψηφίσαμε για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.
Στοχεύουμε στην άμεση επέκταση των ρυθμίσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και σε φυσικά πρόσωπα, σε ατομικές επιχειρήσεις, σε επαγγελματίες που η δραστηριότητά τους βασίζεται στην προσωπική τους εργασία, που εργάζονται με τη μορφή ατομικής επιχείρησης και οι οφειλές τους φτάνουν μέχρι τις 25.000 ευρώ. Αυτοί οι επαγγελματίες, όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, θα υπαχθούν στον υφιστάμενο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, άρα όχι στην πτωχευτική διαδικασία, σε μια πιο απλή, πιο ήπια διαδικασία άμεσης διευθέτησης και άμεσης προστασίας της πρώτης κατοικίας. Επιδιώκουμε με αυτόν τον τρόπο να είναι ωφελημένοι πρωτίστως οι δανειολήπτες, αλλά και οι δανειστές, οι τράπεζες δηλαδή, οι οποίες έχουν κάθε λόγο να μην μετατρέπεται το δάνειο σε μη εξυπηρετήσιμο, σε «κόκκινο», αλλά να διατηρείται ζωντανό και εξυπηρετήσιμο. Αυτό σε συνδυασμό με τη διατήρηση των ορίων χρηματοδότησης, (πλαφόν) για φερέγγυες επιχειρήσεις με προβλήματα κεφαλαίου κίνησης, αλλά και με την εκλογίκευση των κανόνων του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, όπου π.χ. δεν μπορεί να είναι κάποιος γραμμένος στον Τειρεσία, επειδή εκδόθηκε εις βάρος του μια διαταγή πληρωμής για 1.500 ή 2.000 ευρώ, θα δώσουν πραγματική ανάσα σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Είναι ξεκάθαρο ότι δε δίνουμε υποσχέσεις ανεφάρμοστες, δε λέμε πράγματα που προσκρούουν σε ρητές δεσμεύσεις της χώρας. Λέμε πράγματα εφαρμόσιμα τα οποία δε θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός από το άλλο χέρι, με μεγαλύτερα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.