Θεωρώ ζωτική ανάγκη την αυτοκατάλυση του μηχανισμού που έχει απομείνει στο ΠΑΣΟΚ

Θεωρώ ζωτική ανάγκη την αυτοκατάλυση του μηχανισμού που έχει απομείνει στο ΠΑΣΟΚ

0 480

 

 

Της Άννας Νταλάρα

 

Το εκλογικό αποτέλεσμα που κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ στην κάλπη της Κυριακής ήταν ένα ισχυρό πολιτικό σοκ.  Μας υπενθυμίζει την ιστορική φράση που είχε πει η  Μελίνα Μερκούρη στον Ανδρέα Παπανδρέου το 1989 «Δεν αρέσουμε».  Μάλιστα, τη φράση αυτή την είπε σε μια χρονική στιγμή που το ΠΑΣΟΚ είχε αποσπάσει στις εκλογές το 39%.

 

Σήμερα, όχι μόνο δεν αρέσουμε, αλλά ούτε πείθουμε ούτε μας θέλουν.  Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψε η πλειονότητα των πολιτών, που ενώ το 2009 έδωσε στο ΠΑΣΟΚ το ποσοστό του 44%, την Κυριακή το ποσοστό αυτό συρρικνώθηκε στο 13,5%. Στην πραγματικότητα, η κοινωνική και πολιτική βάση του ΠΑΣΟΚ έχει γίνει κομμάτια και θρύψαλα.

 

Γι’ αυτό και θεωρώ ζωτική ανάγκη την αυτοκατάλυση του μηχανισμού που έχει απομείνει. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα έχει γίνει πολιτική σκιά του παλιού εαυτού του. Είναι ένα πολιτικό και κοινωνικό κατεστημένο αξιωματούχων που έχει αποξενωθεί από τους πολίτες, αδυνατώντας να εκφράσει τις πραγματικές ανάγκες και απαιτήσεις τους.  Αν οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης αποβούν άγονες και ξανακατεβούμε στις εκλογές, αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία τύχη, κανένα μέλλον.  Το μόνο που θα πετύχει θα είναι η περαιτέρω συρρίκνωσή του.

 

Παρόλα αυτά, απαιτείται πολιτική ψυχραιμία.  Είχα επισημάνει έντονα την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου, οι στρεβλώσεις του οποίου «χτύπησαν» και την ίδια την παράταξη, αλλά και δημιουργούν έντονα προσκόμματα στο σχηματισμό κυβέρνησης. Ένα 40% του Ελληνικού λαού σχεδόν, δεν εκφράζεται στην νέα Βουλή (το άθροισμα των κομμάτων που δεν μπήκαν και η αποχή).   Επίσης, ο προοδευτικός χώρος της ευρύτερης Αριστεράς στερείται ενιαίας πολιτικής έκφρασης.  Τον χώρο αυτό μπορεί να καλύψει ένα νέο πολιτικό υποκείμενο που θα διαδεχθεί το ΠΑΣΟΚ, όχι ως όνομα αλλά ως ουσία συντεταγμένης πολιτικής έκφρασης  που μπορεί να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας και πρόταση εξουσίας. Το εγχείρημα της επανίδρυσης μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης, το οποίο έχει προαναγγείλει ο Ε. Βενιζέλος, οφείλει να στηριχθεί σε νέες δυνάμεις και σε ένα εντελώς νέο πολιτικό υπόδειγμα.

 

Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ, δίνει ραντεβού με το παρελθόν. Εμείς που θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ζώσα Ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά, μπορούμε να εκφράσουμε τις ανάγκες και απαιτήσεις του μέλλοντος.

SIMILAR ARTICLES

0 3348

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.