Το «Ευρωπαϊκό” Σχέδιο αντιμετώπισης της μετανάστευσης οφείλει να τηρεί, πάνω από όλα,...

Το «Ευρωπαϊκό” Σχέδιο αντιμετώπισης της μετανάστευσης οφείλει να τηρεί, πάνω από όλα, την Ευρωπαϊκή νομοθεσία

0 672

Δήλωση Άννας Νταλάρα για τα μεταναστευτικά ζητήματα εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης

«Το «Ευρωπαϊκό” Σχέδιο αντιμετώπισης της μετανάστευσης – όρος που χρησιμοποιείται από την Νέα Κυβέρνηση – για να είναι πραγματικά Ευρωπαϊκό, για να καταστεί αποτελεσματικό και να μην εξυπηρετήσει μόνο επικοινωνιακές σκοπιμότητες, οφείλει να τηρεί, πάνω από όλα, την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Παράλληλα η κυβέρνηση οφείλει, όπως και στα θέματα της οικονομίας, να συμμαχήσει με τις χώρες του Νότου που έχουν το ίδιο πρόβλημα. Οφείλει να μη δημιουργεί συγχύσεις με τις θέσεις της, αντίθετα να διαχωρίζει πολιτικές για τους νόμιμους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους παράνομα εισερχόμενους. Οφείλει να προωθήσει συγκροτημένη διακομματική πολιτική που θα «πιέζει” την Ευρώπη για την εξασφάλιση κονδυλίων. Για το Ταμείο Επιστροφών, το Ταμείο Συνόρων και το Ταμείο Ένταξης. Οφείλει να καταγγείλει τις αυθαίρετες επανεισδοχές προσφύγων από την Ιταλία στην Ελλάδα, οφείλει να επιβάλει τις σκληρές προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ποινές εναντίων αυτών που απασχολούν υπηκόους τρίτων χωρών παράνομα, οφείλει να προχωρήσει, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, στην άσκηση πίεσης στην ΕΕ για την υπογραφή με την Τουρκία συμφωνίας για τις επανεισδοχές, αλλά και να εντατικοποιήσει τις επιστροφές προς άλλα κράτη προέλευσης μη νόμιμων μεταναστών.

Διαφορετικά θα παραμείνει στα λόγια, τροφοδοτώντας με την αδράνειά της τη συνεχιζόμενη έκρηξη της ρατσιστικής βίας, η οποία οδηγεί μαθηματικά σε εκτεταμένη κοινωνική αστάθεια. Είναι η ώρα για αντιμετώπιση με εθνική υπευθυνότητα, από όλα τα κόμματα της χώρας, του θέματος, την ώρα που οι πιέσεις εξ ανατολών αλλά και δυσμών είναι αφόρητες. Από τη μία η Τουρκία προωθεί, σύμφωνα με το FRONTEX χιλιάδες εξαθλιωμένους στα σύνορά μας, αλλά και η Ιταλία, σπάζοντας μονομερώς, τη Συμφωνία του Δουβλίνου κουβαλά ολόκληρα ανθρώπινα φορτία παράνομα στην Ελλάδα. Η ανάγκη για συντονισμένη και αποτελεσματική δράση είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική¨”.

SIMILAR ARTICLES

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.