Το Υπ. Εξ. να πιέσει για την υπογραφή και εφαρμογή του μνημονίου...

Το Υπ. Εξ. να πιέσει για την υπογραφή και εφαρμογή του μνημονίου με την Τουρκία για τους μετανάστες

Η προσπάθεια δημιουργία κέντρων πρώτης υποδοχής μεταναστών που ήρθε καθυστερημένα εάν ολοκληρωθεί σωστά και πληροί τις διεθνείς συνθήκες, είναι ένα μικρό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης εισόδου στην χώρα, σημείωσε η Άννα Νταλάρα μιλώντας στο Ραδιόφωνο της ΝΕΤ και στον Βασίλη Μπεσκένη την Πέμπτη 16 Αυγούστου.

Η Άννα Νταλάρα υπογράμμισε στην συνέχεια της συνέντευξης ότι είναι απόλυτα αναγκαίο να ενημερωθούν οι πολίτες για την πολυπλοκότητα και τα διαφορετικά στάδια που αφορούν την μετανάστευση και ιδιαίτερα την παράνομη μετανάστευση στη χώρα μας που πλήττεται περισσότερο από άλλες χώρες του Νότου.  Η αποτελεσματικές λύσεις αποτελούνται από διάφορες συνιστώσες.  Φύλαξη συνόρων, κέντρα πρώτης υποδοχής, επανεισδοχές και ένταξη νομίμων μεταναστών αποτελούν τα διαφορετικά στάδια, υπογράμμισε στη συνέντευξή της, εξηγώντας ωστόσο ότι παρά το γεγονός ότι στο κομμάτι των νομίμων μεταναστών τα έχουμε πάει καλύτερα από τα άλλα στάδια, η σφοδρή οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλούς μετανάστες που εργάζονται στην χώρα μας να εκπέσουν από την κατάσταση του νομίμου σε αυτή του μη νομίμου, με αποτέλεσμα και εκεί να χρειάζεται εστίαση από την πολιτεία.

Η Άννα Νταλάρα αναφέρθηκε στη συνέχεια και στη σύγχυση που υπάρχει σχεδόν σε όλους με τα έγγραφα που παραλαμβάνουν οι αιτούντες άσυλο, σημειώνοντας ότι αυτές οι αιτήσεις παραμονής δεν αποτελούν έγγραφα νομιμοποίησης παραμονής και η πολιτεία θα πρέπει να τα εξετάζει άμεσα, να δίδει άσυλο στους δικαιούχους και να εξασφαλίζει πολύ γρήγορα την επανεισδοχή σε αυτούς που δε δικαιούνται.  Έχουν περάσει πολλά χρόνια από το 2004 και τους Ολυμπιακούς όπου τα έγγραφα αυτά λίμναζαν σκοπίμως στις υπηρεσίες για να παίρνουν παράταση παραμονής οι μετανάστες και να εργάζονται παράνομα και χωρίς ασφάλιση, υπογράμμισε στην συνέχεια της συνέντευξης στον Βασίλη Μπεσκένη η Άννα Νταλάρα.

Η τ. Υφυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα του εμφυλίου πολέμου στην Συρία και στο πολιτικό momentum στο οποίο βρίσκεται η Τουρκία με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τους Κούρδους που εισέρχονται στα εδάφη της για να αποφύγουν τον πόλεμο και τις συρράξεις. Είναι ευκαιρία το Υπουργείο Εξωτερικών να πιέσει για την υπογραφή και εφαρμογή του μνημονίου που θα σταματήσει την είσοδο μεταναστών στη χώρα μας από τα σύνορα της και που θα επιτρέψει όμως την επανεισδοχή στην Τουρκία όσων μεταναστών είχαν πρώτο σημείο εισόδου τα σύνορα της.  Είναι σημαντικό η Τουρκία να αποτελέσει τη χώρα ανάσχεσης των μεταναστών σημείωσε η τ. Υφυπουργός Εργασίας.  Η Άννα Νταλάρα υπογράμμισε στο σημείο αυτό και την πολιτική που ακολουθεί η Ιταλία να στέλνει «καραβιές» ανθρώπινων φορτίων παραβιάζοντας κατάφορα τις κοινές Ευρωπαϊκές συμφωνίες.

Η τέως υφυπουργός θεώρησε πάντως πιθανή την αλλαγή της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, μετά από συντονισμένο κοινό μέτωπο του Νότου, μια και καταγράφεται ήδη «αυτομόληση» διαφόρων χωρών, όπως η Ιταλία.  Για να γίνει όμως αυτό και να καθίσει η χώρα μας ισότιμα στο τραπέζι, είναι απαραίτητο να τηρεί η χώρα μας όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις του ανθρωπιστικού καθεστώτος.  Και αυτό συζητήθηκε στο τελευταίο συμβούλιο του ΟΗΕ.

Η Άννα Νταλάρα χαρακτήρισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων γενικά σε όλους τους μετανάστες ως κάτι μη εφικτό, διότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πρόστιμα και καταγγελία των συμβάσεων, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατόν κάτω από την νόρμα του ανθρωπιστικού καθεστώτος, έτσι ώστε μερίδα μη νομίμων μεταναστών να επιστρέφουν στις χώρες τους.  Κάτι τέτοιο θα ελάφρυνε το βάρος της παραμονής στη χώρα και θα απελευθέρωνε και πολλούς από αυτούς που στην ουσία είναι εγκλωβισμένοι και θέλουν να επιστρέψουν στις πατρίδες.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.